Breskve in vlagane (ponovno)
No, pa poskusimo srečo še 1x. (je pred dnevi že ena spraševala pa ni bilo odgovora). Iskalnik pa tudi ne da zadovoljivih rezultatov.
Kako naredite breskov kompot? Je varianta s “kuhanjem” v pečici tako kot za kumare npr.?
Me zelo mika da bi se jih lotila, samo brez vaše pomoči najbrž ne bo nič ;-)).
Hvala lepa.
iskala sem po svoji “knjiznici”-breskve vlaganje. nic pametnega..!?
nasla sem pa tale recept…ne vem ,kje sem ga “staknila”…izgleda dobro.
4 velike breskve
4 biskvitni keksi
5 dag sladkorja v prahu
6 zlic belega vina
5 dag nasekljanih orehov
lupina 1 limone / tudi sok/
breskve potopimo v vroco vodo za 1 min. operemo jih v hladni vodi-olupimo .
prerezemo jih na pol,odstranimo koscice.
kekse zdrobimo,dodamo sladkor,narezane orehe,lim. lupino+ sok in s tem napolnimo breskve.
v pekac vlijemo vino,nanj polozimo breskve- pecemo pribl. 30 min pri zmerni temperaturi. dobiti morajo zlato barvo. vzamemo jih ven in potresemo z vanilij sladkorjem.
izgleda dobro!? nisem se degustirala. lp petra
Že več let delamo breskov kompot na nasledni način. Breskve olupim, narežem na krhlje in jih naložim v pripravljene kozarce (da so polni). V lonec dam vodo (če so kozarci napolnjeni z breskvami do roba, računam za en kozarec breskev pol kozarca vode) in sladkor. Za vsak kozarec kompota dam približno 3 žlice sladkorja. To segrevam tako dolgo, da se sladkor stopi v vodi. Nato to tekočino nalijem v kozarce, jih zaprem in zložim v pekač, v katerega nato nalijem vodo (približno 2 cm). Ko vidim, da se v kozarcih začnejo dvigati mehurčki, pečico izklopim, kompot pa pustim v pečici do naslednjega dne, da se počasi ohladi.
Nam je tako pripravljen kompot zelo všeč.
Lep dan še naprej!
Pozdravljena!
Vsako leto vlagam breskov kompot z velikim veseljem, ker je tako enostavno in kompot tako dober – VARIANTA PEČICA.
– v kozarce narežem breskve
– čez vsujem 2-3 velike žlice sladkorja (oz. po želji)
– dolijem mrzlo vodo (ali toplo) IZ PIPE- kar pod pipo- pozor ob tem speri sladkor z roba kozarca, če ostane na robu, se ne bo dobro zaprlo!
– kozarce zaprem (Alupo pokrovi- navadni ali z navojem)
– v roki vsakega obrnem, pogledam, če “teče” in potresem-povrtim, da se sladkor, ki ga je voda sprala na dno, malo premeša po kozarcu navzgor
– zložim na tanizek tanek pleh in dam v pečico malo nad dnom (1.stopnička) (gor jih natlačim 16)
– na dno dolijem malo vode
– pečico dam na 220 stopinj (lahko daš tudi v že ogreto)
– ko se začno dvigovati ob notranjosti kozarca mehurčki, jo ugasnem in pustim kozarce noter, dokler se ne ohladijo (čez noč)
Takole lahko narediš kakršenkoli kompot, pred leti se mi je sfuzlalo in sem jih naredila v enem letu 96 !! (6 plehov – marelice, breskve 2x, hruške, češnje 2x in slive). Vsi so bili super. Delala sem tudi že borovnice (super) in jagode (so se mi pa stlačile- ni bilo vredu)
Okus je božanski, dodajaj SAMO sladkor, nobenih začimb!
Sladkaš po okusu in glede na sladkost sadja. breskve manj, marelice več, hruške manj itd…. od 2-4 tavelike žlice)
Ko se “kuhajo”, se lahko ven cedi, ker se pri vročini vsebina raztegne. To je O.K., le da jih je treba preden jih spraviš umiti, ker so pocasti, da ti to potem ne plesni po kozarcu v špajzi.
Če delaš več plehov enega za drugim, daj tople kompote ven in jih postravi na glavo, da se v miru “zazavgajo”.
