Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kaj vse iz jabolk?

Kaj vse iz jabolk?

Čau kuharice! Prosim povejte kaj vse počnete iz jabolk. Pa kak recept za pecivo iz jabolk bi bil tudi zaželjen. Klasiko kot je jabolčni zavitek poznam, toda verjetno ustvarjate iz jabolk še marsikaj. Hvala in lp.

Moj trenutni hit je jabolčna čežana s pudingom. Najprej skuhaš jabolka; v vodo dodaš malo cimeta, sladkorja jaz ne dajem, lahko pa dodaš po želji. Ko so jabolka dovolj mehka, jih pobereš iz vode in v tej vodi skuhaš dva vanilijeva pudinga. Zmiksaš jabolka s paličnim mešalnikom in jih zmešaš med puding. Daš v skodelice in ko je dovolj ohlajeno, dodaš na vrh malo stepene sladke smetane.
Noro dobro!

Tole je tudi precej dobro:

Ko je bilo pečeno sem zadevo preložila v skodelice (sicer se vse skupaj malo premeša, a nič zato) in potem gor prelila z vanilijevim pudingom, kot je ena svetovala.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Hvala, sama že 14 dni delam vsak drugi dan jabolčni zavitek z vlečenim testom, pa priznam, da sem se ga že malo naveličala. Glede sladkorja pa tudi pri nas bolj malo sladkamo. Lp

Kdo pa govori o jabolčnem zavitku?

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

In to kar dela Kresnica, jaz uporabim za “pecivo”, le, da kar v dušena jabolka zakuham puding, da se tudi jabolka še malo čutijo. Sicer pa spodaj navadni keksi, malo namočeni v mleko, potem ta puding, še ena plast piškotov, ohladiš in premažeš s stepeno sladko smetano.
Prijeten večer!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hej!

V toplicah sem kupila zadnjo Naso zeno in v njej je nekaj res mnjami oktobrskih receptov, ki jih bom udejanila.

Super pa je Tarte Tantin; narobe obrnjena pita.Natancno je opisan postopek in slika gotovega peciva.

Hec je v tem, da das v okrogel jena pekac na maslo in sladkor na cetrtine narezana jabolka; rezine stojijo druga og drugi tesno skupaj v obliki crke C.

To 10 minut topis na plosci, da rahlo karamelizira, nato das v pecico za 10 minut in potem prekrijes z razvaljanim krhkim testom, dobro ob straneh zapres ob robu, veckrat prespikas z vilicami in peces kaksnih 40 minut .
Peceno pustis v modelu se 10 minut, nato pa obrnes na servirni kroznik.
Jabolka, lepo zarumenela od karamela so zgoraj, spodaj pa testo.

Stric je veckrat naredil; malo se poskropil s calvadosom in zraven postregel stepeno smetano.

Ce ne boste pogledale v Naso zeno, napisem natancen recept. Lp

Pečena jabolka. Naredim isto maso kot za palačinke, le da je precej bolj gosta. Jaboka olupim in jih narežem na večje kocke.
Jabolka stresem v maso, še prej pa pripravim olje, da se zagreje. V vroče olje polagam kocke jabolk. Ko je rjavo zapečeno je pečeno. Pečena jabolka dam na krožnik in nekateri potesejo po vrhu sladkor, drugi si polijejo sladki greh, nekateri pa jih pojejo kar tako, ker so dovolj sladka.

Prav tako delam z bananami in so pečene banane, lahko pa uporabiš katerokoli sadje (breskve, ananas)

42na, če prav razumem se to ocvre v olju?

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hej, Vladka!

Temu mi recemo Jabolka v srajckah:))

Testo naredim tako kot je zgoraj opisano, le da naredim samo z rumenjaki, beljak stolcem v sneg in na koncu dodam palacinkini masi. Pri cvretju lepo naraste. Kolobarcke jabolk malce povaljam v moki, da se testo lepse prime.

