sladek krompir
Še nekaj…
Kdo ve kje bi se dobil sladek krompir??? Imam en recept od A. H., kjer je zraven tuninega zrezkauporabljal še sladek krompir, jaz pa ga pri nas še nisem zasledila – vsaj v Mercatorju, Sparu, Leclercu in tržnici ne…mogoče kje drugje v kaki trgovini bolj specializirani za take zadeve???
Hvala in lp, maja
Ipomea batatas – sweet potatoes, sladek krompir po slovensko. Pri nas ga boš zelo težko dobila. Jaz sem ga videla nekja krat v Belgiji in nekajkrat v Avstriji, to je vse. Rastlino zelo veliko gojijo v revnejših državah Azije in Afrike. Tudi Južna Amerika je ima precej.
Lahko pa zamenjaš ta krompir s Topinamburom.
In še moja prošnja, ima morda katera en gomolj Topinambura viška in bi mi ga bila pripravljena poslati za seme oz. nadaljno razmnoževanje. Pred leti smo ga imeli zelo veliko, pa nam je eno leto pomrznil v kleti in ni več odgnal. Vem, da prenese tudi malo zmarzali, ne pa prave pozebe, tako sem ob njega.
Hvala vsem, ki bi mi ga odstopili gomolj ali dva. V zameno pošljem lahko kakšno drugo mikavno rastlino.
Lep pozdrav, Aleksandra
Hej, Aleksandra!
Na maminem vrtu ga je bilo veliko. Zdaj tam zivi necak in je vrt bolj zapuscen. Bom pogledala, kako in kaj in ti javim.
Saj je to rastlina z visokimi stebli in rumenimi cvetovi? Teta si je redno izkopala gomolje in jih dodala navadnemu krompirju. V Angliji ga na veliko uporabljajo. Meni je malo presladek po okusu. Lp na Gorenjsko Babi
O topinamburju je članek v zadnji reviji Rože in vrt, bom pogledala in napisala kakšen povzetek, se pa spomnim da je v knjigi Zelenjava (druga moč naravne hrane) zapisano, da se lahko topinambur tudi soči v sokovniku in da je še posebej dobra kombinacija s korenčkom.
V bistvu sem sedaj prvič videla sliko tega sladkega krompirja in ugotovila, da ga ima stara mama na vrtu, vendar raste za škarpo, tako da je čisto nemogoč za uporabo.
Stanka, ne poznam receptov.
Teta ga je kar v kozico dodala navadnemu krompirju in ga skupaj z njim tenstala.
V Angliji sem v podezelskem pubu jedla tipicno nedeljsko kosilo: pecenka oblezena s korenjem , krompirjem in tudi tem sladkim.
Mislim, da ga tudi karamelizirajo ali dusijo v medu. V revijah je tega veliko.
Ker mi ni prevec vsec- sladkast, se nisem poglobila. LP
Jaz sem delala juho iz topinamburja.
Ostrgala sem lupino, ga narezala na koščke, kuhala do mehkega, dodala sem malo vegete, jušno zelenjavo, ki sem jo po kuhanju pobrala ven. Če sem imela, sem uporabila kurjo juho. Potem sem ga zmešala s paličnim mešalnikom.
Preden sem postregla, sem dodala kislo smetano in popečene kocke kruha. Meni je bilo všeč.
Moja mama je delala tudi ocvrtega: na pol ga je skuhala, panirala in ocvrla.
LP
Lep večer!
Kakšnega krompirčka bom zelo vesela, rada bi ga znova pridelala na svojem vrtu.
Pripravlja se ga lahko kakor navaden krompir in kakor sadje, res pa je, da se ga lahko uživa tudi svežega.
Je zelo zdravilen in predvsem primeren za sladkorne bolnike (prav zato bi ga rada, ati je hud sladkorni bolnik). Vsebuje veliko količino sladkorja inulina, ki se presnavlja brez pomoči trebušne slinavke, prav zaradi tega je primeren za diabetike.
Okus je podoben navadnemu krompirju, le da je veliko bolj sldek. Predstavljajte si, da tenstanemu krompirju dodate veliko žlico sladkorja.
Pravkar pa sem našla stran: >http://www.pomurske-lekarne.si/clanek_page.cfm?clanekID=496>
Citiram članek iz revije Rože in vrt (avtor D. Cortese)
Priprava topinamburja ni nič manj preprosta kot njegovo gojenje, saj z najmanj dela iz njega dobimo največ. Korenike le dobro umijemo in jih ne lupimo, ker je pod povrhnjico nemalo rudnin in drugih koristnih snovi. Vsebujejo veliko vode, zato so kuhane ali pečene manj privlačne kot naprimer krompir, so pa odlične surove. Poleg tega toplotna obdelava uniči encim inulazo, ki je potreben za razgradnjo inulina, in v tem verjetno tiči skrivnost, zakaj večje količine kuhanega ali pečenega topinamburja rade napenjajo. Zato je najlepše, če uživamo v sveži hrustljavosti korenik, ki jih na tanko narežemo ali naribamo v solate, nalomljene na koščke pa ponudimo z začimbnimi omakami. Zelo dobro se obnese tudi v sadni ali sadno zelenjavni solati, skupaj z jabolki. Naribamo približno enaka dela obeh sestavin, potresemo z narezanimi ali zmletimi lešniki ali orehi ter dodamo še malo rozin.
Gomolje izkopavamo, ko so zares zreli, torej šele pozno jeseni ali pozimi, ko rastlino osmodi slana.
Torej tako kot pravi njami. Knjigo pa si le izposodi, je prava zakladnica idej za uporabo zelenjave, pa tudi poučna zna biti.
Sonce, knjigo sem preko cobissa že rezervirala, me bo jutri čakala! Glede na to, da ga imenujemo tudi sladek KROMPIR, mi kar ni šlo v glavo, da lahko uživamo surovega! No, lepo, da to vem!
Njami, stran si bom ogledala, verjetno bom našla mnogo novega.
Tixi, juhica se bo skuhala nekje med vikendom.
Babi, oprosti, tvoj post sem spregledala, zgleda, da sva istočasno tipkali! Hvala ti, samo zanima me, ali je bil topinambur tudi prej kuhan, kot krompir?
Hej, Stanka!
Primorske kuharice rade delamo krompir v kozici: narezemo na listice, damo v kozico, vmesamo se por ali cebulo in prilijemo zlico ali dve vode( juhe), posolimo in dodamo malo olja, vse na mrzlo. Pokrito dusimo do zmehcanja, kot je povedala tudi Silvia. Olje se ne pregreva. Glede vode je pa tako: samo za dve osebi je niti ne dodam, ker je opran krompir ze dovolj moker.
Pri vecji kolicini je malce potrebno. Ce zelis, lahko nastane spodaj tudi skorjica – malce olja vec. Tak krompir dusimo pri nizji temperaturi. Nic se ni treba bati, da bi se prismodilo. Seveda to ni klasicen tenstan krompir – bolj dieteten, je pa kljub temu okusen in predvsem se olje ne pregreva.
Sl. krompirja teta ni kuhala, le zraven umesala narezanega na rezine.
To je vse moje znanje:)
Ga bom pa naredila v solati; samo pocakati bo treba se malo in predvsem izkopati, ker raste bolj v savju ob skarpi na vrtu.
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.