Ko so mrzli, preveri. če so vsi pokrovčki “prijeli”- če se ti zdi, da kateri ni, pojejte tisti kompot prej. Sicer se to zgodi redko- odvisno seveda od tega, kako dobro so bili zaprti preden so šli v pečico. Včasih ima tudi kak kozarec napako-neravnino na robu.
Glede kumar- jaz jih ne dam v pečico, jih samo zalijem z vrelim kisom in položim “na glavo” dokler se ne ohladijo. So trde in čvrste. Deluje.
Dejzi, tole vlaganje je pa res fenomenalno. Jaz pa sem se vedno trudila s kuhanjem (ali vsaj blanširanjem), pa začimbami… Letos bom kompote definitivno vlagala na tvoj način!
Daj, povej, prosim, kako pa vlagaš slano (omenila si kumare)? Slišala sem že, da tudi za to obstaja nek univerzalen način, vendar ga ne poznam. Je tebi mogoče znan?
En lep dan želim vsem!
Glede kumar in vlaganja na kislo. Enkrat sem videla daljno teto, kako je izpod pipe nalivala vodo na kumarice. Razložila mi je, da vedno tako dela, na vrtu vendar ne zrastejo vse kumarice naenkrat, tako jih dela kozarec po kozarec. No, ona je imala štedilnik na drva, tako je nekje ob robu vedno bil velik lonec z vodo, kamor jih je dajala pasterizirat. In seveda poleg kmetije nima časa za vse tole naše prelivanje in packanje.
Jaz sem potem to doma poskusila. Mrzle kumare v kozarec, naliješ 1 dl kisa (teta mi je pokazala, da imajo nekateri standardni kozarci kakšne 3 cm nad dnom stekleno črto in da nalije kis do tam; no, jaz sem seveda morala izmeriti). Po želji še kakšno začimbo, malo soli, malo sladkorja in mrzla voda izpod pipe do vrha. Zaprla z alupo pokrovčki, dala v pečico kot Dejzi. Ko so kumare spremenile barvo in so se začeli dvigovati mehurčki, je gotovo. Nikoli še nismo imeli tako dobrih kumar…
Tudi breskve sem enkrat takrat vložila kot Dejzi, enako mi je povedala ta teta. Nikoli prej in nikoli kasneje niso bile tako dobre, čvrste. Eno leto kasneje sem hotela biti bolj pametna in sem nekaj spremenila, pa ni bilo več isto. Kasneje jih nisem več vlagala, saj če jih kupuješ v trgovini, je predrago. No, in nekako se nisem spravila zraven, potem pa pozabila. Dejzi, hvala, da si me spomnila na to.
Pozdrav, Mimi
Hojla Miša, tudi Ljubljančankam se sfuzla… 🙂
Še malo podatkov- eno leto sem vse pridno zapisala – še dobro, ker sicer že čer dva dni NIČ ne vem…
BRESKVE… cca 8 kg breskev (zelo trde kalanke)… 16 kozarcev (1 plato)….. 3 žlice sladkorja/kozarec 750ml (običajen)
MARELICE… cca 8 kg (trdih9…..16 kozarcev…..zvrhane 4 žlice sladkorja
HRUŠKE…….cca 5,5 kg za 11 kozarcev……4 žlice sladkorja
KISLE KUMARE (res so dobre, morajo biti le dosti kisle in slane- vsaj zame in pozor-moj recept je za precej kisle !) Evo lanskoletno vlagganje:
5 kg drobnih kumaric = 14 velikih (750) in 3 mali (350) kozarci
NA KOZAREC:
3 šalotke
košček hrena
trtin list (dam na dno)
koprc (steblo, perje in nujno cvet)
sicer pa so začimbe stvar okusa………
KIS: 1:1 mešana voda z z 9% kisom za vlaganje (pride precej kislo!)
poraba: cca 5 l tekočine skupaj (mešanice)
KIS+VODA
dodaš nekaj zrnc popra,
sol (cca 2 kavni žlički na 3 l tekočine)
sladkor (cca 2 kavni žlički na 3 l tekočine- ali pa celo NIČ sladkorja !)
zavreš…….
V”nafilane” kozarce naliješ z vrelim kisom čisto do vrha (!!!) , jih zapreš in jih obrneš naokrog na serviet ter počakaš da se ohladijo.
To je vsa umertnost.
