Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Babi – vrsta moke??

Babi – vrsta moke??

Babi, prosim, kakšno moko uporabljate za vaše krhko testo – gladko ali ostro?

najlepša vam hvala

Hej!
Ce v receptu pise samo moka, razumem – mehka. V primeru krhkega testa ne pise, kaksna. Delam vedno z mehko. Jo pa presejem, da nastane lep rahel kupcek. Biskvitno sem enkrat naredila z ostro, ker druge ni bilo doma. Pa nisem opazila razlike.
Zanimivo bi bilo slisati, kaj menijo se druge.
Lep pozdrav in ne vikaj me, prosim Babi

Babi, najlepša hvala za odgovor!

hm, jaz se pa zdaj to bolj ukvarjam- ali ostra ali gladka….

Spoznala sem vsa nesrečna, da sploh ni enako katero moko daš – in nikoli nisem razumela (pa še zdaj ne) katero kam. Dve prijateljici mi skoz govorita, da to itak veš : cmoke, rezanci, kvašeno testo….itd….za vsako testo takoj vesta, katero moko je treba. Meni pa to nikakor ne gre.

Babi, ravno pri unem dobrem receptu za pehtranovo potico ( ki je res super!) ugotavljam, kako je različno glede na to katero moko dam- ne glih okus ampak koliko jo moram dodat potem pri valjanju oz. kako “mokro” testo je pri kateri moki.

Najbolj se to pozna (meni) pri vlečenem testu. Sama sem si pripravila recept zanj, a ugotavljam, da se količina moke zelo spremeni glede na to, katero moko dam.

No, sem si rekla: šit, zdaj bom pa se še s tem ukvarjala….Največ uporabljam zdaj univerzalno moko. Moti me, da je avstrijska…. sem mal nacionalpatriot- raje kupujem slovenske izdelke.

Hej,Nat!

Me pa res zanima, kaksno si dala v testo za pehtranovo potico!
Do sedaj sem delala redno z mehko- celjsko (od vseh mi je najbolj vsec).
Je pa res, da pri valjanju potresem desko z ostro, ker se tako ne vpija.

Tudi meni ni vse jasno in zato bulim v recepte. Nekateri povejo, drugi ne.
Ta univerzalna je pa pogruntavscina:)))

Namenskih ne uporabljam, ker mi je izpadlo slabse, ne vem, zakaj.
Recimo: vleceno testo se mi je trgalo, pri navadni moki ne; kavseno je enkrat upadlo, pri navadi ne.

Lep pozdrav Babi

Joj napišite katera je ta univerzalna od katerega proizvajalca, kaj piše na zavitku.

Hvala.

Njami

Najmi, ta univerzalne moka je znamke Farina, je pa kar malo bolj draga. Uvoz je iz avstrije, kar boš videla že po etiketi, ker ima gor trakec v avstrijskih barvah, kot zastava. Za tole moko vem jaz, mislim pa da je tudi NNAT imela v mislih isto moko.
LP

Obstaja tudi “naša” univerzalna moka. Mislim da gor piše “fina” moka – univerzalna. Rjava embalaža, če se ne motim je gor mlin narisan – ali kaj podobnega ;-)). Res ne vem ker vsako moko takoj pretresem v tupperwerke da se mi ne praši po omarah. Razlika med Farino in tole našo je v ceni, drugega pa jaz ne opazim.
Krhkega testa nikoli nisem še delala (ne s to ne s kako drugo moko), tako da izkušenj nimam, jo pa uporabljam za vse ostale zadeve. Razen za kruh, tega delam iz krušne moke.

Najlepša hvala za vajine odgovore. Bom odslej to kupovala.

N

Najprej se opravičujem, da nisem prej odpisala- doma nimam neta,

sicer sem včeraj že odpisala enkrat, a svojega sporočila ne najdem – očitno mi ni glih uspelo in bom še enkrat.

Zala in ostale so že pravilno ugotovile- to je moka Farina, univerzalna, avstrijska.
In zelo sem vesela, da lahko kupim tudi našo univerzalno moko. Bom jo poiskala in sprobala!!!

Babi, pehtranko sem pekla s to univerzalno, enkrat pa s primorsko: uno, ki ima slikco enega kosa šarklja z rozinami (ne tisto kjer je rogljiček- ali dva gor na slikci). In je bila razlika v testu, z univerzalno sem porabila manj moke – oz. sem jo manj dodajala.
Babi, predlagam ti, da kupiš vsaj en kg te moke univerzalne- zadaj je razpredelnica, katera moka je za katero testo. Super. Zdaj velikokrat gledam to razpredelnico in počasi , počasi razumem, – da npr. cmoki so iz ostre moke…. Kakšno moko pa ti uporabljaš za pehtranko?
Ugotovila sem – da moram začeti uporabljati ostro moko za marsikaj, kar do sedaj nisem.

lep pozdrav, nnat

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close