Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika “Slovenska” sladica

“Slovenska” sladica

Pozdravljeni vsi!

Na forumu sem bila do sedaj ves cas pasivni opazovalec, sedaj pa sem v situaciji, ko potrebujem vaso pomoc. Trenutno sem v tujini (Severna Irska) in sem pred precej tezko nalogo.

Cez 3 tedne mora vsak izmed nas tujcev, ki smo tukaj, pripraviti neko tipicno domaco malenkost, najboljse kaksno pecivo ali nekaj malega, saj bo to del spoznavnega vecera. In ker je moje znanje kuhanja bolj na osnovni ravni res nimam nobene ideja kaj enostavnega “slovenskega” bi lahko spekla ali skuhala. Edino cisto slovensko stvar ki jo poznam sta potica in prekmurska gibanica, ki pa sta za zacetnika v kuhanju in peki po moji oceni prevelik zalogaj.

Vsaka ideja bo dobrodosla!!

Hvala, Katja

Hej!je

Preprosta zadeva, ki je res slovenska, so palacinke s skutinim nadevom.
V Angliji jih redno naredim. Je dobro in postopek enostaven. Lahko bi naredila tudi skutin zavitek. Kar ti je pac lazje.
Za zavitek kupis zamrznjeno listnato testo. Skuto tudi imajo in se kisla smetana je pri njih zelo dobra.
Double cream (tista gosta, sladka je tudi imenitna).

Zakaj sem najprej rekla palacinke? Ker sem v neki italijanski reviji videla to naso sladico s sliko vred ( bila je tako lepa). Zraven recepta je pisalo:

Un tipico e buon dolce sloveno. Sem bila zelo ponosna.

Ce rabis se kaj navodil, se oglasi in skupaj bomo naredili slovensko sladico, ki jo bodo vsi z veseljem pojedli.:)))

Si na tecaju ali pravi turist? Lani sem se jaz potepala nekaj dni po Irskem.
Ti kar zavidam tiste samotne in skrivnostne obale. Lp Babi

Zdravo Babi!

Najlepsa hvala za tvoj odgovor. Tudi sama sem razmisljala o teh palacinkah, vendar se iscem mogoce kaksne druge predloge, v primeru da bi avstrijci delali njihove “palatschinken” Ceprav je okus popolnoma drugacen, vem ja… Poleg tega jih imam tudi sama rada in bi si jih kasneje lahko shranila za redni obrok kdaj drugic…

V primeru da se odlocim za te palacinke, ali ima morda kdo idejo, kako jih postreci? narezat na manjse kolobarje? Dvomim namrec, da bo na voljo krozniki in pribor.

Drugace sem pa tukaj v Belfastu na opravljanju studijske prakse in verjamem da mi marsikdo zavida. Prelepa je ta Irska!!

LP, Katja

Hej, Katja! To je pa tako, kot bi ogovorila svojo hcerko:))

Ce jih moram sama kam nesti, jih pustim v pekacku in potem kar tam rezem kolobarje,oziroma vodoravno tudi po dve skupaj.Preden dam v pecico, jih prelijem z mesanico jajcka in smetane.Potem zgleda kot eno enotno pecivo.

Ce se bos odlocila za skutine palacinke, skute ne daj v mikser, ker angleska skuta rada zvodeni in postane vse preredko. Jaz rahlo umesam najprej rumenjake s sladkorjem, dam v skuto in nato se sneg. Na limonino lupinico ne pozabi in rozine.

Kaj pa orehove palacinke? Mogoce se boljse. Jajcek, sladkor, orehi, nekaj zacimb in smetana. Se ena angleska izkusnja: njihovi orehi so veckrat zaltavi. Bodi pozorna.

Oprosti za nasvete; saj verjetno to ze vse ves.

Hcerka veckrat naredi slano pecivo. Listnato testo spodaj, vmes dusena spinaca z veliko parmezana,malo kisle smetane ali skute, muskatni orescek, poper, sol in na vrh druga plast listnatega testa.
Ni mogoce cisto slovensko, je pa dobro in nimas kaj zgresiti.