Lani mi je na vrtu zraslo ogromno buč, da so nam bile že vrh glave, pa sem jih narezala na kocke in vložila v enako mešanico kisa, le da sem dala noter KUPLJENE “začimbe za kisle kumare”. Zelo so zanimive in kar dobre! Malo spremembe..
Vlagala sem tudi paprike- cele tamale “paradajz” in fileje tavelikih. Pri paprikah me je tašča naučila, da je umetnost dobrih vloženih paprik DOBER KIS, zato dam vmes vedno kak liter dobrega navadnega solatnega kisa- takega, ki mi je res dober za navadno solato.
Malo pozno, pa vseeno… PAPRIKE:
FILETI:
– cca 6 kg paprik (napisano imam 8 kg minus ostanek 19 paprik ???)
= 5 tavelikih in 8 tamalih kozarcev
– kis- solatni 1 l
– kis za vlaganje 1/2 l
– voda 1 l
– sladkor 10 kockic
– sol 2 rezani čqjni žlički
– olje 1/4 l
-narezane fileje paprik povreeš (na pol skuhaš paprike- ne preveč !) v kisu
-zložiš v kozarce
-zaliješ z vročim kisom-pozor, med paprikami ostraja zrak- stisni malo z ročajem od kuhalnice paprike k steni od kozarca, da gre zrak ven nalij čisto do vrha
-zapreš kozarce- pozor- obriši rob kozarca, če je zelo masten, se morda ne zapre dovolj (vatka, alkohol ali vroča voda..)
-obrneš “na glavo” in pustiš da se ohladijo…
CELE PARADAJZ PAPRIKE (tamale)
6 kg paprik (je odvisno kako velike so- koliko kih gre v korazec) – 17 tavelikih kozarcev
– solatni dober kis 3 l
– kis za vlaganje 1 l
– voda 1 l
– sladkor 150 g
– sol 4 žlice
– olje 3 dl (dodajaš postopoma, ker ga paprike ko jih kuhaš, “porabijo”)
-odstraniš peclje, naliknjaš z zobotrebnom
-5 minut vreš v kisu
-v kozarce
-zaliješ z vročim kisom / obrneš na glavo…..
Sem gledala kako niso logične količine kisa primerljivo v obeh receptih, pa v bistvu so- pri celih paprikah je v kozarcu dosti več “praznega prostora”, ki ga mora zapolnit kis. Fileti pa so natlačeni in je kisa bolj malo.
Napiši kako ti je ratalo, če se boš lotila.
Pozdravljene!
Naj še jaz svoj “lonček” bolje bi bilo reči “kozarec” pristavim in napišem svoj recept za vlaganje paprik, ki se mi obnese že dolgo, dolgo. Mogoče bo kateri všeč.
Paprike v kisu
6 kg paprik, kisova mešanica iz 4 l solatnega kisa, 2 l vode, 15 dag soli, 3 dcl olja.
To mešanico prevremo nato v njej postopoma kuhamo paprike. Kuhanje ene runde traja 4-8 minut. Olje postopoma dolivamo, da ne bo prva partija premastna. Ohlajene vložimo z odrezanim koncem navzdol v kozarce, zalijemo z ohlajeno kisovo mešanico. Hranimo na toplem in hladnem.
Mogoče bo za katero ta kisova mešanica premalo kisla, pri nas prehudo kislih moški nimajo radi in jim ta kisloba najbolj paše.
Mogoče bo kateri prav prišel še tale recept:
Paprika v gorčici
Na kockice narezano papriko prevremo v kisovi mešanici (kot za celo papriko), ohladimo, zmešamo z gorčico in polnimo, najbolje v manjše kozarčke. Odlično zraven narezkov, za malico in podobno.
Še recept za kisle kumarice, tudi preizkušen:
Kumarice očistimo, operemo in zelo na suho (važno!) zbrišemo s čistim servietom.
Zavremo kis. Na 2/3 kisa damo 1/3 vode, cel poper, lovorov list, sol. To mešanico prevremo in ohladimo. V kozarce vložimo kumarice in jih zalijemo z ohlajeno kisovo mešanico. Zapremo, damo na hladno.
Kozarci so lahko na navoj ali alu pokrovčke.
Recept za vlaganje breskev po Dejzino, je zelo zanimiv in enostaven, kar me vedno pritegne in ga bom čimprej preizkusila, če bom le dobila kakšne dobre kalanke. Hvala Dejzi, da si nam ga zaupala!
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.