Rumenjaki
Ker sem na dieti, pa pojem zjutraj pet jajc, od tega si pustim en rumenjak, 4 mi pa ostanejo, me zanima kaj naj naredim s temi rumenjaki, a se dajo mogoče skranit (kako, a jih lahko dam v zmrzovalnik), pa da na koncu tedna spečem pecivo, (ne zame…), sam ne vem za katero pecivo bi se porabilo toliko rumenjakov… Kuhat pa itak sploh en znam, menda sem enkra torto spekla, sam če bi poskusila bi že kaj nastalo…
Mene pa zanima kakšna je ta dieta s toliko jajci? Mislim čemu je namenjena?
Rumenjake nisem še nikoli shranjevala. Beljake vem da se da zamrzniti in potem s pridom uporabiti za peciva. Bodo drugi povedali kakšne imajo izkušnje. Je pa pri pecivih tako, da zahtevajo cela jajca + včasih kvečjemu še 1 rumenjak, ne pa pet kolikor bi se jih nabralo tebi…. Nimam ideje (pametne) kaj bi z njimi.
To si jaz sama napišem dieto ( z upoštevanjem principov zdrave prehrane), postopoma grem z OHji dol, pa z beljakovinami gor, pa povečujem intenzivnost treninga in količino aerobnega treninga zjutraj na tešče in ker se tud po vadbi še porabljajo maščobe, pa da bi se dalj časa, potem je bolje imet beljakovinski zajtrk… S čim mnaj nasičenih maščob seveda, te so pa v rumenjaku, zato jih izločim. Enega pa pustim, ker navsezadnje je vseen zelo koristen vir aminokislin. Morem pred zimo izgubit nekaj maščobe, ker čez zimo se mi vedno nazaj nabere, pa da ne bom slučajn spomladi kot pujs…
Creme brulee
– 2 skodelici sladke smetane
– 1 žlica vanilijevega ekstrakta
– 4 žlice sladkorja
– 4 rumenjaki
– rjavi sladkor po okusu
V srednje veliki kozici zmešaš smetano in vanilijo in segreješ. V drugi skledi zmešaš sladkor in rumenjake (z miksrejem). To mešanico zliješ v kozico in temeljito premešaš.
Zmes preliješ v majhne posodice (negorljive), ki jih položiš v plitek pekač, napolnjen s cca. 2,5 cm vode. Pekač s posodicami postaviš v pečico in pečeš približno 40 – 50 minut.
Pekač vzameš iz pečice, kremo v posodicah po vrhu posuješ z rjavim sladkorjem. Pekač potem spet postaviš v pečico za toliko časa, da se sladkor stopi in karamelizira. To lahko narediš tudi s plinskim brenerjem, če ga imaš.
In to je to… Jaz sama tega sicer še nisem delala, sem pa že jedla in ti zagotavljam, da je super 🙂
Če ima še kdo drug kakšno izkušnjo s creme brulee, pa kar na plan z njo 🙂
Poleg creme brulee lahko pripraviš Crema Catalana ali Angleško vanilijevo kremo. Obe kremi sta ZELO, ZELO podobni creme brulee. Razlikujeta se predvsem po tem, da izhajata iz drugih dežel, poleg tega pa za isti recept obstajajo različne variacije z drobnimi dodatki oziroma z različnimi začimbami. Angleško vanilijevo kremo delajo tudi s karamelom, le da je po eni varianti karamel med peko spodaj (pod kremo), pri serviranju pa se kremo strese na glavo, tako da je karamel zgoraj in je bolj tekoč.
Veliko rumenjakov se uporabi pri šatoju (ali šadoju). Obstajajo variacije šatoja: alkoholni z vinom (rdečim ali belim) ali nealkoholni z raznimi sokovi ali čokoladni (mleko in čokolada).
Še dva linka na recepta:
Rumenjaki se načeloma lahko zamrznejo, vendar jih moraš pred zmrzovanjem samo narahlo premešati s kuhalnico in zliti v posodico (lahko jogurtov lonček). Fora je menda v tem da se ne sme stepati jajca, da pride zrak vmes v maso, ker se na ta način pokvari. Na posodico napiši koliko rumenjakov si dala zmrzniti, da ne boš kasneje študirala.
Iz rumenjakov lahko narediš testenine. Nekaj rumenjakov, kakšno celo jajce, moka in sol. Po potrebi voda. Narediš lahko ribano kašo, rezance, liste za lasagno,… Če boš dala več vode in manj jajc lahko narediš tudi mlince.
Aja, ponavadi gre 10 jajc na 1 kg moke za rezance. Glede na to, da ti nimaš beljakov, malo prilagodi količine.
Lp, Ela s
xtrm, veliko rumenjakov gre tudi v sladoled…če imaš strojček, gre še lažje, drugače moraš pač večkrat premešat ročno v posodi v skrinji. Tu sem enkrta napisala en recept za odličen cimetov sladoled – ga priporočam, ker je res dober, če ga ne boš jedla ti, pa ga ponudi prijateljem, družini, za obiske,…..