Cvre se v olju (manjsa posoda in kar nekaj olja, da plavajo). Ne daj jih veliko naenkrat in pazi, da se ne prezgejo. Je zelo njami. Lp

Pa na crostato ne pozabite. O njej se je tudi že razpravljalo.Mmm, jabolka, smetanov preliv in testo po receptu Babi…Take pregrešne misli tako zgodaj.

tukaj je preizkušeno zelo dober recept:

JABOLČNA POGAČA
Umešamo skutno testo: 10 dag masla, 4 jajca, 15 dag sladkorja, vanilij sladkor, 50 dag skute, 15 dag moke, 1/2 pecilnega praška

Maslo penasto umešaj, in izmenjaje dodajaj jajca, sladkor in vanilijo. Ko je vse dobro spenjeno, dodaj pretlačeno skuto in moko s pecilnim praškom. Testo razprostreš za prst debelo na namazan pekač in po njem razgrneš nadev. Pečeš 50 min pri 180 oC.

Nadev: 1 kg jabolk opereš,olupiš in naribaš, ter zmešaš z 7 dag sladkorja, 10 dag rozin in 1 žličko cimeta.

dober tek

Živjo babi,
mene pa zanima tale Tarte Tatin oz. narobe obrnjena pita…kako se to obrne??? Bi lahko še receptek? Zdaj moram porabit jabolka…. in jutri grem domov, ker imam v petek neke “opravke” pri zobarju (modrostni zobje) in bom imela čas malo pečt, da se malo zamotim in ne bom mislila samo na bolečino …upam 🙂

Prejšnji vikend sem bila na primorskem pri naših znancih in za sladico smo dobili božansko dobro pito z jabolki in čez premazano domačo marelično marmelado…..recept mi je bil izdan bolj površno, ampk saj je v bistvu enostaven – če koga zanima: Zelo dobro je bilo piškotno testo, za katerega sem si zapomnila sestavine….takole gre:
20 dag moke
14 dag masla
ščep soli
1 jajce
žlica sladkorja

…kolikor se spomnim je to vse….pozna kdo ta recept?
Nato se na pol pečeno testo posujejo grobo !narezani! orehi, čez pa se naložijo rezine jabolk….hop v pečico, pečeno pa se premaže kar s pecej marelične marmelade…..okusno da te kap!

LP, zala

Preprost recept za narobe obrnjeno pecivo je:

pekač potreseš z rjavim sladkorjem (1-2 žlici), nanj položiš polovice očiščenih (izrežeš peščice) in olupljenih jabolk (s sredico navzdol) in jabolka prekriješ z listnatim testom. Vzamem zmrznjeno listnato testo in ga razvaljam v velikosti pekača. Testo razvaljam kar na debelo, cel zavitek testa za srednje velik pekač. Pecivo se peče 20 do 30 minut, da je testo lepo zapečeno. Ko je pečeno, se pecivo prevrne na večji krožnik, tako da je testo spodaj in takoj nareže ter postreže. Najboljše je sveže pečeno, ko je testo rahlo in hrustljavo.

Hej!

Prepis recepta iz Nase zene. Slikc pa ne morem poslati:((

Karamelizirana jabolcna pita

Sestavine z 8 kosckov pite

Za krhko testo: 80 dag mrzlega masla, 20 dag sladkorja v prahu, 1 jajce in po potrebi 2 zlici mrzle vode.

Za oblogo pq 1,5 kg kiselkastih cvrstih jabolk( npr. reneta, elstar, boskop),
80 g masla in 160 g sladkorja.

1. Vse sestavine za testo hitro ugnetemo. Testo oblikujemo v kroglo, zavijemo v alufolijo in postavimo v hladilnik.
Jabolka olupimo in razrezemo na cetrtine. Izrezemo pescisca.
Plitvo posodo iz nepregornega stekla s premerom 25 cm na debelo namazemo z 80 g masla. Na maslo natresemo sladkor( kristalni) in ga poravnamo, Jabolka tesno zlozimo v posodo, in sicer tako, da je zaobljena stran obrnjrna navzgor.

2. Posodo postavimo na plosco elektricnega stedilnika( isto na plinskem na najnizjem plamenu) in vsebino na sibki vrocini segrevamo priblizno 15 minut, da sladkor karamelizira. Ce prehitro temni( stekleno posodo smo vzeli zaradi lazje kontrole), posodo vsake toliko za kratek cas odstavimo.

