Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Marelični zavitek

Marelični zavitek

Ga katera dela? Zadnjič sem slišala, da je baje ful dober, pa bi ga rada naredila, marelice upam še so.

Sama sem zadnjič naredila borovničevega – tretjino testa premažeš s stepenim jajcem, potreseš z osladkanimi borovnicami, povrhu daš še skuto, zaviješ, na polovici pečenja zavitek premažeš s kislo smetano…njam!

LP, M

Oja, pa se kako dober je! Samo izberi malo trse marelice. In ce po njih potreses se malo zmletih mandeljnov ali orehov zraven drobtinic, bo res dober. Okusi se zelo ujemamo. To delam tudi z visnjami.

Lahko naredis kot si borovnicevega ali pa klasicno. Lep pozdrav Babi

Navdušena sem nad temi zavitki, pa me zanima, če mi lahko katera odgovori, kakšno testo uporablja za te zavitke.

Lep dan še naprej,
lela

Jaz ponavadi iz vlečenega. Tudi z listnatim je baje dobro, samo še nisem delala. Ponavadi uporabim kar kupljenega Pečjakovega.

Mi prisegamo na listnato testo, ker je bolj okusno od vlečenega, pa hrustljavo ostane dlje časa.

Prav to sem prvič poskusila, namreč Pečjakovo vlečeno testo za zavitke. Pitulice rada delam, tam je vse jasno. Pri zavitku, delala sem borovničevega, pa sem se gledala, kaj s ploščami. Doslej sem testo vedno naredila sama in ga razvlekla čez celo mizo, zaviješ, prerežeš – kaj pa tukaj? Nazadnje sem pomerila pekač in videla, da krajša stranica testa in krajša stranica pekača iz pečice odgovarjata, zato sem pač naredila 6 samostojnih zavitkov in jih polagala enega zraven drugega. Kar veliko dela, četudi gre hitro, nadev pa je težko od oka oceniti na 6 enakih delov.

Na sredi sem se spomnila, da je to testo sušeno in da ga je treba nekako namočiti, borovnice same nimajo ravno toliko soka kot jabolka. Začela sem vnaprej namakati plošče – vendar če je preveč, jo komaj preložiš. Potem sem še enkrat pomočila že na servietu, potresla nadev. Še vedno je bilo toliko kompaktno, da sem lahko zvijala brez servieta! Potem sem z vodo zalivala zvitke v pekaču. Potem sem videla, da mi vse stoji v vodi. Potem sem poskušala odliti iz pekača v korito in no, skoraj vse skupaj stresla. Na sredi pečenja sem jemala ven in po vrhu še enkrat premazala z ojem in vodo, na koncu še enkrat z vodo in pod krpo. Rezultat: zavitek je kar v redu, testo je sicer na koncih hrustljavo trdo, vendar je v redu.

Skratka, veliko dela in skrbi. Sedaj pa za tiste, ki to večkrat delate – kaj bi bilo, če testa ne bi toliko močila? Mama mi je rekla, da ni vedela, da ga je treba zmočiti, vse skupaj je bilo trdo kot kamen in da nikoli več ne ponovi. In še – kako zlagate, zvijate? Je možno plošče polagati eno poleg druge in nekako skupaj zviti? Po daljši ali krajši stranici? Kako potem polagate v pekač, kakšen?
Hvala, Mimi

Hej, Mimi!

Zavitek najraje delam z domacenim vlecenim testom. Vcasih pa zaradi visje sile uporabim tudi kupljeno. Za pitulice vedno. PLosce imam tudi v zamrzovalniku na zalogi.
Glede sadnega zavitka pa samo moje izkusnje.

Kupim vedno dnevno svezega. Pri nas je to cetrtkek.
Je opazna razlika v elasticnosti – nic se ne trga po gubah, elasticno in voljno.
Postopek pa tak: kot za pitulice- zmesam malo olja z vodo in vsak list sproti premazem najprej s tem( da se malo vpije) in nadev. Zavijam pa :
na prvi trtjino nadev, ostalo malo stopljenega masla ali olja – ob strani malce zapognem cez nadev in s pomocjo krpe zavijem do konca. Cez premazem spet z malo mascobe.Ce ni testo prestaro, kar gre.

Si kdaj poskusila tisto zrolano vleceno testo? Lp Babi

Saj pravzaprav delam samo z zrolanim vlečenim testom od Pečjaka, tistim 500 g. Nič ni problema s trganjem po gubah, noter je lepih 6 listov. Tudi za pitulice.

Zmotilo me je to, da moram ves postopek 6 krat ponoviti. Če delam testo sama, namažem in zvijem samo enkrat čez celo mizo. Zato sprašujem, če moram tukaj res to 6-krat ponoviti.
Lp Mimi

Hm! Ce delam s kupljenim, res vsako ploskev posebej nadevam, ker se mi zdi, da bi bil zavitek predebel, ce bi kar nadaljevala. Testo kljub vsemu ni tako elasticno in tanko kot tisto doma narejeno. Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close