Muffin žemljice
Če koga zanima recept za “mafin žemljice”. Originalno preveden recept gre takole (iz knjige Gifts from the kitchen):
Muffin – žemljice
Topla voda ¼ skodelice
Sladkor 1 čž
Vrečka suhega kvasa ali 8 g
Zelo toplo mleko 1 skodelica
Olje 2 ž
Sladkor 2 ž
Veliko jajce (stepeno z vilico) 1
Sol 1 čž
Moka 3 ½ skodelice
Maslo (ali margarina) 1 ž
Mešaj vodo in prvo količino sladkorja v manjši posodici dokler sladkor ni stopljen. Po vrhu posuj suhi kvas. Pusti stati 10 minut, nato premešaj da se kvas raztopi.
Naslednjih pet sestavin vsuj v veliko skledo in premešaj. Dodaj mešanico kvasa. Vmešaj v gladko maso.
Dodaj moko, v treh, štirih dodajanjih, vsakič dobro zmešaj. Maso stresi na malo pomokano površino. Mesi toliko časa, da bo masa gladka. Testo postavi v pomaščeno skledo, testo obrni, da bo mastno tudi povrhu. Pokrij s servetom. Postavi v pečico (v kateri si prižgal žarnico) z zaprtimi vrati za cca eno uro, da se masa podvoji. Testo pregneti in razdeli na dvanajst enakih delov. Postavi v naoljen pekač za muffine. Pokrij s servetom. Pusti stati v pečici s prižgano žarnico in zaprtimi vrati cca 35 minut da se masa podvoji. Peci na spodnji rešetki na 205°C približno 15 minut. Stresi na rešetko da se muffini ohladijo. Še tople muffine po vrhu namaži z maslom ali margarino.
Prirejen recept – mnogo bolj enostaven je pa takšen:
1 1/4 skodelice toplega mleka +
3 čž sladkorja +
2 čž soli+
1 stepeno veliko jajce (z vilico stepeno) +
2 žlici olja +
3 1/2 skodelice moke +
mala kocka (žito) kvasa ali en zavitek suhega kvasa
V “kruhomat” vržeš sestavine po navedenem zaporedju. Vklopi program za “bojlše testo” (pri Severinu je to program deset). Testo bo zgnetel in vzhajal (jaz ne pustim do konca programa – ko je malo vzhajano vzamem ven). Pregneti testo, namaži pekač za mafeine z maslom in testo razdeli na dvanajst delov (lahko tud na več če želiš, bodo žemljice pač manjše). Pečeš tako kot zgoraj opisano na 205°C, vendar sem jih jaz pekla cca 20 minut. Še tople obvezno namaži z maslom (ali margarino), se potem tako lepo svetijo.
Pa dober tek.
Sončen pozdravček
d.
Vladka, zelo priporočam – tople so huuuuuudo dobre ;-)).
Vroči jug vam trenutno zavidam – tukaj je mrzzzzzzzzlllllooooooooo. Menda bo kmalu boljše ;-))
Človek niti o dopustu ne more razmišljati ko je tako hladno. Pa hecno se mi zdi ko gledam izložbe s samimi lepimi “natikački in sandalcami” – ja kdaj naj jih pa obujemo ;-))).
d.
Pipi vidim da ti je ravnokar Vladka odgovorila, bo kar držalo tako.
Meni so bili recepti s skodelico za mero vedno zelo “nevšečni”. Ker pa je bila zraven “kruhomata” merica za skodelico in za žličke jih zdaj kar uporabljam. Je pa v tej knjigi iz katere je recept, zraven tudi napisano konkretno v ml, tako da ti popoldne lahko napišem točne mere po originalnem receptu če želiš.
Pozdravček.
Damjana, tudi jaz bi bila vesela še drugih mer, predvsem me zanima moka v gramih.
A je to slučajno knjiga iz zbirke The Australian Women’s Weekly?
Naj tudi k vam končno pride pomlad!
Vladka
Misa, hvala za tale link. Sama enostavno “ne maram” receptov, kjer je moka po žlicah, po skodelicah… oz. se veliko raje držim ml, g… Pa saj imam vendar tehtnico :o))
Pozdravček tudi tebi.
Lep dan!
Vladka
Hej! So me same oci pri teh postih. Bo treba v kratkem udejaniti.
Topli… in maslo,mnjami- to je nekaj,cemur se clovek tezko upre.
V Angliji,Avstraliji se vse vrti okoli tega, ko sedis za mizo.
