smetanova juha
ne vem,ce si mislila tole !? v bistvu je to smetanovo-krompirjeva juha z dodatkom strocjega fizola.
700g krompirja
25 g strocjega fizola
30 g suhe slanine
50g cebule
2 stroka cesna
20g masla
200 ml kisle smetane
2 zlici smetane za stepanje
1 zlicka moke
majeron
poper
lovorov list
petrsilj
sladka paprika v prahu
krompir olupimo,zrezemo na kocke. cebulo olupimo,narezemo,fizol ocistimo in narezemo na polovice.
na maslu preprazimo cebulo,dodamo narezano slanino,narezan krompir,premesamo dodamo papriko in zalijemo s 0,5 l vode,solimo. dodamo se lovor,majaron,narezan cesen ,poper .kuhamo toliko casa,da se krompir zmehca.
odstranimo lovor in juho zmiksamo,dodamo na pol kuhan fizol /kuhamo ga posebej/. vre naj se nekaj casa,da se fizol skuha do konca. na koncu dodamo kislo smetano v katero smo umesali moko. premesamo ..”vre” naj se minuto. pred serviranjem potresemo s sesekljanim petrsiljem.
ce ti je bolj vsec strocji fizol,lahko das vecjo kolicino fizola,manj krompirja…
ne vem,ce je to tocno ta juha. !?
podobno juho /brez fizola/ kuhajo v hr. zagorju. lp petra
Pri nas jo delamo čisto preprosto (po sistemu štajerske bele juhe, samo da je notri stročji fožol namesto krompirja):
Fižol kuhaš v osoljeni vodi. Če želiš, lahko dodaš malo vegete ali jušne kocke, ni pa nujno. Ko je fižol kuhan, zakuhaš podmet iz kisle smetane in moke, dobro prevreš, in to je vse. Mora pa biti kar gosto, zato najprej prilijem podmet s smetano, potem pa si razžvrkljam še malo moke v vodi in po potrebi po malem prilivam. Čisto na koncu pa malo popopraš, ampak tudi to ni nujno.
Sama skuham navadno juho iz stročjega fižola (notri dam narezan fižol, krompirček, peteršilj, tudi malo krompirja, ni pa nujno, če je več fižole) in ko je juha kuhana, dodam v vročo kislo smetano (pač po želji) in malo kisa.
Pri nas uporabljamo kar veliko kisle smetane. Zelo dobra je zraven polnjene paprike, sarm…
V maju sem v Vojvodini v neki restavraciji jedla kislo juho (kisela čorba), kjer je bila tudi dodana smetana. Bila je božanska. Poskusila sem jo skuhati sama, pa nekako ni tako dobra. Edino kar mi je uspelo izvedeti je to, da je bila notri jagnjetina.
Forum je zaprt za komentiranje.