Alpska smetana
Včeraj sem za okrasitev torte uporabila Alpsko smetano Ljubljanskih mlekarn, pa mi je nagajala bolj kot običajna.
Ohlajena je bila zagotovo dovolj, kremfixa zaradi otroka nočem uporabljati.
Morda veste, kje tiči vzrok?
Na koncu stepanja sem dodala malo sladkorja, kar je trdnost smetane poslabšalo.
Imate z Alpsko smetano Pomurskih mlekarn morda boljše izkušnje?
Je bolje, če Alpsko smetano zmešaš z navadno, in če je, zakaj?
Za nasvete se vsem najlepše zahvaljujem!
Še moja izkušnja s smetano. Alpska smetana ima po našem mnenju najboljši okus, s stepanjem pa imamo zelo slabe izkušnje, zato je za pripravo peciva ne uporabljam. Običajno jo mož kupi za v kavo in jo ročno stepa (ročno stepena je čvrsta!). Običajno uporabim smetano Ljubljanskih mlekarn v zelenem tetrapaku. Imam pa izredno slabe izkušnje s šparovo smetano in smetano mlekarne Vipava (na koncu sem videla, da tudi šparovo dela mlekarna Vipava). Za praznovanje sinovega rojstnega dneva sem pekla tri torte in pecivo, pri čemer sem potrebovala večje količine smetane. Niti ena šparova smetana mi ni šla skupaj, čeprav sem uporabila kremfiks. Nato se je vse ponovilo z vipavsko smetano in ko sem že obupala nad vsem sem uporabila rastlinsko.
Glede smetan za stepanje imam tudi jaz včasih srečo, včasih pa ne. Ponavadi sem prisegala na zeleno (prej rumeno) od Ljubljanskih mlekarn, ampak, ko se mi ni hotla stepst ravno v trenutku, ko bi se mogla (rojstnodnevna torta), sem sicer skeptično poizkusila še Merkatorjevo. In se je čisto uredu stepla.
Tisto modro pa jaz sploh ne probam več stepat… Samo za v omake in juhe jo imam.
Od ljubljanskih mlekarn alpska smetana se stepe ampak jo je potrebno res dolgo časa miksat z ročnim mešalnikom okoli 10-15 min s tem, da mora biti smetana prej najmanj 12 ur v hladilniku. Včasih se mi je zdelo, da se je ta smetana veliko hitreje stepla in sem že prav pomišljala, da bi klicala na brezplačno tel. številko za potrošnike, ki je napisana na smetani in vprašala kaj so spremenili, ker se sedaj zelo dooooooolgo stepa.
Od pomurskih mlekarn, tisto modro pa ti ne priporočam, ker imam tudi jaz slabe izkušnje z njo saj se mi ni niti enkrat stepla in sem nad njo že čisto obupala.
LP
Hej! 5 minutk casa, da sem pokukala k vam.
Vedno uporabljam samo tisto zdaj v zeleni kockasti embalazi( prej rumeni). Res nimam problemov, stepe se zelo trdno in se po dveh dneh v ruladi ali na torti vedno cvrsta ( nic vodena) ; se nikoli nisem kupila kremfixa.
Mogoce je stos v nacinu stepanja. Moja navodila so taka: cimdlje na najnizji hitrosti ( cetudi imas obcitek, da se ne bo nikoli zgostilo in naraslo), sele na koncu zvisam za eno stopnjo.Sladkam proti koncu minimalno.
Vse – posoda, smetana in stepalni palcki mrzlo iz hladilnika. Lp Babi
Alspko smetano uporabljam samo razne dodatke k omakam ali sirne omake, ker se krasno zgosti. Npr. Ljubljanska navadna sldka smetana nikoli ni tako lepo gosta, če jo kuham skupaj z gorgonszolo ali montagnolo kot alpska. Vendar za stepanje uporabljam raje ljubljansko (zeleno). Strinjam se z Babi glede stepanja, tudi jaz tako delam. LP Silvia
Za stepanje vedno uporabim alpsko smetano Ljubljanskih mlekarn, običajno 0,5 l. Do sedaj se mi ni še nikoli ni zgodilo, da se mi ne bi stepla v trdo. Vendar pazim, da jo stepam v popolnoma suhem vrču. To je zelo važno, namreč, da je posoda, v kateri stepaš smetano, dodobra osušena. Sredi stepanja dodam sladkor v prahu, včasih, če ga imam, pa tudi kremfix. Kremfix dodam vedno, ko delam tiramisu.
Tudi s pomursko smetano, v modri embalaži, do sedaj še nisem imela problema. Je pa res, da se smetana iz takih embalaž stepa dalj časa kot navadna, sveža.
Po večletnih izkušnjah z rokovanjem z alpsko smetano za stepanje Lj. mlekarn ti lahko dam sledeče nasvete:
1. nikoli se ti ne bo stepla v trdo, če boš notri dala kristalni sladkor; zakaj? zato, ker je pretežek in ko se med mešanjem stopi, zvodeni in razredči smetano. Uporabi mletega v prahu, dodajaj postopoma, po malih žličkah..