LP, zala
Salmonelo lahko dobiš od kateregakoli dela jajca in od kateregakoli dela mesa. Pri tem so domača jajca menda dosti bolj nevarna od tistih, pridelanih na farmi.
Drugače je pa krasen “porabnik” rumenjakov linško testo. Nekje imam recept, ki zahteva menda 3 surove in 7 kuhanih rumenjakov… moram poiskat. Pa lahko pečeš linške kekse za celo sosesko.
Aja… pazi, da biš šla z OHji gor, ko se bo dan začel občutno krajšat. Čez zimo moraš uživat OH, pa dosti se gibat (itak!) da izravnaš pomanjkanje dnevne svetlobe. Naslednje nadaljevanje diete si lahko privoščiš potem spet spomladi.
Pazi, ker beljakovinke diete enako kot drastične upočasnijo metabolizem in se človek potem pri normalni prehrani zredi še za več kg, kot jih je imel pred hujšanjem. So kar velik trend trenutno diete z nizkim doziranjem OHjev in ne temeljijo ravno na principih zdrave prehrane.
Sama se veliko ukvarjam s športom in pokurim toliko OHjev, da je kar veselje :)) Pa tudi B, da se razume.
No, pa še ena rešitev:
v jatinih diskontih prodajajo 1,5 litrske plastenke napolnjene z beljaki za 777 SIT. Izgleda kot plastenka limonine Fante in je res hecno, ko jo prvič kupiš…
Sej ni tako huda dieta, da bi bila beljakovinska, jem veliko OH zraven, ki jih postopoma znižujem, pa povečujem B, zjutraj se pa vstanem ob petih, da naredim kardio eno uro pa še mal na kolesu, prej sem tekla, sam sedaj mi primanjukuje časa (izpiti) in sem bolj zgodna. V bistvu poslušam telo, ker če bi se šla sedajle neko hudo dieto, nebi bilo dobro za koncentracijo… Poleti sva z mojim sam pice jedla, in pozimi se itak zredim za kako kilo, in preventivno hočem za to rpej poskrbet, da ne bo panike spomladi 🙂 Sicer pa bolj kot ne jem zdravo. Rabim pa več beljaovin, ker še v fitnes hodim, pa še druge stvari.
Nisem na beljakovinski dieti. Pojem še okrog 100 g OH na dan, trenutno. Porabim pa verjetno okrog 1000 kalorij na dan s športom. Trenutno še vsaj en teden ne mislim zmanjševat OH, ker mam dva izpita, in nebi bilo dobro. Dieta, verjetno sem se mal narobe izrazila, tako jem itak čez celo leto (sej me tiak vsi čudno gledajo, ko si na teflonu z mal vode jajca pečem, sam ne mislim jest še tiste pregrete škodljive maščobe, če se že pregrešim se v redu, brez slabe vesti, sem pa imela res celo poletje čas prereh… in mi ni žal, ker sem uživala. in se tud pozna… Sicer mislim postopoma zmanjševat OH in še povečat aerobni trening, da tole dol spravim…še pred zimo, tud zato, ker ne vem koliko bo takrat časa za trenirat (dvakrat na dan sigurn ne). Do nekako 45 g na dan, pol pa spet postopoma gor. Mi je pa proteinov zmanjkalo, pa sem vmes probala z mal več beljaki (sem videla, da se ne splača, pa še komaj sem spravla vse tist v sebe)
Ne ravnam se po trendih, že kar precej časa se ukvarjam s športom, berem tud strokovne članke na to temo, ne vem, mogoče še najdem kako zanimivo temo, za raziskat… “Dieto” si pa sama sestavim, glede na moje potrebe telesa, vsega je ravno prav, tud vitamonov in mineralov. Lahko bi se mogoče dobili še kakšni dobri vitaminski dodatki…
Xtrm, vse rumenjake za sladoled toplotno obdelam tako da lahko možnost za salmonelo izključiš 😉 Tu je še link do mojega recepta za cimetov sladoled, zraven pa odlično pašejo sveže jagode , marelice ali breskve:
Če rabiš še kakšen nasvet, kar povej, čisto točen recept pa imam napisan doma (čeprav če se ne motim sem ga objavila tudi tu gor)
Tudi sama sem že probala delat sladoled brez rumenjakov oz. jajc, pa mi lahko verjemeš na besedo, da se ne more primerjati po okusu s tistim , ki ima dodane rumenjake. Če v prišeš v iskalnik še “sladoled”, boš našla polno korostnih nasvetov od Babi, kako ona toplotno obdela rumenjake na pari……po njenih navodilih delam tudi jaz in pride enkraten sladoled.
Sporoči če boš delala in dober tek,
LP, zala
Forum je zaprt za komentiranje.