Okus jagodne marmelade
Letos sem skuhala jagodno marmelado, lepo je uspela. Le nekaj me je zmotilo. Ko sem poskusila prvi kozarček, ima značilen okus jagodne marmelade, zraven pa še malenkost priokusa po gnilem. Ali pa se samo meni tako zdi? Otrok ne sprašujem, ker bi že samo vprašanje sprožilo splošen odpor do marmelade. Jagode so bile zrele, lepe, sicer nabrane pejšnji dan, vendar sem jih dokaj pazljivo prebrala in očistila, daleč od tega, da bi bile gnile ali da bi vsako drugo obrezovala. Se je to komu že zgodilo? Ali pa imam samo jaz privide, še vedno ne vem.
Hvala in lep pozdrav, Mimi
Mimi, živjo. Morda se ti je zgodilo to, da so v marmelado zašle jagode, ki so znotraj “gnile”. Meni se je že večkrat zgodilo, da sem na vrtu pobrala jagode, ki so bile zunaj videti popolnoma zrele in okusne, znotraj pa drugačne barve, trde in neprijetnega okusa po gnilem. Tudi zeleni del rastline, ki ga je treba odstraniti, se je bolj držal, tako, da ga je bilo težje odrezati, kot pri zdravih plodovih. Ko tako “gnilo” jagodo prerežeš, se vidi, da je znotraj nekaj narobe. Pomisli, morda je bilo vmes kaj takih plodov, ki pokvarijo ves shranek. Upam da ni to. Lep pozdrav Mica
Se dodatek:
Vedno, ko berem splosna navodila za pripravo shrankov, se mi zdi odvec, da toliko poudarjajo, da je za shranke primerno samo prvovrstno sadje, povrtnina, da moramo oprati in dobro posusiti in…
Ko vlagam visnje ali kuham iz njih marmelado, jih pregledam, operem in susim na krpi; pa si mislim, zakaj jih ne bi dala kar mokre. Ugriznem se v ustnico in pomislim, da je vse zaradi necesa prav. Moram reci, da sem zelo dosledna in se noben shranek se ni pokvaril.
No,pri jagodah pa opozarja, da je bolje ne prati, razen v nujnem primeru. Se to samo oprhati sproti, ker so jagode kot spuzva in vpiiijajo vodo, da je kaj.
Je pa cisto prav, da nas knjiga opozarja. Lep pozdrav Babi
Babi, pozdrav tudi tebi. Pri okusu po gnilobi pri jagodah, je problem v tem, da so na oko popolnoma o.k., ko pa jim odstraniš zeleni pecelj je že drugače, kot pri zdravi jagodi – bolj nerad gre proč. Ko pa jo prerežeš se pa že opazi, da je znotraj gnila – na zunaj se ne vidi. Okus pa je nemogoč. Po moje je to neka bolezen jagodnih plodov, a ne vem kakšna, ker je okus po gnilež lahko takoj ko jo odtrgaš in poješ (tako jih jaz pojem kar na vrtu, znotraj gnile pa mi pokvarijo ves okus. Lep pozdrav vsem, Mica.
Forum je zaprt za komentiranje.