Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Za BABI-pomoč nujno

Za BABI-pomoč nujno

V soboto zvečer pričakujem obisk na večerji moževega poslovnega partnerja,vem da ni zahteven kar se tiče hrane,pa vseeno prosim za nasvet:Predlagajte mi nekaj za 4 osebe,nekaj lahkotnega ne preveč zakompliceranega in “cenovno ugodnega”lahko z kakšno predjedjo in nato glavno jed ter solato ter morda kakšno sladico,toliko da mi vse skupaj ne bi vzelo preveč časa,vem da ste tukaj sami izkušeni mački,zato tudi prosim za vaš nasvet..hvala

Za hladno predjed lahko ponudiš narezek ali pa grisine ovite z rezino pršuta. (en grisin – ena rezina pršuta) Ovij tako, da je na koncu malo grisina praznega – za tisti del držiš v roki in grickaš.

Topla predjed je lahko kakšna zelenjavna rižota. Zelenjavo prepraži na malo olja (korenje, koleraba, bučke, sladko zelje, paprika,…) dodaj riž, soli in zalij z vodo. Kuhaj do konca.

kosilo lahko potem začneš z juho. (goveja, zelenjavna, gobova, paradižnikova). Meso lahko spečeš kot pečenko, lahko narediš mesno zelenjavna nabodala, ki jih spečeš v teflonski ponvi, lahko narediš mesno štruco v pečici. Priloga je krompir ali ocvrtki ali polenta, riž,…

Sladica je lahko tudi puding v katerega si vmešala sveže sadje, rolada,..

Puding ali rolado lahko narediš že dopoldne. Pečenka se lahko streže hladna, mesno štruco imaš lahko tudi že prej pečeno in na koncu pogreješ če je potrebno. Juho imaš tudi lahko že vnaprej pripravljeno in jo zakuhaš ko so gostje v hiši.

Lp, Ela S

Za prilogo so enkratni grisovi njoki, ki jih prej pripraviš in potem spečeš v pečici. So nekaj posebnega, a v bistvu enostavni. Zraven paše kako meso z omako (jaz naredim kako pečenko ali ptičke, lahko tudi čisto navadne zrezke v omaki)

Kje pa najdem recept za te grisove njoke??

Te dni sem ga napisala. Evo link

Če ti še kaj ni jasno, vprašaj.
Mislim, da tam nisem napisala, kako jih zlagaš v pekač. Režem krogce s kozarcem in jih zlagam, da se na pol prekrivajo. Ko je to zapečeno so tudi zelo lepi za videt.

Hej!

Oglasam se zadnja, pa si me prvo imenovala:))) Bila sem celo dopoldne odsotna.

Elin predlog je zelo OK. Sama ob taki priliki skusam cimvec narediti ze prej;
zato izbiram jedilnik v tej smeri, da nisem vsa zaripla se pri stedilniku, ko pride gost.

Prsut je vedno dobrodosel. Jaz bi se dodala majhne rezine dan stare francoske struce, ki bi jih popekla v teflonski posodi na malo olivnega olja.
V isti posodi bi popekla se malo debelejse narezane rezine jajcevcev ( ne prevec). Polozila na kruhek, dodala sesekljan petersilj in cesen. Pustila nekje na toplem. Zelookusno. Naredili smo na srecanju.

Zelenjavna rizota – vedno za.
Dobra je tudi nekaksna topla pogaca: listnato testo spodaj, nadev spinacni, z malo skute in veliko parmezana – in spet pokrito z listnatim testom in prespikano. Speces v pecici. Lahko tudi stoji na toplem.

Cas gob – gobova kremna juha s kosckom popecenega kruha in parmezanom- malo gratinirano pod grilom.

Meso – Ela je ze napisala nekaj predlogov.
Vcasih naredim mesne pticke iz res dobrih zrezkov. Naredis lahko ze dopoldne, ker pocaka v omaki.

Tisti zdrobovi njoki od Jzst bi bili krasna priloga. Seveda brez zelenjavne priloge ne morem. Pa se fajn je, ker jo naredis ze prej.
Mogoce grah s panceto? Brsticni ohrovt, brokoli….

Sladica? Ce ni casa za kaj drugega, Vienetta sladoled, ki ga obogatis se s kaksnim malo alkoholnim prelivom, vedno uzge.

Rulada je dobra in ne vzame veliko casa. Ce naredis orehovo, je dovolj, da namazes z marelcno marmelado, stepeno smetano in nekaj jagodicja.Lahko tudi s cokoladno kremo, ce se ti zdi.
Naredis jo ze danes zvecer, bo jutri se boljsa. Shranis v hladilniku zavito.

Recepti so vsi na forumu.

To je bilo napisano zelo na hitro. Sem malo nepripravljena. Sicer so nasveti pred mano dobri.

Imejte lep vecer Babi

Za predjed si dobila že nekaj idej, meni je všeč tudi popečen jajčevec, na katerega naložiš rezino paradižnika in mocarele ter list bazilike ali origano in vse to zapečeš pod grilom v pečici. Za glavno jed pride fajn puranova rolada, polnjena s šunko in sirom, zraven pa krompir v poljubni varianti in še kakšna zelenjava, npr. špinača, koromač, brokoli,… Če pa se ne odločiš za jajčevec pri predjedi, ga lahko uporabiš za prilogo, in sicer popečene rezine jajčevca naložiš v manjši pekač, preliješ z gosto paradižnikovo omako (z obvezno baziliko), nato pa naložiš po vrhu še rezine mocarele ali kakšnega drugega mehkejšega sira – vse skupaj zapečeš v pečici. Lahko pa za glavno jed narediš kar mesno lazanjo. Seveda ne sme manjkati še zelena solata. Za sladico pa dober jabolčni zavitek ali pita ali pa kar sladoled, prelit z omako iz gozdnih sadežev – zamrznjene gozdne sadeže podušiš na malo masla, dodaš sladkor, vanilijo in še kaj po okusu in še vroče preliješ po vanilijevem sladoledu. Ta omaka paše tudi k čisto navadnemu biskvitu – še malo stepene smetane pa je.

se en predlog:

kanapejcki s prekajenim lososom
siroki rezanci z rukolo/predjed/
hladna pecenka/zraven ponudi se 1-2 hladni omaki/ ,krompirjevi kroketi,spinacina solata s tremi siri
jogurtova strjenka /sladica/

prakticno vse lahko ze prej pripravis, edino rezance skuhas ,ko obiski pridejo…
lp petra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close