Najdi forum

grozdje

sem ravno iz vrta in imamo dve trti ki sta nabito polni, vsega tega nam ne bom ratalo pojesti. kaj vi naredite z grozdjem????
hvala

mislis crno grozdje!? jaz sem lani naredila marmelado. zelo dobra!!
kolicin ti ne morem povedati tocnih- pribl. 1/2 kg sladkorja na 1 kg grozdja,dodala sem se vanilij sladkor in malo lim. soka. dela se pa kot ostale marmelade- na koncu sem jo spasirala. poskusi. lp petra

Tudi iz belega grozdja so bojda dobre marmelade…. Bo treba letos eno ali drugo sprobat ;-)).

Petra pa je marmelada dobro želirala?

odlicno je zelirala!! jaz namrec nikoli v marmelade ne dajem zelina…oz.takih stvari. lp petra

naredila sem pa eno valiko napako- premalo sem je naredila!!!:) delala sem za probo….potem nam je bila pa dobra. grozdja je med tem pa ze zmanjkalo. lp petra

Petra, a bi lahko malo bolj podrobno opisala postopek kuhanja marmelade iz grozdja, ker imamo tudi mi zelo polno trto in bi se lotila marmelade…me je pa malo strah, ker grozdne marmelade nisem nikoli niti kuhala niti jedla, bi pa rada poskusila oboje. Če praviš da je dobra, toliko boljše :)) Zanima me, kaj narediš s koščicami?? Si dodala tudi kaj rdečega vina?? Mogoče bi pasalo…samo ugibam?!
LP, zala

V knjigi Čar marmelad je tudi en recept – se mi zdi – bom pogledala zvečer ko pridem iz službe. Če je, bom prepisala, da bomo imele malo za primerjavo preden se lotimo stvari konkretno ;-)).

Sončen pozdravčič iz že nekaj ur se pripravljajočega na nevihto konca ;-)) (noče bit, je težko ozračje ful)

d.

Ali ve katera, ali bi se dalo narediti marmelado tudi iz “fragole”? (mislim, da je to sorta Izabela). Bojim se probat, ker pravijo, da je vino iz tega grozdja strupeno-baje se sproščajo pri vretju strupene snovi)

zala,zal ti ne morem napisati tocnih kolicin,ker sem,kot sem ze napisala, lani to delala cisto za probo. na 1 kg grozdja gre priblizno 1/2 kg sladkorja. kuhas tako kot ostale marmelade- sladkor in grozdne jagode kuhas na zmerni temperaturi,mesas,proti koncu sem dodala se vanilij sladkor / 1 vrecko na 1kg/ pa malo limoninega soka. kuha se manj casa kot ostale marmelade. ko potegnes s kuhalnico po dnu posode,se mora narediti crta. ko je bilo kuhano,sem spasirala in vlozila vroce v vroce kozarce in zaprla. mislim,da ni vse skupaj nic posebnega- kuha se manj casa- edino tisto pasiranje je malo zoprno. poskusi, sigurno bo o.k. lp petra

Petra,

kako oziroma s čim si pasirala marmelado?

pasirala sem skozi cedilo /z majhnini odprtinami/. kot pravim, je malo zoprno. glede na to,da sem delal stvar za pokusino, je kar slo- naredila sem 4 kozarcke.:) lp petra

petra hvala da si se potrudila, v bistvu se mi je najbolj šlo za postopek priprave marmelade in ne toliko za točne količine, ker si jih že napisala v enem od prvih postov….nisem se mogla spomnit kako bi ostranila koščice – seveda s pasirko! Čisto preprosto in logično, pa še doma jo imamo 🙂

Sone rumeno, če imaš knjigo čar marmelad, bi te res lepo prosila za kakšen receptek ali dva. Enkrat sem jo že prelistala, super knjiga! Prosila bi te predvsem zza recepte s črnim grozdjem, lahko tudi v kombinaciji z drugimi sadeži, če obstajajo.
LP, zala

Bom Zala, nisem pozabila, samo sem bila včeraj preveč zbita da bi sploh ob desetih zvečer prižigala domač računalnik ;-)). Ni kaj, je bilo treba po službi še na eno majceno “feštico” za prijateljičin RD. Če bo vse posreči grem danes v akcijo prepisovanja ;-)).

Evo Zala, zdajle sem našla končno malo časa da naredim copy/paste dveh receptov ;-)).

Prvi je iz črnega grozdja, meni se zdi zelo zanimiv, vendar nimam sokovnika, tako da že vnaprej odpade. Mogoče pride komu prav.

Burgunska grozdjevka

1,4 kg muškatnega grozdja (črno)
500 g jabolk (teža očiščenega sadja)
500 g hrušk
250 g melone
250 g jedilne buče
sok 1 limone
250 g sladkorja

Grozdje osmukamo, nato grozdne jagode operemo, odcedimo in obrišemo. Damo jih v sokovnik, sočimo in odmerimo 1 liter svežega soka. Polovico ga vlijemo v kozico, pristavimo, da zavre, in kuhamo nad živahnim ognjem. Medtem stalno mešamo in skrbno pobiramo pene. Ko začne kipeti, prilijemo še malo grozdnega soka in nenehno mešamo. Kuhamo, dokler se ne ukuha na tretjino.
Jabolka in hruške olupimo, prerežemo na pol in izrežemo peščišča, ki jih damo v tanko bombažno krpico ter zavežemo v culico. Prerezano sadje narežemo na kockice in sproti dajemo v skledo z limonovo vodo, da ne počrni.
Melono in rumeno jedilno bučo olupimo in sredico narežemo na kockice.
Narezana jabolka in hruške odcedimo in stresemo v ukuhan grozdni sok. Dodamo sladkor, kockice melone in buče ter culico s peščišči. Zavremo in nad šibkim ognjem kuhamo 45 minut. Medtem z leseno kuhalnico stalno mešamo.
Culico s peščišči odstranimo in grozdejvko kuhamo še 15 minut. Gotova grozdjevka mora biti precej gosta. Če jo kanček primemo med palec in kazalec ter razpotegnemo, se mora oblikovati debela gladka nit. Tedaj kozico odstavimo in grozdjevko še enkrat premešamo.
Burgunsko grozdjevko damo v kozarce, jih zapremo in steriliziramo.

Za 4 kozarce po 250 g.

Vir: Čar marmelad

Grozdni džem

1 kg belega grozdja
800 g sladkorja
2 dl naravnega jabolčnega soka

Grozdne jagode operemo, jih s čistim prtičem previdno obrišemo, in če se le da jih tudi olupimo.
V kozico damo sladkor in 4 dl vode, pristavimo da zavre, in kuhamo do 140°C. tedaj prilijemo jabolčni sok in dodamo grozdne jagode. Ko ponovno zavre, kuhamo nad živahnim ognjem še 20 minut. Medtem s penovko pogosto in nežno premešam, da se džem ne bi prijel.
Naredimo želirni preizkus, če se je džem hitro strdil je gotov.
Kozico odstavimo, poberemo pene in ga še enkrat premešamo.
Grozdni džem nalijemo v kozarce, jih zapremo in steriliziramo.

Za 6 kozarcev po 250 g .

Vir: Čar marmelad

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close