3. Potem posodo z jabolki za 5 minut postavimo v pecico- predogreto na 190 stopinj.
Medtem testo razvaljamo v krog, ki naj bo malo vecji od posode. Testeni pokrov prelozimo na jabolka( brez tezav gre, ce testo prenesemo na valjarju) in rob potlacimo podnja.

4. Testeni pokrov veckrat prebodemo z vilicami. Posodo postavimo nazaj v pecico in pito pecemo 30 minut.
Peceno vzamemo iz pecice in pustimo 8 minut pocivati. Sele nato jo zvrnemo na pladenj.( Njbolje, da poveznes pladenj na model in obrnes – moj dodatek.)

Ponudimo toplo. Poleg se izvrstno poda napol stepena smetana.
No, stric je se malo pokapljal s calvadosom( jabolcni brandy, ni pa potrebno ).

Upam, da ti bo vsec.Testo je dobro, saj ima precej masla, zato je res krhko. Ne odeluj ga na dolgo- hitro in z mrzlimi rokami. Porocaj, kako ti je uspelo.

Lep pozdrav Babi

Babi, a bi še enkrat pokukala v revijo za količino moke? Mislim, da brez te le ne gre. Pozdrav!

Bina, najlepsa hvala za opozorilo. Vcasih ne preberem se enkrat in skrat je tu. Se opravicujem!

Seveda brez moke ne gre:) Sem se racunala, da je v testu masla tocno polovicna kolicina moke.

Torej: 160 g moke, 80 g masla, 20 g sladkorja v prahu, 1 jajce in po potrebi 2 zlici ledeno mrzle vode.

Za vecje pekace kolicine seveda zvecamo. Sicer pa mislim, da lahko uporabimo recept za krhko testo, ki ga pac imamo rade.

Sama bom najprej naredila tocno po receptu. Lep pozdrav Babi

Hej, Zala!

Nasi piti pravijo Italijani crostata. Ponavadi so jabolka ( zlozena dekorativno kot stresniki v krogih) premazana ali z malo razredceno marmelado ali zelejem. Potem zgleda kot bi bilo sadje pod ledom. Prav v ta namen delam kutin zele ali iz rdecega ribeza. Lp

Žigtaj hvala za čudovit recept. Včeraj sem naredila to krasno jabolčno pogačo. Res je zelo dobra. En kos še tople sem nesla sosedi – rada ima sladice s skuto. Takrat je ni bilo doma, že čez pol ure pa sem dobila na mizi skledo svežih gob. Soseda je namreč strastna nabiralka gob.
Res je lepo imeti take sosede.
Povedati moram še to, da sem imela včeraj dva ” debija”, prvič sem delal z novim Boschevim multumpraktikom MUM 4 in prvič pekla v silikonskem pekaču. Kupila sem okroglega za pite pa tudi za pizzo bo prišel prav.

Vse nasvete za multipraktik in silikonski pekač sem seveda preplonkala od vas tu na forumu. Še enkrat lepa hvala za vsa mnenja ki jih izkušene posredujete drugim. Mislim da se sama ne bi spomnila da moram silikonski pekač pred polnjenjem postaviti na rešetko in potem prenesti v pekač.
Lep kuharski pozdrav.

Ta recept je zelo enostaven, pa tudi dober:

Jabolčno pecivo

1kg jabolk
20 dag sladkorja
25dag suhega, narezanega sadja
12 dag narezanih lešnikov, orehov
1/2 kg bele moke
2 pecilna
1 žlico kakava
1 žlico ruma
malo soli
1/4 zavitka cimeta

Jabolka olupiš, naribaš, dodaš 20 dag sladkorja in pustiš pokrito čez noč. Naslednji dan dodaš 2 pecilna praška, 50 dag moke, malo soli, narezanega sadja, lešnike, orehe, cimet, kakav in rum.

Pečeš 60 – 70 min. na 200*C

Ženske, mene boste čist zmešale s temi recepti ! Vse kar nardim je, kot pravite njaaami, in mojim se že prav trga :)))) Iz jabolk sem pa do sedaj delala samo štrudl ali pa kompot. Zdraj vidite kakšna sem :)))) Še vedno gruntam kaj nisem zasledila tukaj, da vam postrežem jaz ! :))) Konoč za sedaj in lepo se imejte…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close