Pri nas bomo pa drugi teden pekli pehtranovo potico in cinnamon danish pastry -saj veste za koga:))) Bo malo tega z mano ze na letaliscu!
Zadnji trije dnevi so pri nas fantazija:jutra prijetno sveza,nic sopare, soncek, ozracje cisto in pogled do Triglava. Podpisala bi za take dneve- Lp
O, Babi, tudi jaz bom zagotovo deležna pehtranove potice… Še en mesec in nekaj dni. Tašča jo kar velikokrat speče, a kaj, ko sem bolj take sorte, da gredo kg kar skoraj sami gor :o)
Damjana, žemljice smo pa že skoraj pojedli oz. bi jih že, če ne bi mož moral službeno še popoldne ven in smo jih tako malo prihranili. Še jaz sem “grešila”. So kar dobro uspele… Sem pa dala 440 g moke, pa sem potem dodala še cca. 50 g, ker se kar ni hotelo zgnesti v kepo… jaz sem “komot” in vržem to kar v multipraktik, saj sem ravno zato kupila novega :o)
Pozdravček vsem in lahko noč!
Vladka
Ja, sem včeraj zvečer hotela napisat da boš verjetno morala dodati še malo moke – da se pač lepo zamesi (tudi meni več ne pade na pamet da bi kaj mesila na roke – oh lenoba ;-)) ). Potem sem se pa spomnila, da ste vi dve uri pred nami in da če si kaj zamesila si do takrat gotovo že ;-)). In ker ne dvomim v tvoje (ali koga drugega) kuharske sposobnosti, sem vedela da boš zadevo uštimala tako kot je treba ;-)).
Sončen pozdravček.
d.
Babi hej ;-)).
Pri nas je danes tudi že navsezgodaj sijalo sonce rumeno, a kaj, ko je zjutraj še vedno tako mrzlo.
saj te žemljice niso po okusu nič posebnega – malo boljši kruh pač. Zanimiva pa je oblika – pa hitro je narejeno. Idelano za pozni zajtrk bi rekla ;-)).
Po katerem receptu pa delaš cinnamon danish pastry? Če se prav spomnim je bila lani debata o tem – mislim da je Urša poslala en recept?
Enkrat ko bom “velika” bom pa tudi jaz spekla potico ;-)). In obvezno pehtranovo – to je potica No 1 zame ;-)).
d.
Hej, Damjana, dobro jutro. Veš, odkar ste vi v Slo. prestavili uro, smo le še eno uro razlike :o)
Za potico pa mislim, da si čisto dovolj “velika” že, če že pečeš kruh. Pri meni je bila potica celo prva stvar, ki sem se je lotila še doma pri mami in takrat sem še na roko s kuhalnico “klofala” testo. Zdaj sem seveda “gospa” z multipraktikom :o)
Imate kaj nostalgije po Dnevu mladosti…
Lep dan!
Vladka
Eh, Vladka, viš, to pa nisem vedla, da pri vas ne prestavljate ure ;-)). Res se nisem spomnila, da je tole Evropska pogruntavščina.
Punce dobro da ste me spomnile, ste pač taprave “omladinke” – jaz še nisem nič na koledar pogledala danes ;-)).
Hja, pa smo imeli pionirčke, pa mladince, pa ponosni smo bli, danes pa mularija pojma nima kaj je to pionirček…. Pri nas so za kazen v nižjih razredih OŠ vzeli pionirsko kapico in rutko in jo z imenom in priimkom obesili v razredu na oglasno tablo, češ da sedaj ko si poreden pač nisi pionirček in to je bila sramota na kvadrat! Hehehehe, kakšni spomini, hvala punce za opombo.
Sončen pozdravček in Dolenjske.
d.
Hej!
Ne,tega pa, da bi vzela prvosolcku rutko in kapo in jo obesila – nikoooli! Sem se kar zgrozila.
Mislim, da bi bila tista uciteljica vredna, da njeno ime kam obesijo.
Na ta dan sem z njimi prav uzivala.Ni lazna nostalgija – bilo nam je res lepo:)))
Pa da bo se nekaj o hrani: nasa mestna pekarna nam je pripravila super
pogostitev- gratis!!!
Joj, Stanka, v tej knjigi je tudi recept za neke prestice (mehka varinata), a se ga še nisem lotila. Ko preizkusim poročam (samo ne obljubim da bo to še letos ;-)) ). Tele žemljice pa jaz spečem kar na zalogo – iz skrinje vzete in pogrete v mikrovalovki so tako dobre kot frišne ;-)). Me veseli da so vam teknile.
Forum je zaprt za komentiranje.