Najdi forum

Mleko

Pozdravljeni vsi

imam eno vprašanje o mleku ker zelo rad pijem mleko v hranah različnih vrst, kakav, čokolešnik, muesly, jogurt itd. Zadnje čase pa sem slišal za dve zanimivi zadevi:
1. Odrasli ne prebavljamo dobro mleka in ga ni priporočljivo piti?!

2. Mleko vsebuje neke snovi, ki povzročajo večjo kopičenje sluzi oz. smrklja po domače in ker sem športnik pa še malenkost s problematičnim nosom mogoče res ugotavljam, da se mi nos še bolj zabaše ko pijem mleko.

Mogoče lahko kdo ki kaj ve o teh dveh zadevah malo pokomentira?

Lp

Pod točko 1.: sveže mleko se ob stiku z želodčno kislino sesiri – nastanejo beljakovinski kosmiči, ki so težko prebavljivi. Sicer ne toliko, da bi lahko škodovali zdravemu človeku, torej lahko, če nimaš nobenih težav, piješ mleko po mili volji. Res pa je, da se je svežega mleka dobro izogibati še nekaj dni po prebolelih žeodčnih ali drugih prebavnih težavah, da se želodec po nepotrebnem ne obremenjuje.

Velja pa to samo za sveže mleko. Fermentirano mleko (jogurti, kislo mleko itd) se pa ne sesiri in velja za lahko hrano. Razen kefirja, ki “požene”, ampak to je pa že spet drugo.

Itak okrog mleka veljajo nasprotujoča si priporočila (tako kot v bistvu okrog vse hrane). Več mleka (zaradi kalcija) – manj mleka (ker je “težko”). Posneto mleko (ker manj redi in manj maši ožilje) – polnomastno mleko (ker samo to vsebuje nekatere vitamine). Itd. Itak pa na koncu obvelja, da nobeno pretiravanje ni dobro in da se je traba naučiti “poslušati” telo, ki ponavadi jasno sporoča, kaj v nekem trenutku potrebuje.

Pod točko 2.: pojma nimam, kako in zakaj, ne trdim pa, da ni možno.

Jaz bom odgovorila samo na prvi del vprasanja: nekaj procentov odraslih (v Evropi manj kot 10%, v Aziji tam nekje okrog 80%) nima encima za razgradnjo mlecnega sladkorja (laktoze); nerazgrajeni mlecni sladkor lahko povzroci napenjanje in/ali drisko (ker si ga veselo privoscijo bakterije, ki zivijo kot nekaksni podnajemniki v debelem crevesu). Drugi lahko pijejo mleko po zelji, razen ce jim zdravnik svetuje kaksno dieto, ki sveze mleko ali mlecne izdelke prepoveduje. S polnomastnim mlekom zauzijemo seveda precej mascob in beljakovin, tako da ga ni primerno pit za zejo v poljubnih kolicinah, ampak kot del ostale normalne prehrane.

Za drugi del (nastajanje sluzi) se je pa treba posvetovat s kaksnim strokovnjakom iz vrst komplementarne medicine, mislim, da to sodi k ayurvedi. Medicinske razlage za to pa ne poznam.

pozdravcek,

proxima

da, odrasel človek nima encima za presnovo laktoze in sicer vsako leto ima človek manj tega encima.Dojenček in otrok do približno 3-4 leta starosti ga ima dovlj, potem pa vedno manj.In res je, potem ima človek velike težave s presnovo mleka.
Dejstvo je, da je tako tudi pri živalih.Narava je sama poskrbela zato, da imajo “mladiči” dovolj tega encima v času dojenja, potem pa je narava smatrala da ga ne rabimo in tudi pri živalih je tako.Torej mleko je dobro kot hrana samo v obdobju dojenjam, kasneje pa ne.Pa še nekaj je zelo pomebno, kravje mleko je za teličke, za človeka pa je samo materino mleko primerno, saj ima vse več otrok, ki pije kravje mleko (razne pripravke iz mleka v prahu pa tudi sveže mleko) alergije,izpuščaje, driske itd…Najbolj pa je nevarno alpsko mleko, saj človek v upanju, da je z njim zaužil potrebne količine kalcija živi dejansko v zmoti, ker alpsko mleko in vsako HOMOGENIZIRANO MLEKO ima ves kalcij ujet v razbite maščobne kroglice in se v našem organizmu ne resorbira-gre enostavno na drek.
Kar se tiče SLUZI-ZASLUZENOSTI telesa, pa ni krivo samo mleko (tudi seveda), temveč predvsem uživanje večjih količin žitnih izdelov (kruh,testenine,riž,sladice,saldkor,itd)

He he Jože – zanimiv komentar na mleko. Ampak zakaj potem ni v redni prodaji nehomogeniziranega mleka? Pred leti je bilo pol mleka takšnega in pol drugačnega. Zdaj pa preostajajo samo še domači kmetje (higiena???), ki pa po novem tudi ne bi smeli prodajati mleka kar tako, če niso posebej registrirani.

