Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Proti kipenju mleka

Proti kipenju mleka

Ko sem brala debato o stekloker. ploščah sem zasledila tudi problem kipenja mleka. Jaz sem pred mnogo leti kupila STEKLENO PLOŠČO velikosti malega kavnega krožnička z debelim robom, ki jo dam v posodo za kuhanje mleka skupaj z mlekom. Ko mleko začenja vreti, ploščica na dnu začne ropotati, če je posoda za mleko vsaj tretjino večja od količine mleka pa tudi lepo prepreči kipenje in mleko lahko po želju tudi malo “pokuhaš”, kar sem jaz pogosto delala, ko sem imela še mleko “spod kravice”. Če se te ploščice še dobijo, pa res ne vem. Seveda pa je pralna tudi v pomivalnem stroju.

Seveda se te ploščice še dobijo, v trgovinah s kuhinjsko – gospodinjsko opremo. Imenuje se čuvar mleka.

Jaz jih kupujem kar v Sparu-jih tud imajo na gospodinjeskem oddelku. Vsake toliko katera izgine(v smeti al kam), pa kupim novo.

? Meni pa se ma plošči – steklokeramični, mleko VEDNO prismodi. Zavrem ga kar v mikrovalovni, potem pa kuham naprej na primer puding na štedilniku – rešitev???

Kaj pa manjša “jakost” na grelni plošči? Jaz mleka nikoli ne zavrem na 9. Traja res malo dlje, pa nič zato. Ali pa drugačna posoda? Druge bolj pametne rešitve pa ne vidim. Meni se namreč nikoli ne prismodi.

Drage deklice,

zakaj prekuhavate mleko, kakor v starih časih ? Jaz ga skuham na prmer za puding, za kavo ga samo pogrejem, za kisanje pa ga surovega zmešam z žlico kislega mleka ali jogurta.

lp E.

Pozdrav!

Eliza ima prav, ko pravi, da mleka danes ni treba več kuhati; namreč kupljenega mleka. Domače mleko (izpod kravce) se pa seveda še vedno mora zavreti. – Jaz imam posodo, namenjeno prav kuhanju mleka, v katere steno natočiš mrzlo vodo in potem pisk opozori, da je mleko zavrelo.
Čistijo se prav odlično. Upam, da se še dobijo.
Sicer pa je treba vsako posodo prej, preden daš vanjo mleko, oplakniti z mrzlo vodo pa se mleko ne prime tako močno, malo že, vendar se lažje opere.
LP

Hej, Mitka!
Se vidi, da sva priblizno iz iste generacije.
Ta loncek za mleko, ki piska in se mleko ne prime in niti prekipi, imam tudi sama se iz casov moje ” majhne puncke”. Pravila mu je ” loncek pisk”.

Pride prav ob kaksnem pudingu ali naravnem kakavu v prahu( ne istant), sicer bolj poredko. Je pa lep spomin:))

Prijeten soncen dan brez neviht Babi

Puding lahko skuhate kar v mikrovalovni. V plastični ali stekleni posodi ga vmešate v hladno mleko in nato segrevate v mikrovalovki. Ko se primerno segreje ga v presldkih 1,5 minute tri do štirikrat premešate. Ko se primerno zgosti je kuhan.
lp

Danica tole me je pa potegnilo – na koliko moči pa se kuha puding v mikrovalovki?

Draga Babi!

Se mi je kar posmejalo, ko sem prebrala tvoj post. Ko sem pisala o tem “lončku na pisk” sem bila malo skeptična ali me bodo mlade gospodinje sploh razumele o čem govorim. Pa sem si rekla, škoditi ne more in sem napisala. Če se ne motim, sem ga prav zadnje čase nekje videla ali pa se mi je samo zdelo. Bom pa jutri pogledala v Merkurju, če se še dobijo, sedajle me je pa prav začelo zanimati. Dandanes je toliko novitet, kakšna stara stvar je pa prav pametna in še vedno zelo uporabna.
Moja mati se ga nekaj časa ni mogla navaditi, ko pa se ga je, je pa postala prav brezskrbna in je včasih celo pozabila, da je dala mleko v njem zavreti. Ko je pričel piskat je pa vprašala:”Kaj pa piska?” in se začudeno ozirala okoli. Vnuki so kar čakali na ta trenutek in se ji vedno iz srca smejali, zato je včasih namenoma nanj “pozabila”, da jim je naredila veselje, ko so vpili: “Mati, lonček piska!!” – Torej je bil ta lonček povsod popularen!
Spomini Babi, luštni spomini, kajne?
Prav lep poletni večer ti želim v krogu tvojih predragih!

O ja, kako ne bi poznale lonca na pisk ;-). Stara mama je imela celo takšnega, ki je ne samo piskal, ampak tudi veselo sikal paro ven ;-)). Najbrž je bil že malo dotrajan. Ni pa dolgo nazaj kar sem takšne lonce še videla v trgovini – res pa ne vem kje. Meni ne pride v poštev, ker mleko zavrem le za kuhanje pudinga…. Je pa spomin na “pisakača” res prijeten.

Lep večer želim vsem.

Mi smo jo odnesli samo z manjšo ploho, nekje je bilo spet hudo….

