Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Rok trajanja marmelade

Rok trajanja marmelade

Jaz imam v shrambi že nekaj let stare marmelade jagod, breskev, češplejev, ki jih še kar uporabljamo, saj so ob odpiranju na izgled in po okusu brezhibne (predvsem jagodna). Delala sem jih z želinom in manjšimi količinami sladkorja. Na žalost smo bolj slabi jedci marmelad (kilogramčki), vendar se nobeno leto ne morem upreti, da ob obilici sadja še ne skuham kake več. Seveda zalagam z marmelado vse po dolgem in počez, vendar samo z eno leto staro, starejših pa si ne upam delit okoli, ampak jih degustiramo kar sami. Vendar, ko odprem 7 let star kozarec, hm…, ali menite, da res ne more škoditi? Kaj bi storile ve? (razen da bi jih že prvo leto “uničile”)

no,ravno sedem let starih ne…:) jemo /jih prej zmanjka/. zgodilo pa se mi je ze,da sem jih pri zlaganju nekako “zalozila” in ugotovila, da imamo 3-4 leta stare !! na pogled in po okusu so bile popolnoma normalne. veselo smo jih pojedli . lp petra

Mi smo tudi doma našli staro marmelado (sigurno 10 let), bila je slivova, taka fajn gosta, odlična za buhtlje. Buhtlji so bili super, pa nikomur ni bilo nič.
Tako da, če je marmelada vredu, jo kar pojejte.

lp, Maja

Tudi jaz imam nekaj domače marmelade (ker otroci take s kakšno pikico sadja- ki se vidi, nočejo!!!).

Delala sem v davnih časih borovničevo….ene 8 let nazaj. In ko jo odprem zadiši po borovnicah, ima čudovito glazuro po vrhu- brez pikice plesni ali česarkoli.
Morda zato, ker sva se z možem res namučila, ko sva jo zapirala: nalila sva alkohol v pokrovček, prižgala ogenj in goreč pokrovček zaprla. Če te je tako žganje mal pokapljalo, ni bilo glih luštn.

In zdaj tega nikakor ne bom zmetala stran, 2 kozarca mislim da sta še.
Če je vredu, če ni skisana ali kaj drugega- zakaj pa ne?
Po moje več škodijo vsi dodatki, aditivi- kot stara domača marmelada.

lp,nnat

Mi je kar odleglo.LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close