Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Za Andi- ajdovi krapki

Za Andi- ajdovi krapki

Hej!

V Hafnerjevi knjigi Ta dobra stara kuha sem nasla napisan recept za te krape v obliki cmokcev, polnjenih s skuto. Cim utegnem, prepisem.
Je zelo znimiv opis, poln spominov na staro Mino, ki je to jed naredila najboljso.
Kasneje jih je jedel pri prijatelju v Nomnju, a niso bili tako dobri, kot ti iz Bohinjskega kota.

Hafnerjeva druzina ( prababica) je zivela na Visokem pri Skofji loki.

Zanimiv je tudi recept za marinirano kislo zelje in peceno kislo zelje.
Same dobre domace jedi za zimske case:))) Pocasi bom prepisala. Lp

Oj, Babi, šele danes sem zagledala tvoj post. Včeraj sem se namreč dobesedno izživljala s peko po receptih s tega foruma, tako da so že mislili, da nameravam spremeniti poklic :)))) Pečica se je tudi izkazala, saj je kurila non-stop.
Lepo prosim, če imaš čas za recept krapcev s skuto. Njam, njam – se mi že cedijo sline.
LP

Hej!

Sestavine za ajdove krape.

Testo: 1 kg ajdove moke, 3/4 l slanega kropa, 20 dag psenicne moke

Nadev: 70 dag skute, 1/2 l kisle smetane, 2 jajci, pol skodelice drobtin,sol

Zabela: ocvirki ali zaseka

Andi, ker se sama rada pogrezam v spomine na otrostvo, mi je ta Hafnerjev opis zelo vsec. Take kuharske knjige imam rada; berejo se kot roman.
Oprosti, ampak ga bom kar prepisala- prav z uzitkom:)

Stara Mina je nam otrokom nekajkrat na leto skuhala krape iz ajdove moke, polnjene s skuto. Ze dan prej nam je povedala,da bo pripravila krape. S posebno resnim obrazom smo doma odpovedali kosilo. Ko smo prisli iz sole, smo doma samo odvrgli solske torbe in naravnost v bajto k Mini. Takrat sem bil se premlad in preotrocji, da bi vedel, kako Mina skuha za nas tako dobro jed. Ne vem, zakaj nasa mati ajdovih krapov ni nikdar pripravila. Ko sem bil ze odrasel, sem jih se pred vojno jedel v Nomnju pri prijatelju. Ajdovi krapi so doma v Bohinjskem kotu.
Moram povedati, da so bili Minini krapi mnogo boljsi. Nisem raziskoval, v cem je bila razlika. Verjetno je bilo tako zaradi otroskega okusa, saj je tisto, kar ostane prijetnega v otroskem spominu, tezko kdaj boljse. Minini krapi so bili najboljsi.

( Tu bi se Luka Novak ne strinjal z njim. V oddaji Slovenski JO v polnocnem klubu je poudaril, da mu babicina kuhinja ni bila vsec . Meni pa zelooo.)

Postopek:

Ajdovo moko poparimo in premesamo. Ko se testo nekoliko ohladi,ga stresemo na desko, ki smo jo prej pomokali z belo moko. Ostalo moko dodamo testu. Testo dobro pregnetemo in naredimo dolg, 5 cm debel svaljek, ki ga narezemo na debele rezine. Vsako rezino v roki malo sploscimo, v sredino polozimo kroglice nadeva. Ob straneh stisnemo, da dobimo piramidasto obliko krapa.
Krape kuhamo 10 minut v slanem kropu. Ne smemo naenkrat dati prevec krapov v krop, ker se bo ohladil oziroma ne bo vrel in krapi se bodo razlezli.
Kuhane krape zlozimo v glinasto skledo in jih dobro zabelimo z razpuscenimi ocvirki ali zaseko. Nekatere gospodinje polnijo krape z mesanico skute in na mleku kuhane prosene kase.

Nadev: skuto z vilicami pretlacimo, vmesamo jajci, dodamo drobtine in smetano ter posolimo.

Moj dodatek: Priznam, da jih se nisem delala, jedla pa in bilo je zelo dobro.
V kaksnem hladnejsem vremenu pridejo na vrsto, saj podobno delam struklje. Spomnim se, da so bili zetu, hcerki in vnuku tudi zelooo vsec.
Potem smo jih narocili v KG, pa niti sledu od tistega, kar smo jedli v Bohinju pod kozolcem.

Razmisljam, da bi za otroke bila vabljiva tudi sladka varianta s sladkano skuto in kaso ali rozinami. V tem primeru bi lahko zabelili s stopljenim maslom in poprazenimi drobtinicami.

Namesto zaseke bi lahko za slano varianto pocvrli panceto. Stvar okusa in fantazije.

V testu ne omenja soli, samo slan krop; v nadevu pa je sol.

No, to je bilo moje literarno popoldne. Prepisano iz knjige Ta dobra stara kuha- Pavle Hafner. Str.: 112

Ce je tocno to, kar si jedla ti, ne vem; je pa podobno.

Mogoce se bos lotila zadeve; dober tek Babi

Glede na sestavine, mislim, da je recept pravi. Bom pa sama poskusila uporabiti tukaj opisano obliko – v Šentanelu, kjer sem jih jedla, so jih očitno kar zrolali v kroglice. Enkrat ta teden jih naredim, potem pa poročam. Babi, hvaaaaala!

Tule pa ponudijo sladke z borovničevim prelivom…

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Končno sem jih naredila. Dodati sem morala več vode, kot je napisano v receptu (delala sem iz polovice količin), bilo je kar nekaj packanja, očitno moram ajdovo moko šele pogruntat. Rezultat je sicer tak, kot sem ga okusila v Šentanelu, ampak jih najbrž ne bom delala prav pogosto.
Lep pozdrav

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close