Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Sušenje jušne zelenjave

Sušenje jušne zelenjave

Danes sem v eni od knjig (ojej, kaj bi brez njih) našla recept za sušenje jušnje zelenjave (por, korenje, zelena, peteršiljeva korenin), ko je posušeno mešanici dodaš še poper v zrnju in lovor. Zdaj me pa zanima za kaj uporabljate (če sploh) tako sušeno zelenjavno mešanico. Sama goveje župce nikoli ne kuham, rada pa imam zelenjavne čorbice – bi bilo to uporabno tudi za to ali ne? Vem da pri najboljšemu sosedu prodajajo takšne mešanice shranjene v kozarcih, pa je nisem še kupila, se mi zdi dokaj enostavno doma pripraviti….
Hvaležna bom za vsako izkušnjo, ki jo boste delili z mano.

Mirno noč (ali jutro) želim vsem.
d.

Hej, sonce!

Jaz to posusim v biosusilniku. Ima malce drugacen okus, kot tisto iz zamrzovalnika. Vedno si malo naredim; mogoce moc navade. Ko ni bilo se skrinj, je mama nekaj posusila, nekaj pa sveze v kozarce s soljo. Uporabljas lahko povsod, ne samo v mesni juhi. Dobro je tudi v omakah.
Pozdravcek Babi

Jaz tako mešanico uporabljam v zelenjavnih juhah, kakšna žlička gre v rižoto in v razne omake. Praktično jo lahko uporabljaš kot neke vrste vegeto, samo, da nima tistega značilnega, zame umetnega okusa.

Dekleti hvala. Me pa zanima če posušita še kaj drugega, ali samo zgoraj omenjeno? In kako shranjujeta? V receptu piše v steklenih kozarčkih – bo to ok?
Tudi jaz sem razmišljala o sušenju v sušilniku, s tem da je v receptu omenjeno, da se (če se le da) zelenjavo en dan pustiš na sončku.

Sončen pozdravček (iz oblačnega iz (pre)hladnega NM).
d.

Zdravo!
Babi, bi te prosila, da razložiš, kako se shranjuje zelenjava v kozarce s soljo. In predvsem – katera zelenjava..

LP

Jaz bi vas pa prosila, da mi razložite na kakšne kose narežeš zelenjavo. Za peteršiljevo travo vem, da se naseklja, kaj pa korenček, pa zelena. A se posuši tudi čebula in paprika.
lp Silvana

Točen recept (tisti po katerem bom jaz delala) bom tukaj napisala recept zvečer, vse ostale izkušnje bomo pa še zdraven “pridale”. Je pa tukaj korenina peteršilja in ne peteršiljevo listje.
LP

Mogoče bo tole komu prišlo prav.
Sama tega sicer še nisem delala, ker “zraste” v mamini shrambi. Uporabljam pa precej.

Hej! Avena je ze poslala link za ” domaco vegeto”, oziroma zelenjavo v soli.

Mislim, da je letos tudi Ogi napisal, saj je vse podobno.

Kako narezati korencek, korenike, gomolje za susenje?
Korencek kar naribam na bolj debelo z multipraktikom, da je prej posuseno.Korenike petersilja narezem z nozem na kolesca. Gledam, da je priblizno enako tanko.

Sonce, v steklenih kozarckih je najbolje; vse pa mora biti res suho. Od zasa do casa pogledas, ce je v redu. Lp

Še recept iz knjige Domače dobrote (Prešernova družba)

Sušenje jušne zelenjave

2 porovi stebli
500 g korenja
1 majhen gomolj zelene z listi
2 peteršiljevi korenini
sol

Pri poru odstranimo zunanje liste, če je potrebno. Odreemo nastavke korenin. Stebla prerežemo po dolžini in temeljito speremo pod mrzlo tekočo vodo. S kuhinjskim papirjem popivnamo vlago in por narežemo na tanke kolobarčke.
Korenje ostramo in narežemo na tanke paličice. Z zelene odrežemo liste, jih operemo in otresemo do suhega. Gomolj olupimo, ga narežemo na tanke rezine, re pa na paličice.
Peteršiljevi korenini ostrgamo in prav tako paličasto narežemo. Zelenjavo v vreli osoljen vodi krajši čas blanširamo. Nato jo ohladimo v mrzli vodi in jo popivnamo s kuhinjskim papirjem. Naložimo na sušilno rešetko ali na plitev pekač.
Zelenjavo en dan, če je mogoče, najprej sušimo na soncu, nato pa jo do konca posušimo v sušilnem aparatu ali v pečici pri 50°C. Tu in tam obrnemo. Ko se ohladi, jo pretresemo v kozarce.
Nasvet: jušni zelenjavi primešamo nekaj lovorovih listov in poprovih zrnc, saj bo na ta način še okusnejša.

Babi mene pa zanima kateri nastavek uporabiš za rezanje v multipraktiku. Tega namreč še nisem nikoli počela, pa bi vseeno probala (da bo res čim tanjše vse skupaj).

LP

Hej, sonce!
Moj strojcek ima dva nastavka za rezanje. Na obeh je tudi rezilo za vodoravno rezanje( na ploscice). Za zeleno in druge gomolje, vecje korenicje uporabljam tisto z nekoliko vecjimi luknjami, ker se pri tistem z manjsimi luknjicami mogoce izcedi prevec soka. Poskusi sama in uporabljaj tistega, ki se ti zdi pripravnejsi. Za korenckovo pecivo uporabljam tistega z manjsimi, ker zlijem tudi eventuelni sok.
Ce pa narezano hitro raztreses narazen in das susit, bi tudi tanjsi bil v redu.
Vazno je, da je v susilniku vse priblizno debelo ali bolje, tanko narezano.

Tisti sirsi ” ribezen” ima manjse luknje kot navadni ribezen za repo.

Jaz ta rezila veliko uporabljam; hren se krasno naredi brez solzic. :))) Lp

skoraj vsi smo želčni okusne hrane , kot vam je znano , sem praktik ,
zato nasvet – v multiptaktiku pripravljam (sekljam ) ,samo sestavine za
domačo vegeto , srbsko solato , rono za vlaganje pa kaj za sproti ,
za čez zimo , pa vse naribam ročno (velike luknje za ribano kašo )
in dam sušit v pečico – priprto in ko je hladno denem v steklene kozarce
ki se hermetično zaprejo , okus vzdrži tudi dve leti -če kaj ostane ,
sušim pa samo kocene korenja ,peteržile ,zelene ter nadzemne dele:
peteržile , dimusa , majarona ter čaje ,mešanice niso naj naj ,
vsaka jed potrebuje svoj okus , NE SUŠIT PORA- ima vonj in okus po
gnili čebuli – ni pa greh probat . OGI

Hej Ogi,
Kar se mesanic tice imas kar prav, ceprav kaksen kozarcek zmesi tudi prav pride. Sama zelo rada lahko spreminjam razmerja (tako pri zelenjavi, kot pri zacimbah, cajih…). Res pa je, da ce mi kaj zelo dobro rata, tega ne znam vec ponovit.
LP, Misa.

MIŠIKA- malo za hec , če imaš občutek da ti bo ratalo , hitro naredi za večkrat , kar pa se tiče mešanic , uporabljam edino domačo vegeto –
vzameš ,recimo 4 kokošje bedrce , premažeš z dvema kavnima žličkama vegete , dodaš malo karija in rdeče paprike v prahu , premešaš in čez pol ure daš pečt ( lahko pa se pripravi že prejšni dan in daš v hladilnik ) OGI

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close