Obilo srece pri peki in uspeha na praksi Babi

Kaj pa belokranjska pogača? Mislim da se speče za osnovo krušno testo (moka, kvas, sol in voda), ki je pomazan z jajcem in potresen s soljo. Pred peko se po vrhu z nožem zarežejo kvadratki, ki so velikosti grižljaja. ponudi se celotna pogača, gostje si pa sami trgajo koščke. (Lahko je tudi narezano pred postrežbo). Upam da se ti oglasi kakšna, ki natančno pozna recept. Drugače pa ga bom poizkusila dobiti.

Zdaj pa sem našla en recept: Koruzna pogača ali FETA (iz Tolminskega)
3/4 kg koruzne moke, slan krop.
Koruzno moko oparimo, dobro premešamo. Nekvašeno koruzno testo spečemo na ognjišču pod pokrovko.
Feto so nosili s seboj, ko so odhajali na romanja. Nasledniki nekvašene presne pogače so mlinci, ki so se najdklje ohranili na Cerkljanskem.

V drugi izvedbi so oparjeni koruzni moki dodali malo soli in ocvirke ali pa narezano suho klobaso – potem so dali pečt na ognjišče pod pokrovko.

Glede na druge recepte je potrebno vzeti toliko vode oz. malo manj kot moke (1 kg moke + 1 l vode oz 3/4 l vode)

Lp, Ela S

ps: na Robinson pub v Belfastu imam lepe spomine. Pa tudi sicer na cel Belfast, kjer sem bila pred 4 leti na dopustu. Univerza ima lep botanični vrt in park. Bila pa sem razočarana nad hrano v Severni Irski. V glavnem samo fast food. Zaželela sem si juhe in krompirja (zato sem se odpeljala v Dublin:)

Kaj pa “pecivo na suho”? Sicer ni tipična slovenska jed, je pa zelo enostavno za naredit, okus ima pa čisto enak kot prekmurska gibanica.

Tukaj imaš link do recepta:

Helena

Helena

Poglej si na to stran za “uraden” recept za belokranjsko pogačo!

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200149&stevilka=2661

udb

kaj pa struklji…ajdovi,kobariski…pravzaprav skoraj kakrsni koli.!? lp petra

Kaj pa kakšna gibanica ?

lp, Majuška

Ne bo ti žal, če narediš “pecivo na suho” (zgoraj imaš link), je enostavno in hitro, ko pa daš zadevo na krožnik, pa izgleda kot prekmurska gibanica in še narejena je iz istih sestavin – super zadeva in ne more ti spodleteti.

lp

Tale “simpl” gibanica je tudi meni najprej padla na misel. Jaz jo delam z ajdovo moko, se mi zdi, da okus še bolj poln.

Kaj pa kaksna sladica iz ajde? Anglesko se ji rece buckwheat. Tu je nekaj razlicnih receptov:

Jaz imam nekje tudi recept za “ekspres gibanico” – če se boš odločila zanjo – jedla sem jo na majhne koščke narezano, za v roke prijeti, delala je še nisem, je pa gospa, ki jo je naredila in postregla, zraven dajala še recept – je že vedela da jo bom vsi prosili zanj. Če koga zanima naj pove, bom prepisala.
LP
d.

Hej, sonce! Za to ekspres gibanico imam recept tudi jaz in v bistvu ni skoraj nič drugačen kot pecivo na suho iz Kulinarike…..a si ga že delala? Če ga še nisi, potem ga res toplo priporočam, ker je o-d-l-i-č-n-o! 🙂 Kompaktnp posten pa šele takrta, ko se shladi – najbolje da pustimo počivati čez noč, in med tem časom se vpijejo tudi sokovi, ki so na dnu. Super dobro!
LP, zala

Najlepsa hvala za vse odgovore!
Resnicno ste mi pomagale, sedaj se moram samo se odlocit kaj bom delala. Upam, da bo uspelo in da bo Slovenija dobro predstavljena 🙂

Lepe pozdrave, katja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close