Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Miskiha – krema za princeske

Miskiha – krema za princeske

Pozdravljena,
pripravljam se na peko nekega peciva (sem ze pisala o njem pod postom “pecivo z jagodicjem (Svedska)” in v njem je ena zelooo fina in nezna rumena krema (je pa zelo kompaktna, ampak niti malo trda trda) – predvidevam da je iz jajc, ker je pac prijetno rumenkasta 🙂 Brala sem tvoj recept za kremo, s katero polnis princeske in imam nekaj vprasanj…….A je krema, potem ko jo nabrizgas povsem kompaktna in obstoji na svojem mestu?
A je mleko po tem, ko zavre, nujno ohladiti na 50 stopinj, ali lhako ze kar vroce zlijem k jajcni mesanici?
In se nekaj glede stepanja nad soparo…..A najprej staepas samo jajcno maesnico ali ze kar od zacetka zraven prilivas mleko (50°C)? Ali miksas z el. mikserjem ali rocno s sibo? Ce z mikserjem, ali miksas z obema metilicama in na kateri stopnji?…………Predvsem me pa zanima, kako dolgo se tople miksa, da se primerno zgosti? 🙂 Ker s tem imam namrec vecne tezave…..
Aja, in za kaksno kolicino princesk ponavadi pride te rumene mase??

A si ze poskusila v tole rumeno maso kdaj zamesat smetano??…..a mslis da bi bilo OK?

Joj, natrosila sme vprasanj da jim skoraj ni ne konca ne kraja ….;) No ja, princeske so ena izmed stvari, ki mi ne uspejo najbolje, se posebej krema, zato se obracam na tebe 🙂
LP, zala

Zala, nisem Mishika in tudi njene kreme še nisem delala, sem pa delala kremo po receptu na kulinariki- ( blejske kremne rezine od Marinke Pečjak). Mi je zelo všeč. Ko je topla je bolj tekoča, ko se ohladi pa je kompaktna tako, da jo lahko tudi brizgaš. Drugače pa mi je tudi zelo všeč krema, ki je vpisana v bazi pri receptu za Markove piškote. LP

Ej, šele sedaj sem prebrala prejšnji post in ti res priporočam to kremo od kremšnit. Res je zelo kompaktna in tudi nikamor ne leze, ker jo sama uporabljam za vse mogoče in tudi ni zelo sladka. LP

Evita, hvala, bom pogledala!
LP

Zdravo,

Torej, krema za princeske je dovolj kompaktna, da se obdrži v princeskah, ni pa trda (tiste, ki ste moje princeske poskusile – prosim popravite me, če je drugače).

Grem lepo počasi po postopku, da se tudi sama ne izgubim med vprašanji :)). Torej: zamešam sneg (na najhitrejši stopnji) in dodam sladkor ter mešam. Nato dam mikser na najnižjo stopnjo in domešam rumenjake, na koncu pa še moko.

Na štedilnik dam mleko in ga prej malo predgrejem (na nekje 60-70°C oz. toliko, da ne vre in na dotik še ni prevroče). Že prej si pripravim posodo z vodo in jo pustim, da že skoraj zavre. V posodo z vodo dam posodo z mlekom in v mleko naenkrat vmešam jajčno maso. Vse skupaj mešam z mikserjem pri najnižji hitrosti – mešanje traja običajno kar nekaj časa, ampak masa se čez čas začne strjevati (kot puding) in takrat vse skupaj poteka kar hitro.

Če si brala recept v bazi, potem na eno količino mase za princeske ponavadi pripravim maso iz petih manjših jajc (in temu primerno več ostalih sestavin), da mase na koncu ne zmanjka – princeske imam rada “pošteno” polnjene 😉 :)). Aja: mase potem nič ne brizgam, ampak kar z žlico napolnim, ker se prav nič ne pozna, če je brizgano ali polnjeno.

Če bi lahko kremo zmešala s smetano? Ne vem… po moje ja. Sicer bi jaz prej poskusila z rastlinsko smetano, ker se mi zdi dovolj kompaktna, da jo lahko mešaš z drugimi kremami…

No, če pa vseeno ne bi uspelo, pa se vidimo na naslednjem srečanju in ti vse lepo razložim :))

Lp, mishika

Mishika, evo še mene. Tvojo kremo sem že delala, pa je bila pretrda. Veliko pretrda. Očitno sem trda tudi jaz pri teh žlicah, mislim, da je bila napaka v moki. Vem, da boš težko pojasnila velikost žlice v svojem receptu, ampak dajva poskusit.

Z navadno jušno žlico sežeš v moko, kar prineseš ven, je zvrhana žlica z visokim trikotnim kupčkom. To je verjetno preveč. Kaj narediš potem, da je mera za recept? Otreseš, da je kupček še komaj trikoten? Kot npr. pšenični zdrob ali sladkor, ki se sam otrese? Nekje sem brala, da bi to naj bila mera za žlico… Tudi stehtala sem, pride nekje 12 g, ali ne? Mogoče 10 g (glede na to, da sem jaz očitno premalo otresla, da je bila krema pretrda)?

Hvala, Mimi

:)))) Hehe, bo pa res težka :)). No, moje žlice so bolj skopuške – žlica je za moje pojme polna, ko je na njej malo več moke, kot če bi bilo juhe – torej nobenih kupčkov, ampak samo čisto mali griček :)). A bo šlo? 🙂

Lp, mishika

P.S.: Če bi bila krema pretrda, potem se jo da toplo po moje rahlo s toplim mlekom razredčit (ne vem, nisem poskusila, se mi pa zdi, da bi šlo).

Hvala, sedaj vem, zakaj je bila moja krema tako trda. Moje žlice so imele srednje velik kupček… Hvala, Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close