Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zamrzovanje korenja ?

zamrzovanje korenja ?

Letos je na vrtu zraslo veliko korenja, ki ga ne morem sproti porabiti. Ima katera kaj izkušenj z zamrzovanjem korenja? Ali ga je treba prej blanširati ali samo oprati, ostrgati in narezati na kolobarje?

Lep dan!

Jaz ga samo očistim. Nekaj ga narežem, nekaj pa ga dam kar celega v zamrzovalnik. Do zdaj je bilo še vedno vse v redu.

lp, Majuška

Jaz bi priporočila blanširanje. Korenje operi, čimmanj ostrgati – samo kar je nujno, ter poljubno nareži na primerne kose (podolgem, počez, ali …) za nekaj trenutkov v vrelo vodo, toliko časa, da začne opazno brbotati, ohladi in pakiraj za zmrzovanje.

Še moja izkušnja. Zamrznjeno korenje nam ni bilo nikoli preveč všeč, zato ga hranimo v mivki. Korenje je dolgo obstojno in okusno kot sveže. Za tovrstno shranjevanje so primernejši večji koreni.

Kitek, če imaš čas in voljo, lahko poskusiš vložiti korenje v slanici. Mi ga imamo npr. za francosko solati veliko raje kot zmrznjenega.

Korenje očistiš in narežeš na kockice. Skuhaš (ne premehko) v slani vodi. Vroče naložiš v kozarce in zaliješ z vodo, v kateri se je kuhalo. Počasi ohladiš (ali pod odejo ali pa v pečici, ki jo segreješ na 100°, izklopiš, postaviš vanjo kozarce in pustiš hladiti).

Pred leti sem tudi jaz poskusila korenje vložiti v slanico, pa se mi je vse pokvarilo. Verjetno je bilo premalo slano. A mi poveš prosim koliko soli naj dam?
HVALA in lep pozdrav. Silvana

Ojej, zdaj si me pa našla… O količinah nimam pojma, ker delam na pamet. Mora pa biti kar precej soli. Nekako tako: ko poskusiš vodo, v kateri se kuha korenje, se ti mora zdeti malo preveč slana. Ne vem, če si lahko s tem nasvetom kaj pomagaš. Upam, da še katera bolj redoljubna kuharica vlaga korenje v slanico in bo pomagala s količinami.

ko me nekaj zbode , se oglasim , dasiravno predvidevam , da večina kupuje
korenček v kockah – iz hladilnikov v trgovinah . Kot dodaten nasvet ,
zraven mivke , na žalost vem da si ga vsi ne morejo privoščiti , če nimajo
svoje zemlje (vrta) , že nekaj let uporabljamo – boben iz pralnega stroja,
ta notranji del ,zakopan na vrtu -15 cm pod zemljo , pokrit pred vodo
(dva pokrova- vprašajte ) , korenje , peteršilj , črna redkev …. je kot
sveže pobrano iz vrta – nemogoče je mogoče , lansko č. redkev in ostalo
omenjeno jesti maja -julija TO JE PLAČILO ZA TRUD IN PROBE . OGI

Korenje pred zamrzovanjem na kratko zblanširam, ker je tako bistveno okusnejše kot če ga ne.
Velik del ga narežem na koleščke in dam zamrznit v vrećko “sploščeno”, tako da ga oahko potrebno količino “odlomim”, ker mi je prikladnejši za uporabo (rižote, zelenjavno juhe itd..).

Daisy

Jaz pa narezano korenje na hitro malo popražim in ohlajenega zamrznem.
Zdi se mi okusneje kot samo blanširano.

Ogi, tvoja ideja z bobnom je pa super!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close