Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Babi-na pomoč

Babi-na pomoč

Babi zelo bi bila vesela, če mi bi lahko posredovala en recept, ki si ga objavila tekom leta, jaz pa sem ga zgubila in ga tudi na straneh ne najdem, bi pa ga danes zelo rada naredila, ker gre morda moj jutri v gore in bi bilo to to, nekaj sladkega za na pot….(četudi ne gre bodo pošli)………..recept pa je : mislim, da sicer od vaše sestre ali sosede, ki si vse skrbno napiše v knjigo ?, rogljički s jajci in kvasom, fila je pa s skute in masla ………….lepo prosim za ponovno objavo, so tako slastni a je recept dobil noge…..

Za pomoč najlepša hvala……..pa prav lep dan, pa če tudi je deževen…………upam, da je mucku bolje……. LP Kroki

Ta recept od Babi sem si takrat, ko ga je objavila skopirala, zato ti ga lahko posredujem. So res dobri in so pri nas kar večkrat na mizi.

Testo:
1 kg presejane moke
1/4 l olja
(srbsko je to zejtin – ce bos kje zasledila,bos vedela;jaz previc nisem imela pojma o cem je govora)
1/4 l mleka ( lahko pa 1/2 l mleka brez jajck)
2 jajcki
kvas( kot za dober rahel kruh- ni omenjeno koliko)
sol ( v receptu ga ni,mislim pa ,da sem ga jaz malenkost dala)

Nadev:
150 g margarine ali masla
250 do 300g skute(bolj suhe ali cez noc odcejene)
1 jajcek

Postopek za nadev:
Najprej penasto umesamo mascobo,dodamo jajcek in skuto.Vse lepo zmesamo. Tudi tu ni v receptu soli.Verjetno je skuta -sir v Srbiji ze soljen.Jaz sem jo malo dala,ne pretiravala.
Nadev das v skledico in z nozem nakazi cetrtine;vsaka cetrtina mora zadostovati za tri plosce,oziroma za 24 kifelckov,ce delas iz 1 kg moke.

Postopek za testo:
Umesimo kvaseno testo in ga pustimo vzhajati kot obicajno.
Ga pregnetemo in razdelimo na 12 delov. Vsak del razvaljamo v okroglo
plosco(premer 30 do 32 cm).Razrezemo na osmine in dobimo 8 trikotnikov.
Na vsak trikotnik damo ob stranico(ki je tvorila obod) zlicko nadeva in zavijemo priti sticiscu vseh stranic,k spicki.Oba konca malo zapognemo v obliko kifelcka. Premazemo z rastepenim rumenjakom in specemo pri 200
stopinjah.

Jaz sem jih takrat naredila res 96.Bilo je vroce in pecivo je sproti vzhajalo.

Lep, ćeprav deževen dan, Helena

Ena5……enga velkega ljubčka na tvoj konc…….to bo to……hvala….že skoraj pečem……sam, da iz službe pridem….

Jaz navadno naredim, nekaj s tako filo nekaj s nutello in nekaj s marmelado……..moška ekipa poje ponavadi tiste s marmelado in čokolado….in veselo brskajo katero filo ima kateri……..to dela že 3 letnik…..kako se hitro učijo…..samo očija gleda………

Hej! Bila sem z mucom pri vet. Ne morem mu vsiliti tablete. Mu je ze bolje, le terapijo moramo dokoncati; zato se voziva po injekcijo:(

Hvala eni5 za hitro posredovanje. Sem ravno mislila zaceti prepisovati, pa zagledam ze opravljeno delo. Pod katerim imenom sem ga takrat napisala, nimam pojma. Sem gledala v iskanje in tudi sama nisem nasla. Dobro, da je v zvezku! 🙂

Pri nas je se vedno 21 stopinj in se nic dezja.
Pozdravcek obema in 3 letniku- mojstru tudi Babi

Glede na veliko količino teh kifeljčkov me zanima, če bi se jih dalo nespečene zamrznit? Ali raje šečene…?

Ali raje pečene je bilo mišljeno 🙂

Hej!

Vedno sem zamrznila ze pecene in se mi vcasih zdi, da so se boljsi. Verjetno sem takrat, ko pecem ze rahlo vsega sita:))

Kvasenega testa se nisem zamrznila v surovem stanju. Je katera ze ? Saj ga Pecjak tudi.

Sicer jih pa lahko naredimo tudi iz manjsih kolicin. Lp

Danes sem jih naredila. Moja “tašča” je vedno delala kifeljčkep o tem receptu in so ji vedno krasno uspeli. Jaz sem jih danes delala prvič, pa je bila prva runda bolj tako tako. Potem mi je pa postalo jasno, kako veliki morajo bit in potem niso bili samo dobri, ampak tudi lepi. Naredila pa sem nadev iz orehov, snega, malo ruma in limonine lupinice in sladkorja. Ene pa sem pustila kar prazne, po vrhu pa sem potresla sezam. Super!!

Hej!

Meni osebno so najbolj vsec z originalnim nadevom – skuto. Zakaj?

Testo vpija , in v bistvu ne ves, ali je nadev ali brez – okus kifeljckov samih pa zelooo dober. Smatram ga kot slano pecivo; prigrizek pri pijaci.
Po tem, kako so plasti med sabo za spoznanje locene, bi rekli, da je bil nadev ; vidi se ga pa ne. Se splaca poskusiti. Seveda so tudi z ostalimi nadevi dobri; saj ne more biti slabo:))

Kresnica, soseda, ki mi je dala recept, tako natancno vse to zmeri, da me je vcasih sram pokazati moje ” spacke”. Njeni so kot klonirani. Zato je tudi dala mere premera. V njenem zvezku je vse tudi narisano.
Nekateri so mojstri, ni kaj:) Sama sem zelo natancna pri rocnem pletenju
in rocnem sivanju; pri testu pa kot” rata rata” – oblika namrec. Lp

Hm 🙂 Moji so si med seboj kar različni, ampak vseeno zelo lepo zgledajo. Sem jih (oz. jih je fant) takoj poslikala za mojo “zbirko”. 🙂 Skutin nadev bi bil verjetno tudi meni najboljši, samo ravno danes je ni bilo nič v hladilniku. Definitivno pa naslednjič poskusim s skuto.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close