Osnovna navodila za ekonom lonec
Prosim vas za osnovna navodila za uporabo ekonom lonca. Dobila sva ga za poročno darilo a navodila le v italjanščini. Sedaj tudi teh ne najdem.
Imam lonec Lagostina, nobenih dodatkov samo lonec in pokrov. Na pokrovu je črn ventilček in en rdeč gumbek, ki se ga da izvleči (pravzaprav ni gumbek, a ne vem, kako naj ga drugače opišem).
Z iskalnikom sem že našla podatke, koliko kakašno živilo kuhati, ampak jaz rabim tisto osnovno. A vode natočim običajno – da pokrije živilo? Kako zapirati in odpirati posodo?
Danes sem dobila mlado koruzo v storžih in sem si zaželela skuhati malo hitreje.
Hvala za vašo pomoč!
Pozdrav v deževen ponedeljek!
Mogoče ti bom lahko pomagala, ker ekonom lonec uporabljam zelo pogosto.
Če živilo kuhaš, potem ga pokrij z vodo. Cel krompir v olupkih, recimo, kuham 12 – 13 minut.
Če pa živilo dušiš, potem ga seveda ne pokriješ z vodo. Dušene zrezke najprej na hitro podušim na opraženi čebuli v odprtem ekonomu, zelo malo zalijem z vodo in ga zaprem. Tanke zrezke po dobrih 8 minutah odstavim, debelejše po cca 12 minutah.
Meso za golaž prav tako podušim na opraženi čebuli, zalijem z vodo, tako da pokrije meso, zaprem (prej dodam začimbe) in po petnajstih minutah je golaž gotov (srednje veliki kosi mesa).
Zelenjavno juho delam postopoma – najtršo zelenjavo opražim najprej, mehkejšo dodam na koncu, obilno zalijem z vodo in dodam začimbe, zaprem in kuham 10-15 minut.
Sicer pa, ko se boš ekonoma navadila, boš že po vonju iz ventila ugotovila, če je živilo že kuhano.
To, da ekonoma ne smeš na silo odpirati, ko je še pod pritiskom, pa najbrž itak veš?
Mlado koruzo bi jaz kuhala v obilici slane vode deset minut, morda kakšno minuto manj, če je zelo mlada koruza.
Uspešno kuhanje ti želim!
lp
Modra
Ko sem dobila ekonom lonec je pisalo, da se ga lahko napolni največ do 2/3 vsebine.
Jaz imam takega, da ko zaprem pokrov moram dati ventil v navpični položaj (mogoče ga moraš ti izvleči) in ko zapiska, se ogenj zmanjša na minimum, ventil postavi v vodoraven položaj in kuha do konca.
Ko odstaviš lonec, moraš počakati da se toliko ohladi, da pri pritisku na gumb ne uhaja več para (pazi da se ne opariš). Takrat lahko odpreš lonec. Če pa rabiš hitrje odpreti, potem lonec postavi pod mrzlo vodo.
Lp, Ela s
Mislim da imam prav tak lonec kot ti. Ko lonec napolniš s čimerkoli že, ga zapreš, daš na ogenj in počakaš da zavre. Ko se ustvari pritisk, tisti rdeč gumbek skoči gor. Kmalu za tem iz ta črnega prvič uide para. Takrat ogenj zmanjšaš. Če se ustvari preveč pritiska para sproti uide skozi ta črni gumb. Ko je kuhano bodi previdna, ker moraš pred odprtjem posode spustiti vso paro, ker drugače jo bo razneslo. To narediš tako da ta črni gumb dvigneš in držiš dokler ne gre vsa para ven. To je takrat, ko se rdeči gumbek zopet spusti v lonec. Veliko hitreje gre to tako, da lonec postaviš pod hladno vodo.
Upam da sem bila dovolj razumljiva, če ne, pa še kar vprašaj 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.