dišave – potpuri – ipd…
obožujem dišave – dišeče svečke, potpuri ipd…
kako narediti domač potpuri?
jaz osebno dam na štedilnik lonče z 1 dcl. vode, notr malo cimeta, klinčkov, limonine lupinice in segrejem vodo.
kako bi se še dalo pričarat omamen vonj z domačimi sestavinami?
Načeloma se potpouri dela iz naravnih materialov (listje, lublje, lišaji, posušena lupinica pomaranč….) in dodatkov eteričnega olja. To potem daš v posodico, naj bi prijetno dišalo. Vendar je vonj zeloooo nežen – najbjbolj se ga začuti, če malo pomešaš po posodici ;-)).
Doma ima eno angleško knjigo (Making glorius gifts from your garden se mi zdi da je naslov), notri je tudi nekaj receptov in navodil. Če še koga zanima lahko prepišem v angleščini, za prevajanje pa nimam ne časa ne energije.
Mogoče bi se kaj o tem našlo tudi na netu, v knjižnici imajo tudi kakšno knjigo na to temo.
Joj, sonce, ti imas pa res knjige, ki ti jih clovek zavida 🙂
Jaz imam tuakj poutpouri iz Provanse – majhni cvetki vrtnic, ki še vedno zelo dišijo. Ne vem sicer, kako to delajko, ampak kadar sem jaz sama susila vrtnice so takoj izgubile vonj, pa tudi barvo. Te tukaj pa so še vedno lepo roza in dišijo. Pa mi je prodajalec na tržnici (prodajal jih je praktično na kile) zagotovil, da je to pure nature 🙂
Ja saj je – poškropljeno z naravnim eteričnim oljem po moje ;-)). No, karkoli že, važno da diši.
Lahko pa da obstaja kakšna takšna sorta vrtnic (a vsaka se prej ali slej izdiši, zato pa potpourri enostavno osvežiš tako, da ga pokapaš z eteričnim oljem, zapreš v plastično vrečko in pustiš nekaj časa stati.
Knjig pa nimam veliko – da ne boš mislila ;-)). Ta v kateri so potpourriji je pa tudi na amazonu že razprodana ;-)).
Forum je zaprt za komentiranje.