Seveda tudi mlajše gospodinje poznamo lonček, ki piska, in se še vedno dobi v trgovinah, v glavnem od Emo Celje. Če pa je lonec “sikal tudi paro ven” pa pomeni, da je bilo v njem preveč vode (v dvojni steni), če pa jo je premalo, pa spet ni dobro, pravo mero se ugotovi z izkušnjami.
Če pa se v navadnem loncu mleko prijemlje, potem je treba NUJNO ZAMENJATI posodo, če se prime prvič, se bo še vsakič naslednjič (predvsem to velja za emajlirano posodo.

Draga danica-m

ko samo slišim kaj o mikrovalovki, me zmrazi. Toliko sem že prebrala o žarčenju, ki ga povzročajo mikrovalovi in o tako ožarčeni hrani, da se čudim, kako še lahko kdo uporablja take naprave.

Z električnim grelcem vode se dobi hitro vroča voda in s sodobnim štedilnikom, se da tudi zelo na hitro skuhati hrano. Z grelcem vode je v par minutah pripravljena kava, čaj, vrela voda za zalivanje juh, pristavljanje krompirja za kuho itn.

To je moje mnenje in so moje izkušnje.

lp E.

No, pa še za Danico in tiste, ki kuhajo puding v mikrovalovki. Jaz najprej zavrem mleko na največji moči, medtem zunaj pripravim nastavek za puding, saj veš, malo mrzlega mleka in prašek, tako da je precej gosto kot testo, šele potem razredčim še s kakšno žlico mleka, da je gosto kot za šmorn (tako v pudinguu zagotovo ni grudic). Vrelo mleko vzamem ven in zakuham. Dvakrat dam nazaj po pol minute, vsakič premešam. To je vse. Praktično enako kot na štedilniku, tudi ni ne-vem-kakšnega prihranka časa, saj pol litra mleka tako ali tako hitro zavre. Razlika je le v – ravno tem, o čemer se pogovarjamo, namreč nič se ne prime.

Tudi jaz imam lonček na pisk, pravzaprav sem ga pred 10 leti šele kupila, ker sem od doma vedela, kako je uporaben. Iskala sem takšnega manjšega za 1 liter, ravno prav za puding. Dokaj presenečena sem ga dobila kar v naši ne preveliki samopostrežni… Tako da mlade gospodinje celo danes še kupujemo tele lončke na pisk. No, moram pa priznati, da odkar sem pogruntala puding v mikrovalovki, tudi naš počiva.

Pozdrav.

Eliza pozdravljena. O tej temi je bilo že veliko napisanega, rečenega, pa nič dorečenega. Strokovnjaki so si zelo različnega mnenja.
Ampak glede na tvoje prepričanje upam da tudi mobilca ne uporabljaš, da za računalnikom nikoli ne sediš (ne izgleda), da tudi električnih vtičnic nimaš po hiši….. Sevanje je povsod okoli nas…..
Sicer pa hvala za opozorilo.
LP

No, da poročam, da se tile lonci na pisk še vedno dobijo! Danes sem zanje povprašala v Merkurju. Seveda jih imajo, zelo lepe iz nerjavečega jekla, vendar so zatrdili, da obstajajo samo 1,5 literski. Cena je pa huda – 7200,00 sit!
Lep pozdrav!

Draga Mateja,

ali ti lahko povem, kako jaz kuham puding, DA SE NE PRIME. Kuham ga na štedilniku, mešam ga pa vedno z metlico ( tako, ki smo jo včasih uporabljale za stepanja beljakov v sneg ), med prašek pudinga zmešan z malo mleka tudi en rumenjak, iz beljaka naredim trd sneg. Puding zakuhavam tri minute, nato pa v puding vmešam takoj še trd sneg iz beljaka.
Ah še to moram omeniti, zelo dobro je dodati v mleko s sladkorjem tudi ščep ali dva soli.

Me zanima če boš poskusila kuhati puding na ta način.

Draga sonce rumeno,

imaš prav, izelo smo izpostavljeni sevanju, vendar se je treba ščititi kolikor je le možno. Mobilca n.pr. v avtu, je strupeno uporabljati, vsaj okno je treba odpreti, ko govorimo. Sem brala, da nam škoduje mobilec v avtu tako zelo, kot mikrovalovka.
Mislim, pa da z mikrovalovi ožarčena hrana gotovo ni koristna… in tako nam tudi v restavracijah strežejo. Zmrznjene porcije na hitro pogrejejo v mikrovalovki, zato je najbolje v tistih prehrambenih obratih jesti, kjer vidiš, da je hrana sproti pripravljena.
LP E.

Mitka, Babi…

tudi jaz doma uporabljam “lonec na pisk”, pa sem dokaj mlada gospodinja(24 let). Je pa res, da sem ga “podedovala” od mame oz. mi ga je mama pustila, ko sta se z očetom preselila v hišo.
Nekako si ne predstavljam, da bi kuhala (domače) mleko ali puding v kateri drugi posodi.

t.t.

Hej, mlada gospodinja!

Kaj ne, da imajo taki predmeti z druzinsko zgodovino, veliko vrednost?
Vse, kar disi po prednikih, ima pri meni svoj poseben prostor.
No, zdaj mi ze vnuk odnasa:)
Prastar majhen mlincek za poper in majcena litozelezna naprava za mletje orehov( z lesenim pokrovckom) sta ze od osmega leta v njegovi lasti.
Jaz sem potem kupila plasticno, vecjo…a tista je bila edinstvena; z njo je nona mlela orehe za pecivo, ki sva ga skupaj pekli. Lep dan Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close