JANEŽ IN CANISTRELLI
Pozdravljeni,
v belgiji sem jedla ene odlične piškote Canistrelli, ki sicer izvirajo iz Korzike…pripravljeni so iz bele moke, pecilnega, olivnega olja ali masla (jaz sem jedla tiste z olivnim oljem in so bili odlični!), belega vina, sladkorja, janeža (zelenega) in pastisa (janeževo žganje oziroma liker).
Rada bi jih naredila doma, pa imam smo janeževa semena kot se uporabljajo za janeževe upognjence….za ta recept pa bi potrebovala “zeleni janež” oziroma po francosko “anis verde”…sedaj me zanima, a se da to kje dobit?? se dajo semena kupit in posejat? Nikoli ga še nisem videla, tako da niti ne vem kako izgleda….Piškotki so božanski, recepte sem že našla na internetu in bi jih rada naredila, samo do tega zelenega janeža še moram prit.
Vprašala bi še, če kdo ve, kje bi se dala dobit voda pomarančnih cvetov?! Ja, tudi to je sestavina enih odličnih piškotov z imenov Navettes, ji jih pečejo tudi na Siciliji, so pa tae čist posebne oblike, kot majhni čolni, zarezani po sredini in zeloooo okusni. Zadnjič sem jih naredila, pa sem dala v maso veliko poamrančne lupinice in sok pol pomaranče, a to niti približno ni bilo to…. 🙁
Zelo bom hvaležna za kakršen koli nasvet,
LP, zala
Ola !
Vodo pomarančnih cvetov bi naj prodajali v lekarni, vsaj tako sem nekje prebrala. Sama pa še nisem šla v lekarno po to vodo.
Za zeleni janež pa prvič slišim, upam da bo kdo vedel, ker tudi imam tudi jaz rada janeževe kekse in podobno. Mi lahko prosim poveš, kje si našla recept za te kekse.
Hvala in lp, Maja
ja, miša, vem da ej to ta janež – ko sem napisala “zeleni janež” sem mislila svežega, malo sem se nerodno izrazila 🙂 Vseeno me pa zanima, kje naj ga dobim…..doma ga nimamo (razen sladki janež oziroma koromač – bi ta veljal??!), nima ga tudi nobena od babic…..tako da pojma nimam kje naj ga dobim…kakšna ideja? bi lahko uporabila zelenje sladkega janeža? tiosti v zrnu in posušen bi tudi lahko bil če ne bi bilo drugega, a rada bi svežega…..
Majuška, hvale lepa za info, še danes stopim v lekarno in vprašam.
Za te kekse sem si sharnila ogromno receptov, preizkusila jih še nisem ker nisem dobila janeža…..delala sem edino navettes, pa niso imeli značilne arome ker nisme imela vode pomarančnih cvetov.
Mi daš svoj email, pa to pošljem celo zbirko receptov, potem ap se sama odloči katerega boš delala?!
Zraven tistega recepta (mislim da sta 2), po katerem sem jaz delala navettes, ti bom označila s pripisom da sem jih naredila z velikimi odebeljenimi črkami, prav?!
LP, zala
Maruša, sem iz SLovenj Gradca, drugače pa gremo ravno jutri na Gorenjsko (naključje?! :)) in sicer v Rateče in na Bled. Gremo zraven očeta, ker gre tja službeno, tako da ne morem 100% zagotovit, da bi se imela čas oglasit…bomo videli….od kod si pa ti?
Drugače pa najlepša hvala da si mi pripravljena odstopit sveži janež, vprašala bi še, če se ga da posušit in da je uporaben?! No, po mojem bi se dalo, pa vseeno rajši prej vprašam.. 🙂
LP, zala
Hej!
Joj, Zala, to si me spomnila na Provanso in Korziko!!
Ce vtipkas( jaz yahoo) Canestrelli, ti vrze cel kup receptov, reklam znanih slascicarn, ki jih delajo. Tega je se in se strani, lahko samo izbiras.So zelo razlicni: z janezom ( zelenjem in semeni), brez in z drugimi dodatki.. Tudi po testu se razlikujejo: eni so iz kvasenega testa, drugi s pecilnim. Navettes so pa res ladjice. Kar poglej; je v francoscini, toda se da prevesti te strani.
Janeza imam pa v sadovnjaku tudi jaz velikooo. Povsod ga imam rada, v piskotih pa ne, zaradi nezgode s tistimi janezevimi upognjenci.
Zelenje dam v jajcno omleto, grah; rumene cvetke posusim in so tako dobri kot dodatek prezganki, v golaz in razne omake.
Ni problema zasejati, potem se kar sam s semeni razmnozuje.
Lep pozdrav Babi
BAbi, ko takole pišeš o tem janežu se mi kar oči iskrijo 🙂 Praviš da se sam zaeje…kje pa lahko dobim oz. kupim semena?? Če jih ne bi nikjer dobila, bi te lahko prosila za nekaj semen, da bi si janež vzgojila doma?
Pa še eno vprašanje imam – bi lahko dala v piškote tiste zelene vejice koromača oz. sladkega janeža, izgledajo praktično enako kot sam janež (tisti na sliki ki jo je poslala miša)?? Misliš da bi bil podoben okus?
LP, zala
Majuška, si jih res že delala?? No, si pa hitra, in to me veseli 🙂 Ne, nisme jih še delala, ker še nisem prišla do janeža (svežega). DOma imam janeževa semena……in v tem prvem ang. receptu res vidm, da piše da dodamo semena – si dala ti svež janež ali semena??
Če je tako, se jih lahko lotim še danes (ravnokear se spravljam pečt krostato iz sliv) in bom zamesila še za canistrelle – naredila bom pa tako, da bom rastlinsko olje zamenjala z olivnim, dodala eno jajce manj in namesto tega dodala malo belega vina (dodala bi tudi malo janeževega žganja, če bi ga imela). Točno s temi sestavinami so bili tisti canistrelli, ki sem jih jaz jedla v Bruslju in hočem tudi take naredit. Čisto majčkeno (nekaj žličk) bom dodala tudi zelenja sladkega janeža, in upam da se bo vredu izšlo…….
Hvala za nasvet, bom jaz dodala malo več moke in manj tekočine da ne bo mokro testo. A drugače pa praviš da so dobri?! No, me veseli da so ti všeč 🙂
LP, zala
Zala, delala sem jih s semeni, ker zelenega oz. svežega janeža nimam. verjetno bom tudi jaz drugič dala eno jajce manj in olivno olje.
Pa še to, nisem pričakovala, da se bodo tako razlezli. Meni se je vse skupaj držalo :))
Mogoče sem morala dat zato več moke, ker sem dala manj sladkorja.
Lp, pa povej kako ti bodo uspeli.
Maja
Forum je zaprt za komentiranje.