Najdi forum

pozdravljene,
kar malo mi je nerodno, pa vseeno: kako se pripravi okusna smetanova omakca (lahko tudi z gobicami), ki tako krasno paše k puranu?!
Hvala za pomoč,
se oddolžim – mogoče kdaj z zrezki:)
tiha

Hej!

Se ti bo kar nabralo; punce to znajo.
Sama nimam prevec rada smetanovih omak( zato pa paradiznikove) in niti puranjih zrezkov. Ce ze, naredim ruladice iz njih.

Ti pa se drzi navodil in uzivaj :)) Babi

Jao, Babi, zakaj pa ne puran?! Pa tako sem se razveselila, ko sem opazila tvoj post…
OK, bom potrpežljivo počakala:)

Jaz smetanovo omakico navadno delam k piščancu.

Popečem piščančje prsi, ki sem jih potresla z malo vegete. Dam na topel krožnik. Čisto na drobno sesekljam čebulico in jo zarumenim v ponvi, kjer se je pekel piščanec in malo posujem z moko (cca 1 žličko). Vse premešam in dam nazaj zrezke. Prilijem cca 1 dl belega vina. Ko to povre prilijem smetano in ugasnem ploščo, ko prične smetana brbotati je pripravljeno za na mizo.

Hej, Tiha!

Ni kaksen predsodek. Nasploh jem zelo malo mesa.

Puranji zrezki so tako… nekam suhi, da res rabijo smetanovo omako, ki je nisem navajena in mi tudi ne prija. Nalezes se pac navad v druzini. Mama jih ni delala. Na Primorskem ni bilo v navadi; postaja sele zdaj. Zato pa imam rada peceno ali duseno puranje temno meso, se zlasti tisti zgornji del noge – but.

Rulado pa naredim tako, da na velik zrezek polozim omleto iz jajca in naribanega parmezana, cez to malo rezin pancete ali prsuta, zavijem in popecem z vseh strani. Prelozim v toplo posodo. Zalijem z vinom, da izpari in vrnem v posodo. To dusim kaksnih 20 minut. Po potrebi zalijem s toplo juho. Rulado narezem na rezine, dodam dusen riz in malo naravne omake,ki jo po zelji lahko naredis tudi s smetano in gobicami.

V rulado dodam vcasih tudi duseno zelenjavo ( belusi, blitva, spinaca).

Lp

Babi, ne vem, ali se mi samo zdi, ali Primorci nasploh ne uporabljate prav veliko smetane pri kuhi. Tudi tista moja sodelavka s Primorske, od katere sem se naučila veliko kuharskih spretnosti, se je smetani izognila, če se je le mogla.

Na Štajerskem pa spada smetana še med lažje vrste maščobnih dodatkov, če pomislim na kako ocvirkovo zabelo… Mogoče je to zaradi podnebja, da imamo tu bolj težko hrano, pri vas pa bolj lahko?

No ja, da ne razpredam predolgo.

Puranji (ali piščančji) file narežem na primerne zrezke (lahko tudi na kocke), posolim in posujem s ščepcem Kotanyjeve začimbne mešanice za pečenega piščanca (pri nas imamo radi ta okus). Na majhnem ognju razpustim malo masla ali margarine – previdno, da ne potemni – in dodam meso. Napol pokrito dušim, dokler ne izpari vsa tekočina, potem pa še nekaj časa, da se meso z vseh strani svetlo zapeče. Vmes obrnem oz. premešam. Potem poberem meso iz kozice, v maslo pa dodam žličko ali dve moke (imamo radi veliko omake, zato malo goljufam) in takoj zalijem z mešanico mleka in smetane (pol-pol). Z metlico mešam, dokler ne zavre, dodam spet meso in pustim še kratek čas na ognju.

Goveje zrezke (ali rulade, če imam “napad” komliciranja) pa naredim s kislo smetano. Zrezke posolim, popopram in tanko premažem z gorčico. Za rulade zavijem v tak zrezek rezino slanine in rezino kisle kumarice in spnem z zobotrebcem. Majhno, drobno sesekljano čebulo prepražim na olju, da postekleni, dodam meso, začinim še z malo majarona, malo timijana in včasih še z brinovo jagodo in koščkom lovorovega lista, in pokrito dušim do mehkega – vmes je treba po malem prilivati vodo. Potem pripravim podmet iz kisle smetane, razredčene z malo vode, in iz moke. Zrezke poberem iz kozice, omako zgostim s tem podmetom, prevrem in vrnem zrezke v omako.

Gobovo smetanovo omako brez mesa delam po prvem načinu. Lahko pa so gobe tudi kot dodatek k zrezkom – skupaj dušiš. Dobri so tudi puranji zrezki z omako iz kisle smetane. Govejih zrezkov z omako iz sladke smetane pa še nisem poskusila narediti, ker se mi zdi nekako čudna kombinacija.

Samo na kratko – smetanovo omako delam ponavadi k njokom ali k makaronom (brez mesa – doma ga res redko delam).
Na čebulici prepražim gobice (ponavadi zmrznjene šampinjone) malo česna (še kakšna začimba po okusu), potem pa samo še zalijem s sladko smetno za kuhanje (Dukat). Še malo pokuham. Če sicer uporabljaš kocke lahko dodaš majcen košček kocke za omake. Njam njam.

Hej, Jozica!

Nona je imela kravo, mleko in je v veliki posodi pustila nekuhano, da se je naredila smetana, ki jo je skrbno pobrala, dala v neko centrifugo, da sta se locili zgoscena smetana in nekaksna voda, ki smo jo tudi popili. Smetana je sla za maslo.

Nikoli ni delala omak s smetano. Vcasih jo je dala malo v spinaco ali pire krompir.
Jaz sem lahko kot posebno nagrado dobila v roke kos domacega kruha in z njim malo potegnila po tej smetani.

Niti stepene nisem poznala, sele potem… koncem srednje sole, ko smo sosolke sle na kakav s smetano v mlecni lokal.

Pobirala je tudi smetano z zavretega mleka ( kot kajmak) in to radodarno dajala otrokom na kruh.

Kljub prasickom, je veliko jedi delala z oljem.

Zdaj se uporablja smetana tudi pri nas za njoke, torteline…Vidim v lokalih.
Tudi it. recepti jo omenjajo. Na policah je posebna it. smetana za kuhanje…
Ni pa to tradicionalna it. ali primorska kuhinja. Vsaj jaz se z njo nisem srecala ne doma, ne pri it. sorodnikih.

Lep pozdrav Babi

Kako ste prijazne! Pa kakšne odlične kuharice. Jaz pa oram ledino…
Lep vikend vsem,
tiha

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close