Lp, Ela S

nekje sem brala,da imajo otroci tam nekje do 4-5 leta veliko encima za razgradnjo laktoze. potem pa se pricne ta encim pocasi “izgubljati”…tako da ga ima odrasel clovek veliko manj. nekateri zdravniki tudi menijo,da po tej starosti ni nujno,da otrok pije velike kolicine mleka…
ce primerjamo z zivalmi…..mladici pijejo mleko le dokler sesajo pri materi…
ne vem,ce sem kaj pomagala… lp petra

Hej!

Pri postu Breskve sem se mimogrede dotaknila Kitajcev, ki nimajo tega encima.

Imela sem priliko opazovati tudi pasjega in macjega mladica. Pri meni po treh mesecih noben se ni vec dotaknil mleka.

Hcerka je iz obdobja, ko je bilo za dojencke samo materino mleko, kravje mleko in mleko v prahu od Pomurke. Dojena samo dva meseca, potem po nasvetu v posvetovalnici 2/3 in ne vem vec natancno kaksno razredceno kravje mleko( prevreto mleko + prevreta voda), ki mi ga je nosila kmetica iz okolice. V tako mleko smo stisnili nekaj kapljic limoninega soka, da se je malce sesirilo. Bilo je zelo okusno.
Nikoli ni imela prebavnih motenj, zato pa ze pri dveh letih alergijo na nekatero hrano ( jagode, kalamari…) in pike zuzelk. Pri 18 letih pravi izbruh. Nekaj je podedovano, nekaj pa verjetno zaradi mleka; vsaj mislim tako.

Lp Babi

Ne vem koliko to drži, a moji mački in psi imajo strašno radi mleko, kljub temu, da so nekateri stari že 4 leta.

Naša pesjanarka se kar trese ko vidi da kdo naliva mleko v skodelico. Prav čaka če se bo še kdo spomnil na njo ;-)). Pa je psička stara že skoraj 8 let. Sem se že spraševala zakaj ji je tako zelo všeč, da mleka niti ne popije ampak kar pohlasta. Seveda pa ga dobi res čisto malo in zelo zelo redko, ker sicer nima najboljšega vplica (bojda) na prebavo psičkov. Imam pa včasih občutek da bi se za šalico mleka kar prodala ;-)).

Hej!

Saj mene bolj jezi kot ne, ker niti mackona ne povohata mleka. Pa sem kot otrok pri noni vedno v skodelice nalivala in so se odrasle muce oblizovale, da o smetani ne govorim.

Kuza je v starejsih letih imel infekcijo na jetrih – lepo pozdravljeno z antibiotiki in strogo dieto ( veliko ogljikovih hidratov in nic beljekovin).

Bili smo na samotni plazi, imeli vodo s sabo. Blizu je fant pil mleko iz kartonaste embalaze in…takrat se je pognal, jo zgrabil, strenciral in popil ostanek mleka. Pa imas. Potem dolgo ni vec vprasal po njem.

Sonce, sva spet pri kozuharjih:)) Saj so del nasega zivljena. Lp

moj pes se tudi trese ko vidi mleko in ga tudi rad pije, samo potem dobi drisko, kar tudi nekaj pomeni.

Ola !

Zanimivo . Jaz pa kot otrok nisem prenesla mleka in mlečnih izdelkov, sem takoj dobila prebavne motnje. Zdaj pa lahko vse to jem brez problemov.

Lp, Maja

Še sreča ko so pa nekateri izdelki iz mleka tako doooobri ;-)).

No, pretiravati res ne gre ne z mlekom ne z ostalimi mlečnimi izdelki a za občasno uživanje prav “sedejo”.

Zakaj se nikoli ne javita na forumu za domače živali?
Kar se mleka tiče je pa pri meni tako, da mi je dobro po okusu, glede počutja pa obup. V želodcu mi obleži kot kamen.

Joze, ne drzi, da ima vsak odrasel clovek vsako leto manj tega encima, le nekaj % populacije ga sploh nima vec (gen za nastajanje encima se v doloceni starosti pri nekaterih enostavno “izklopi”), ostali pa ga imajo dovolj (tudi encimska aktivnost se po potrebi zvisa ali zniza). O skodljivosti pasteriziranega, steriliziranega in homogeniziranega mleka pa se nisem prebrala sestavka, ki bi me preprical.

Babi, tako si lepo povedala “iz obdobja, ko je bilo za otroke…”; moja pokojna teta je imela dva otroka, stiri leta starostne razlike. In je enkrat razlagala, da bi moral po takrat veljavnih priporocilih sine (starejsi) do 12. meseca zivet od Humane, hci naj bi pa pri 6 mesecih ze jedla juho in krompir in solato s fizolom (malo karikirano)..:)) Zdrava pamet da vedet, da doktrina, ki se v stirih letih obrne v svoje nasprotje, ni kaj prida vredna ne prej ne potem.

