Najdi forum

čebula

Ker velikokrat nimam časa rezat čebule,me zanima, če jo lahko
narežem (ali grobo zmiksam?), dam zamrzniti in kako dolgo potem
takšna čebula zdrži v skrinji???
In ali ima enak okus kot sveža?
Hvala in lp

Hej!

V strojcku nasekljana cebula ima vedno nekoliko drugacen okus, neglede ali je zamrznjena ali sveza. Sicer me toliko ne moti, da je ne bi tudi tako narezala vsaj takrat, ko rabim vecje kolicine.

Drugo je vprasanje zamrzovanja. Surove se nisem. Imam pa jo v manjsih vreckah duseno na spodsj opisan nacin nacin.

Cebulo prazim na svoj nacin, ki mi pomaga, da ne stojim cel cas zraven in me resi skrbi, da se ne bi prezgala. To sem pobrala v svoji kuharici.

Enakomerno narezano cebulo dam brez mascobe v posodo in ji prilijem le toliko vode, da nastane gostljata zmes.Pokrijem in dusim na ne prehudi toploti, dokler se cebula ne zmehca; nato posodo odkrijem in pocakam, da vsa tekocina izhlapi; pridam mascobo in zvisam tempperaturo. Presenetljivo hitro potem cebula enakomerno zarumeni.
Ce primerjam oba casa ( prazenje brez vode in z vodo)- priblizno enako.Tudi vonja ni.

To ohladim in dam po porcijah v zamrzovalnik. Res prihranek na casu, ko jo kar zamrznjeno stresem v posodo in nadaljujem s kuhanjem.Lahko jo pa zamrznes samo zduseno in sele pri uporabi dodas mascobo.
Podobno dosezem, ce dam cebulo na hladno olje, posolim in dam se zlico vode.

Lep pozdrav Babi

Jaz sem že nekajkrat kupila zmrznjeno na koščke narezano čebulo. Je dobra za v golaže. Vendar spusti ogromno vode. Sama je še nisem nikoli zmrzovala. Sem pa nekje prebrala, da surove čebule in priporočljivo zmrzovati, ker odda preveč vonja in se potem ostale stvari v zmrzovalniku navzamejo tega vonja in še okus baje spremeni.
Mogoče je to mišljeno samo za domači način zmrzovanja, ker pri kupljeni ni bilo nobene od teh težav.

LP Mateja

cebule nikoli ne zamrzujem niti kako drugace spravljam. vedno pripravim svezo in tudi vedno jo rezem. zmiksana oz. kakorkoli strojno narezana nima vec tistega pravega okusa. enako velja za cesen in petrsilj. tudi za ajvar vedno zmeljem cebulo in papriko na rocni mlincek /tisti za meso/.
enkrat sem zmlela vse v multipraktiku…vsaj meni /tudi mojim/ se je zdelo,da je precejsnja razlika. lp petra

Tudi jaz nikoli ne zmrzujem čebule, vedno jo uporabljam svežo. Režej no na roke, ker sesekljana preveč izloča vodo in ima drugi okus. Če te moti, da zraven jokaš poskusi z naslednjo zvijačo: daj kos kruha v usta in ga počasi zveči, meni pomaga. Vonj z rok pa najboljše odpraviš, če roke očistiš s paradižnikom. Poskusila sem tudi limono in peteršilj ampak res najboljši je paradižnik. LP Silvia

Hej!

Ucinkovito ociscevanje vonja s prstov po cebuli, cesnu, petersilju:

Primemo podolzno v roke jeklen noz( jaz tistega, s katerim sekljam) in ga damo pod curek vode. S prsti nekaj trenutkov mencamo, kot bi ga hoteli ocistiti. Poskusite. Resnicno ni vec vonja. Lp

HY TYM – ta pa je kruta – nimam časa , pri vsej gospodinjski tehnologiji ,
porabiš slabo minuto in čebula je pripravljena , če dodaš še dve minuti in
zrežeš na roko – bo jed še okusnejša … oprosti – spomnil sem se pesmi :
LENOBA , LENOBA , ZVEST TI BOM DO GROBA . L P OGI

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close