rdeče pečene paprike
Pozdravjeni,
pri nas imamo zelo radi rdeče pečene paprike, tako da jih vsako leto več tudi zamrznem. Vendar imam en problem pri pripravi. Pečem jin v tefal ponvi na steklokeramičnem štedilniku, vendar vse paprike počijo po sredini.
A se to dogaja vsem oz. ali imate kakšno idejo, kako to preprečiti?
LP,
P.
jaz paprike naložim na pladenj v pečico na 220 stopinj,cca.20 minut potem pa ko jih vzamem ven jih da na cedilo(ker dajo sok) in pokrijem s servetom da se lepo počasi ohladijo in takrat tudi skupi padejo(da se ne boš ustrašila),in potem čisto ohlajene v vrečke in v skrinjo,olupimn jih pa takrat ko jih vzamemo ven iz skrinje pod mlačno tekočo vodo..
dober tek.
lp,mojca
Pečene paprike pripravljam že približno 20 let. Vsako posebej obrišem, naložim jih na pekač (do sedaj še nisem uporabljala peki papirja, za to je pa čiščenje pekača prava muka, ker vedno steče malo soka) in dam v pečico, na najvišjo stopnjo. Pečem tako dolgo, da olup na nekaterih koncih počrni. Vmes jih enkrat obrnem, da so res lepo pečene. Noben problem ni, ker navadno itak paprike počijo, ko so dovolj pečene. Nalagam jih v veliko posodo (moram peči več tur, ker jih navadno spečem od 10 do 15 kg) in ko so vse pečene, jih pokrijem in pustim do drugega dne. Vzamem si čas in jih lepo olupim in očistim semena. Naj pripomnem, da paprike spustijo veliko soka, ampak nič ne de. Pri čiščenju si pomagam tako, da si pripravim eno posodo, kamor nalijem malo mlačne vode, da si sproti splakujem prste, ker sicer se olupi in semena prijemljejo na roke. Očiščene paprike spakiram v vrečke in zmrznjeno sproti jemljem iz skrinje. Če delam solato, papriko odmrznem, dodam veliko drobno narezanega česna, soli, malo peteršilja, kis in olje. Dobra je, če je narejena kakšno uro pred serviranjem, da se lepo prepoji.
Razen solate je zelo dobra pohana paprika. Lepe paprike, ki ostanejo po čiščenju cele (to je sicer zelo težko) napolnim z nadevom iz malo feta sira, skute, soli in začimb po okusu (drobno nasekljan peteršilj, česen, poper, malo mlete paprike..)Vsako posebej povaljam v malo moke, jajcu in drobtinah ter spoham kot meso. Ko so pečene jih malo ohladim, ker imamo rajši hladne. Lahko se pohajo tudi brez nadeva in jedo z zeleno solato, lahko jih naložimo v jena posodo tako, da naložimo plast pohanih paprik, tanko plast feta sira, plast paprike, plast šunke, plast paprike, plast sira..
in pustimo čez noč v hladilniku. Naslednji dan hladno lepo narežemo in ponudimo kot hladno predjed, lahko pa tudi kot samostojno.
Uf, sem se pa res razpisala, brez zamere.
En lep sončen pozdrav s Koroške.
Tudi sama tako pripravljam pohane polnjene pečene paprike. Imam pa še en način, ko simamo roštilj. Poskusi: Odrežeš kapico od paprike in jo napolniš s topljenim sirom, jaz dodam tudi malo montagnole, pokrijem (v bistvu kar bolj zabašem pokrovšek malo v papriko, da pri peki ne pade ven) s pokrovškom in normalno spečem na roštilju. Sir se v papriki raztopi in je super. Delala sem jih tudi v pečici. LP Silvia
Moj recept zanje (vedno rdeče in zelene, da je bolj zabavno, bolj barvito).
Oprane (kupim vedno ravne, nikoli zvite) dam v navaden pekač (kar takšne mokre, ker mokrota prepreči, da bi se sprijele s pekačem, ki ga nič ne namastimo…), kar na tesno jih zložim, pa v že ogreto pečico 200oC, dokler se lupine ne začno napihovati oz. malce porjavijo (odstopati torej od paprike). CCa 20 min.
Med pečenjem jih 2x obrnem, da so povsem straneh enakomerno pečene.
Dam iz pečice pa kar pustim, da se na pekaču ohladijo, ker tako spustijo malo vlage, če so se slučajno kje prilepile na pekač, in gredo hladne čisto lepo dol. (če bi pa večje količine pekla, pa tudi vroče prelagam na pladenj kjer se ohlajajo, da lahko pekač napolnim s svežimi in hajd novo rundo v pečico).
Takšne, z lupino vred zložim v vrečko in hajd v skrinjo. Pomembno: ne lupim, ker se zlupljenjem zlahka hoče odtrgati špica in ven steče ves dober sok.
Sredi zime vzamem vrečko ven, se v hladilniku taja do naslednjega dne.
Lupim jih nad skledo, da se vanjo lovi lasni sok.
Lupine zavržem, paprike pa zlagam v steklen kozarec in sproti polivam z naslendjo marinado: olje, kis, sol, nastrgan česen.
Ma ni boljšga, vam rečem. Kar danes si jih bom privoščila.
čau
3cia
Forum je zaprt za komentiranje.