punce, kako naj ??
Naredim dušeno rdeče zelje ? Jutri bi ga rada skuhala jutri za kosilo, pa sem čisto izgubljena. Ga moram prej popariti ali ga dam direktno na dušenje ? in kako potem naprej ??
Morda se me katera še nocoj usmili….
Gre pa moja kuhinja proti koncu….še malo, pa vas povabim na kavico….lep večer vsem
A.
Prepisano iz knjige
Oprano zeljno glavo zrežemo na tanke rezance in prilijemo kis. V kozici razbelimo mast, dodamo zrezano slanino in čebulo ter posujemo z moko. Ko ta zarumeni dodamo še zelje. Prilijemo pol zajemalke mode in dušimo. Ko se zelje na pol zmehča dodamo olupljena nastrgana jaboka in sol, še malo zalijemo in dušimo do mehkega.
Sama dušenega zelja ne maram, posebno rdečega ne (zaradi barve). Možu ga pa nekajkrat letno naredim. Sama navadno žličko moke posujem po zelju, ko je že rahlo ovenjeno.
LP Mateja
Hej, Speedy! Poslusam dnevnik in pokukam, pa vidim tvoj klic:)))
Tako ga jaz naredim ( po receptu iz moje zlate knjige):
10 dag masti( jaz olje), 3 dag sladkorja, cebula, 2 glavi rdecega zelja, sol; juha ali voda, malo moke, 1 do 2 dl rdecega vina( ti imas verjetno cvicek, jaz dam refosk).
Zelje operem in zrezem na drobne rezance.
Na mascobi zarumenim sladkor, potem sesekljano cebulo in nato dodam se odcejeno zelje, ki ga posolim in dusim, da se zmehca. Ko je mehko, ga malo poprasim z moko, malo poprazim in zalijem s toplo juho ali vodo. Dodamo se vino in pocasi pvremo. Malo popopram . Zelje po okusu lahko se okisamo s kisom. Jed je kar kmalu gotova. meni ni vsec, ce je zelje cisto razkuhano.
No, pa se rdece zelje s kostanjem.
2 glavi zelja, slan krop, olje ali mast, 3 dag sladkorja, malo moke, cebula, kis, sol, kumina, juha ali voda, 1/4 kg kostanja, 10 dag sladkorja za karamel
Zelje opereremo, ga narezemo in v slanem kropu samo prevremo na hitro.
Spet zarumenimo na mascobi sladkor, dodamo cebulo, moko, vse malo poprazimo, dodamo odcejeno zelje, kumino, sol in nekoliko kisa. Vse skupaj dusimo, po potrebi zalivamo z juho ali vodo. K vsemu primesamo se kuhan, olupljen in pretlacen kostanj.
Na ogret pladenj nalozimo zelje in ga oblozimo s kuhanimi ali pecenimi kostanji, povaljanimi v karamelu. Da se ne prime, jih na pladenj ali kroznik namazan z maslom, zlozimo tako, da se ne dotikajo med seboj.
Karamel: V posodi topimo sladkor do svetlorjave barve. v se toplem povaljamo kostanj.
Zdaj se pa sama odloci med prvim in drugim:)))
Lep pozdrav na Dolenjsko Babi
Hojla,
tudi zame je rdece duseno zelje z jabolkom zeloooo dobro…Babi, spomim se da si enkart napisala da se rdecega zelja ne sme pripravljati pokritega, ker potem potemni…no, to deluje, pomag ap tudi limonin sok, ki zelje posvetli in izboljsa okus, posebej ce so dodana jabolka. s kostanjem se nisem poskusila, ampak bom res morala….se to jesen! 🙂
LP vsem, jutri grem pa nazaj v LJ (in zares prav z veseljem ker bo jutri en cisto poseben in lep dan 🙂
zala
Forum je zaprt za komentiranje.