2. za hitro stepenje v trdo: smetano zlij v posodo in jo pred stepanjem za cca 10 min. postavi v zmrzovalnik
3. včasih je tudi pametno, če stepaš max. 2 dl naenkrat in ne npr, celih 5 dl, torej postopoma! Male količine boš lažje stepla in potem združila….
Dobro vrtenje metlic ti želim,
Alias
Smetano Pomurskih m. (ta modro) sem stepala samo takrat, ko sem delala čokoladno kremo in dodala vanjo jedilno čokolado in nekaj masla. Ampak to najbrž ni vplivalo. Je pa res trajalo kar nekaj časa, da sem skoraj že obupala.
Drugače pa najraje uporabljam od Lj. mlekarn v zeleni (prej rumeni) embalaži in se vedno lepo stepe.
Ko sem prebirala vse tele poste, sem bila kar presenečena. Jaz kupujem in modro od pomurke in alpsko od ljubljanske mlekarne in nimam nikoli problem. Stepam pa jo pri najvišji hitrosti. Zadnje čase pa res dodajam npr. eno tretjino rastlinske smetane glede na količino alpske. Se super naredi prevladuje pa okus po pravi smetani ne po rastlinski. Sploh je super za torte, princeske, kremšnite,…LP
Se opravičujem, če je katera to že napisala, ker zdaj ne utegnem prebrati vseh odgovorov.
Poleti se smetana zelo težko stepe, tudi če je dobro ohlajena. Po mojih izkušnjah se najbolje obnese, če zmešaš polovico alpske in polovico rastlinske. Ni presladko, ni pretekoče, ni pretrdo…
Kadar je res zelo vroče (čez 30) in če naj bi pecivo nekaj časa stalo, pa uporabi samo rastlinsko. Ni dobra, ni zdrava, je pa obstojna. Včasih malo pogoljufati pa tudi ni taki greh.
Hmmm…če ni dobra in niti zdrava, jo jaz ne bi ravno z veseljem uporabljala. Priznam, da res še nikoli nisem pekla peciva, v katerega sem dala rastlinsko smetano…ravno zaradi okusa. Me spominja na šlag, kakršnega dobiš v istrskih slaščičarnah 🙂
Jaz imam raje malo bolj rahle nadeve, ampak zato toliko boljši okus.
Kar se tiče zdravo – nezdravo je rastlinska in navadna smetana približno tako kot margarina in maslo. Ni najboljša izbira, ni pa tudi ne vem kako škodljivo. Saj nas še vedno dosti vsaj včasih uporablja margarino za kuho in peko. In če si včasih pomagaš z rastlinsko smetano, tudi ne bo nič narobe.
Okus mi tudi in najbolj pri srcu. Tako kot praviš, deluje “umetno”. Če pa jo zmešaš s pravo, se pa tisti umetni okus razgubi. Poskusi enkrat z manjšimi količinami.
Ojla!
Še nekaj mojih izkušenj…
Glede okusa izbiram (pravo) smetano Celjskih, Ljubljanskih mlekarn, Vipavsko, pa tudi Sparovo in Mercatorjevo. In nimam težav s stepanjem…
Edino kar je, pazim, da je smetana dobro ohlajena, sicer mi “pobegne” v maslo 🙂 Ki je sicer fino, če ni sladkano )) kar pa ni prehud problem, saj smetane načeloma ne sladkam.
Za kremšnite pa obvezno uporabim modro-zeleno Pomursko smetano, ker je bolj trajna, pa tudi pretiranega umetnega okusa nima in, kar je najvažnejše, ne postane “mokasta” kot na primer Hulala….
Mi je pa všeč primerjava med maslom in margarino, ki jo je podala Jožica ))) In enako mislim tudi jaz o “pravi” in rastlinski smetani )))
Glede stepanja pa… Če je smetana dobro ohlajena, se jo zelo hitro stepe tudi ročno, s šibo… Tega nisem počela, dokler nisem videla Jamie-ja… Od takrat pa majhne količine stepam kar na roko…
Lep pozdrav!
Gordy
Še jaz dodam svojo ugotovitev:
Zelena od Ljub.mlekarne in rumena od Mercatorja sta ok in se lepo stepeta.
Šparova pa ne. In sem šla gledat in sem videla, da je delež maščobe v Šparovi manjši. Zato zdaj uporabljam ti dve za krasitev, sploh Mercatorjeva je cenovno zelo ugodna.
Po okusu mi je najboljša Alpska.
Tudi jaz sem že slišala, da se frišna smetana slabše stepa kot če je že mal “stara”.
lp.nnat
Hojla!
Jaz pri moji babici sama delam maslo in kislo smetano. Ob vecerih posnamem smetano z ohlajenega mleka (namolzeno zjutraj, cez dan se hladi da smetana priplava na vrh) in potem jo vedno postavimo v hladilnik za 1 dan ali 2, da se dobro ohladi in potem se lepo stepe v kislo smetano lai v maslo……sem ze probala stepati svezo, pa je nastal en sam pac 🙂 Ni in ni slo skupaj, maslo sploh ni nastalo……cudno je vse to, in vendra drzi – smetana se mora prej nujno dobro ohladiti, sveza se ne stepa dobro.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.