koleraba
Hej!
Kolerabo( podzemno) sicer redkeje delam.Na Notranjskem jo sorodnica skuha skupaj z ostalim v minestri. Gre priblizno takole:
V lonec da kaksna prekajena rebrca ali kaj podobnega, korencek, rumeni koren,,malo pora, na kose narezan krompir, kolerabo, petersilj, cesen ( mogoce tudi kaksen fizol- ne vem).To se pocasi kuha. Ko je vse kuhano, na olju poprazi malo cebule, poprasi z moko in umesa v to minestro.
Ko sem sama pri njh enkrat kuhala, nisem dodala tistega poprazenega. Meni se je zdelo dovolj zabeljeno samo s prekajenim; ostali so pa cutili, da nekaj manjka:)
Potem imam v knjigi dva recepta:
1. Podzemna kleraba v omaki
1 kag rumene kolerabe, slan krop, 8 dag masti, 3 dag sladkorja, 4 dag moke, sol, poper ( za manjso kolicino kolerabe das vsega manj)
Olupljeno in na kocke narezano kolerabo skuhamo v slanem kropu. Na vroci mascobi zarumenimo sladkor, malo poprazimo moko( svetlo) in zalijemo.
Dodamo kuhano kolerabo, prilijemo tudi vodo( kjer se je kuhala), solimo po potrebi, popopramo in se malo pokuhamo. Pazi na sol, ker je krop ze slan.
2. Golaz iz podzemne kolerabe
1 in 1/4 kg rumene kolerabe,slana voda, 8 dag mascobe,40 dag cebule, sol,paprika v prahu, kumina, kis, 1/10 l smetane( ne pove kaksne), 4 dag moke
Olupljenoi kolerabo zrezemo na kocke in skuhamo v manjsi kolicini vode. Zrezano cebulo poprazimo na mascobi, dodamo papriko, kumino, sol, kis. Zalijemo z majhno kolicino vode ali juhe in dobro prekuhamo. Nazadnje primesamo kolerabo z vodo vred in z moko, ki smo jo razzvrkljali s smetano.
To sta recepta stare sole . Bi pa lahko bil golaz – varianta za vegetarijance.
Sama ne delam tega.
Kolerabo najraje skuham skupaj s krompirjem- narezano na kocke;
potresem z malo nasekljanega petersilja in polijem cez malo stopljenega masla ali se raje olivnega olja. To jemo za prilogo ali jaz s skuto.
Na krozniku je barva bela, rumena in zelen petersilj prav vabljiva.
To je vse moje znanje o kolerabi. Lepo nedeljo Babi
Živijo!
Dodajam moj recept za notranjsko trojko:
Koleraba, krompir (enaka količina), čebula, maščoba, fižol (priporočam, da je že vnaprej skuhan), lovorjev list, poper, sol, sesekljan peteršilj
Na mačšobi prepražiš čebulo, ko zarumeni dodaš kolerabo in krompir, malo popražiš in zaliješ, da je pokrito s tekočino (jaz navadno kar z vročo vodo, da je prej skuhano), posoliš in skuhaš do mehkega. Proti koncu dodaš nekaj kuhanega fižola in dobro premešaš.
Za boljši okus dodaš malo lovorjevega lista in popra, na koncu pa sesekljan peteršilj. Še boljša pa je, če se v njej kuha tudi kakšen košček prekajene svinjine (rebrca, slanina ali kakšna klobasa).
Lep pozdrav
Baška
Forum je zaprt za komentiranje.