Meni se zdi levji delez tega, kar je napisano o skodljivosti ali koristnosti posameznih vrst hrane ali nacinov prehranjevanja, larifari, namenjen v prvi vrsti temu, da se napolni casopisne stolpce, po drugi strani pa, da se dela reklamo za dolocene druge izdelke. Pa se en pomemben dejavnik je tukaj, ki ga je zelo dobro opisal Michael Moore v filmu Bowling za Colombine: vzbujanje strahu med ljudmi, s prestrasenim ljudstvom je pa potem mnogo laze manipulirat.

:)) skratka, vsak naj ravna po lastni presoji, pa bo zanj najbolje!:))

pozdravcek,

proxima

Proxima se mi zdi da ti tole dosti bolj strokovno poznaš kot jaz (sem čisti laik na področju prehrane – strokovno), a bi se smo podpisala pod tvoje razmišljanje! Lepo povedano.
Predvsem tole o prestrašenosti. Pa prehrambeni lobiji delajo svoje, gotovo. Enkrat eno drugič drugo – ni da bi se človek preveč vznemirjal. Zmerno pa po pameti, pa bo vse ok. Če pa človek vidi da mu res kaj škodi se pa tega menda tudi lahko ogne.

Proxima, tudi sama razmisljam kot ti. Lep dan Babi

Hej, Masa!

Tam se pocutim malce tuja. Za resnejse nasvete se posvetujem z veterinarji, take sprotne pa resim sama; imam kar nekaj staza z zivalcami.

Zato pa tukaj kaksno recemo, ko spontano nanese. Samo recepte pisat je malo dolgcas.

Lep dan Babi

Proxima, ne morem si kaj, da ne bi primaknila še moj primer: že odkar živim, ne prenesem vonja in okusa vročega oz. toplega mleka. Prav slabost me obide, če ga zavoham, kaj šele, da bi ga pokusila. Mrzlo mleko, kislo, jogurt, vse to mi diši in prija, samo vroče mleko mi vzbudi občutek skoraj do bruhanja. Seveda sem tudi brez vročega mleka “skozi prišla” v življenju, samo zanima pa me, zakaj tako občutim? Ti je morebiti kaj znano, kaj se dogaja s pogretim mlekom, da mi sproži tak gnus? Oprosti, ker to sprašujem, to je seveda samo radovednost. Hvala!

Še to: tudi moja dva mucka se ne zmenita za mleko, rada pa se posladkata s par oblizki sladke smetance in včasih poleti tudi z malo sladoleda…

Lep pozdrav!

Mitka, nimam pojma, ceprav – zanimivo – se tudi sama tega spomnim ze iz ranega otrostva. Kakav ali bela kava mi nista delala tezav, prekuhano mleko, toplo ali hladno (ne spomnim se, ali takrat mleka se niso pasterizirali ali pa nasi starsi temu postopku niso povsem zaupali, pa so vsakic mleko prevreli in nato shranjevali v hladilniku), se mi je takrat prav gnusilo (saj ves, kako znajo biti otroci zadrti do kake hrane), pa se sedaj ga nimam rada. Steriliziranega tudi ne. Ugibam, da pride do kaksne denaturacije beljakovin, pa spremenjeni okus nekaterim ne ustreza. Bom malo raziskala po internetu in ti sporocim.

Pozdravcek,

proxima

Hej!

Z mano je pa tako.

Mrzlo mleko iz hladilnika – super. Lahko ga pijem tudi pri normalnem kosilu s kislimi jedmi. Recimo: vsi se krizajo, ko jem okisano rdeco peso ali kisle kumarce in zraven pijem mleko. V eni roki jabolko, v drugi kozarec mrzlega mleka.

Mlacno mleko – bljak; ne prenesem. Sicer ne vem, kako bi delovalo, ker mi se na misel ne pride, da bi ga pila.

Vrooooce zajbljevo mleko, da piham vanj ( brez sladkorja, mogoce malce kostanjevega medu ) – krasen napitek. Pa takega ne pijem samo ob prehladu; pozimi skoraj redno zvecer.
Ce bi imela mlecno restavracijo, bi vse posiljevala z njim:)))

Lp Babi

Babi, isto velja zame. Mlačnega mleka ne prenesem, mrzlo pa je odlično. Priznam, da vroče žajbljevo ali pa karamelno pijem samo ob prehladih in hripavosti.

Babi, zanimivo, pri mleku imam čisto enak okus: ali vroče, ali mrzlo, samo, da ni “nekaj vmes”. 🙂

Žajbljevo mleko pa delam s karamelom. In ga tudi včasih pijemo kar tako, kot posladek. Mislim, da bi se kar abonirali v tvoji mlečni restavraciji.

Ola !

Jaz sem ista. Pijem lahko samo mrzlo mleko, toplo oz. vroče pa je bljek. Kar strese me, če pomislim na toplo ali vroče mleko.

Lp in prijeten podaljšan vikend, Maja

Babi, tudi jaz sem ista kot ti. Mleko mora biti ali mrzlo ali vroče (ni nujno žajbljevo) Vse, kar je vmes, pa samo s kavo – čistega mlačnega brrrrr. Imam pa pozimi rada tigrovo mleko (vroče, sladko z rumom). Pomaga pri kašlju, mi je pa taaakoooo doooobrooo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close