Polpeti iz bučk
Kot sem obljubila javljam recept za bučke. Upoštevajte, da so količine velike, tako da jih prilagodite sami. Zdaj je bilo sploh prvič, da sem merila, drugače je vse po občutku.
Recept za polpete z srečanja:
1 kg bučk
cca 300 g ovsenih kosmičev
4 jajca
čebula (3 kom)
peteršilj
sol, vegeta, poper
2 pesti belega zdroba (ni nujno, naša mami pravi, da so potem bolj rahli)
Bučke olupiš in naribaš. Jih posoliš in pustiš stati, da spustijo vodo. Jaz jih ponavadi kar ožamem z roko.
Čebulo popražiš (jaz imam rada kar precej čebule), da porumeni. Jo dodaš bučkam, dodaš kosmiče in jajca. Vse skupaj zmešaš, dodaš začimbe, peteršilj, zdrob.
Pomembno je da masa nekaj časa stoji (kako uro, lahko tudi čez noč). Če se ti masa zdi preredka, dodaj kosmiče. Vendar ne sme biti preveč “suha” masa.
Segreješ teflonsko ponev in s pomočjo žlice oblikuješ polpete. Ti so lahko večji, manjši, debelejši, tanjši (na srečanju so bili tanki). Polpeti so pečeni zelo hitro (odvisno od debeline).
Variacije:
– namesto bučk sem uporabila jajčevce (malancane)
– del kosmičev sem zmlela, del je bilo celih
– dodali smo tudi že mleto meso in manj kosmičev
– namesto celih jajc lahko poskusite del nadomestiti samo z beljaki (saj le-ti tudi vežejo, kajne?)
– Babi mi je dala dobro idejo, da bi polpete pekli v pečici. V ta namen oblikuješ malce debelejše polpete in jih pečeš. Na koliko stopinj ne vem (upam, da bo Babi povedala), pečejo se pa malce dalj – 15,20 min.
Popleti so dobri tako topli kot hladni!
Pa dober tek!
Petra
Forum je zaprt za komentiranje.