Na pomoč! Marmelada mi plesni!!
Pozdravljene vsevednice!
Naredila sem slivovo marmelado iz sliv, ki niso bile špricane. Na kilo sliv sem dala le 10 dag sladkorja in to skuhala v kruhomatu na programu za kuhanje mamrelade. Torej le slive in navaden sladkor. Sedaj pa sem odkrila, da mi zečenjajo marmelade plesneti (po dobrih dveh tednih kuhanja). Kaj lahko sedaj storim? Ali lahko pasteriziram te kozarce?
Nekaj sliv, pripravljenih za izdelavo marmelade, imam še v skrinji. Ko bom skuhala to marmelado, kaj naj naredim,da ne bo plesnela? Rada pa bi uporabljala čim manj kemikalij, torej, če se da, le navaden sladkor. Bi pasterizacija pomagala?
Hvala, hvala, hvala za odgovor. Marmelada je namreč pregrešno dobra in bi nam vsem bilo zelo žal, da je ne bi mogli pojesti.
Čudno, moja mama dela marmelado celo brez sladkorja, pa ji ne plesni, odprto pa potem hrani v kozarcu, je pa res, da doda želin – mogoče je to krivo ali pa mogoče nisi pokrovčkov dobro zaprla. Žal ti ne znam svetovati, kako bi sedaj rešila marmelado razen na en način, ki je nabrž težko izvedljiv – da jo pojeste.
Odkar prepečem kozarce v pečici pri 130 stop. za ca 10 minut, mi marmelada ne plesni več. Kozarce jemljem iz pečice s krpo in jih takoj napolnim z marmelado ter zavijem s pokrovčki, ki sem jih prej splaknila z žganjem.
Žganje nalijem v pokrovček in ga zlivam v naslednjega, da so pokrovčki z alkoholom razkuženi.
lp E.
Forum je zaprt za komentiranje.