Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika prleška gibanica

prleška gibanica

Pozdravljene kuharice,

gotovo mi ve lahko pomagate. Namreč, bili smo na dopustu v Prlekiji in tam so nam ponudili gibanico. Seveda je bil najprej šok, saj je že na pogled bilo očitno, da to ni Prekmurska (pa saj nismo bili v Prekmurju, kajne). Izgledala je kot kaka pita, spodaj testo in na vrhu skuta, mislim da je bilo malo zapečeno in po vrhu posuto s sladkorjem. Vendar ko smo to sprobali, je bilo pa noro dobro. In zdaj bi to radi jedli tudi doma. Mi kdo lahko pomaga in napiše recept?

Upam, da se najde kakšna prava iz Prlekije in hvala, Mani

Pri nas jo babica dela od oka, nekako tako: Čisto navadno vlečeno testo mislim da je brez jajc, samo moka, sol in topla voda, zamesi in pusti počivati. Nato naredi za pest velike kepe testa. To kepo testa nato razvalja na okroglo obliko zelo na tanko in ga da na leseni lopar (lopar ki se uporablja pri krušni peči). Testo je približno za 5cm večje od loparja in visi z njega na mizo. Nato na sredino namaže skuto (skuta, jajca, sladkor, sol in kisla smetana- zmešamo). Tisi rob testa narežemo od sredine navzven, kot bi soncu narisali žarke, in jih nato prepognemo navznoter da pokrijemo skuto. To testo tudi malo nategne da dosežejo sredino. Ko vse zapogne, celotno gibanico prelije s kislo smetano, ki ji je dodala jajca in sladkor. Nato pa hop v krušno peč, da se lepo speče, in na koncu še posuje z mletim sladkorjem. Razreže se je tako kot pico, na osem trikotnikov. To je zame in za vse v naši žlahti najboljša Prleška gibanica! Če je pa taprava pa nevem…ta je zelo tanka, vsega skupaj od 0.5-1cm. Ja pa še to sem pozabila: predno da gibanico pečt vzame nit sukanca in jo tako loči od loparja, da lažje smokne z njega v peč.

Če je ravno prleška ne vem, jo pa delata mama in babica. Spodaj je navadno kvašeno testo, gor pa nadev iz skute, kisle smetane, jajca (posebej rumenjaki v nadev, na koncu se umeša sneg), sladkorja in malo limone (druga babica doda včasih zmlete lešnike ali orehe). Testo se razvalja in delno razvleče po pekaču, tako da robovi gledajo čez pekač. Namaže se nadev, robovi se zavihajo čez nadev in premažejo z rumenjakom oz. jajcem.

To je to, kar jaz poznam kot prleško gibanico.

Lp, mishika

Mani, po mojem ste jedli pogačo. Jed, ki jo je opisala Tina, je gibanica, mishika pa piše o pogači. Razlika približno takšna kot med zavitkom in potico. O zmedi glede poimenovanja sem pa ravnokar napisala v drugi temi, kjer je govora o “gibanici”.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close