steklokeramična plošča-na pomoč!
Pozdravljene/i!
Sem se odločila, da pred dokončnim nakupom našega novega štedilnika povprašam še tiste, ki so pravzaprav najbolj pristojne/i za tovrstne informacije:-))
Težko se je odločati za novo kuhalno ploščo, če si bil prej navajen na klasičen plin (pri katerem pa so vedno problemi s prižiganjem in ga imam že poln kufer…). Ker dobivam v trgovinah nasprotujoče informacije, me zanima naslednje:
– ali je kakšna konkretna razlika med senzorskim reguliranjem in tistim “klasičnim” na gumbe? Če odmislimo čiščenje gumbov? Meni je namreč zelo simpatična ena plošča s klasičnimi gumbi, pa ena prodajalka pravi, da se pri senzorskih hitreje segreva, drugi prodajalec pa, da gre zgolj za modo. Ali lahko katera primerja? In ali imate kakšne slabe izkušnje s senzorji? Da se pokvarijo, da zbledijo oznake ipd.?
– Ker indukcijske plošče presegajo naše finančne zmožnosti, niham med dvemi stvarmi: bodisi običajna steklokeramična plošča s 4 elektrikami ali takšna z dvema električnima in dvema plinskima kuhalnikoma. Priznam, da so te zadnje estetsko grše od prvih, so pa verjetno bolj praktične? (hitrejše segrevanje vode za kavo, recimo, pa za primer, če zmanjka elekrike?) Vaše izkušnje in predlogi?
– Moj najdražji je skeptičen do Gorenja (res ne vem, zakaj) in če nočem, da mi bo naslednjih deset let ob vsakem mojem najmanjšem pritoževanju čez štedilnik govoril: “Saj sem ti rekel, da ne kupovat Gorenja!”, moram kupiti nekaj drugega. Predlogi? Sem v Big Bangu videla tudi eno SMAGovo, zelo simpatično in za čuda zelo ugodno v akciji, vem, da so njihovi hladilniki OK, kaj pa kuhalniki?
Hvala za kakršnekoli nasvete, ideje in pomisleke!
Hej!
Nekaj izkljucno mojih izkusenj. Imam Gorenje steklokeramicno plosco -samo elektricno. Pri kuhanju ne opazim, da bi rabila kaj dosti vec casa kot na plinu.meni se zdi, da vse hitro zavre. Ciscenje enostavno( plin vedno bolj zamaze okrog). El. grelno plosco lazje reguliram na minimum, kot sem prej s plinom, ki se ga nisem upala nikoli pustiti prizganega( recimo kuhanje juhe). Zdaj dam na minimum in krasno skoraj nevidno vre; jaz se pa zunaj potepam:)
Gumbi so estetski ( gredo s stilom pohistva), klasicni. Senzorkih nisem zelela, ker je vcasih bila tudi mama pri nas in nisem bila sigurna, ce bi to obvladala. Imam ga deveto leto in brezhibno deluje.
Sestra je kupila v Italiji pred stirimi leti s senzorskim upravljanjem. Dvakrat v popravilu.Enkrat ga niso uspeli ugasniti; drugic je vse odpovedalo. Pa se serviser ni tocno vedel, kje je napaka. Mu je bolj po sreci uspelo popraviti. Verjetno je res slucaj.
Res so to samo moje izkusnje. Povedali bodo se drugi. Odlocila se bosta pa vidva. Dober nakup zelim Babi
Mi imamo steklokeramično Elektroluxovo ploščo s 3 plin in 1 elektrika ter z klasičnimi gumbi na plošči. Funkcionira super. Za plin smo se odločili predvsem, ker sem vse življenje kuhala na plin, ker imamo včasih brezvezne odklope energije in potem lahko kuham samo v poletni kuhinji na drva ;o))
Pa plin se mi zdi cenejša varinata.
Čiščenje je tudi ok, samo da za porabiš kako minuto več, ker pač moraš čistiti okrog plina. Pri električni plošči pa samo pobrišeš levo desno in je končano.
Ti toplo priporočam kombiniranega predvsem če živiš kje bogu za hrbtnom in imate mičkene probleme z elektriko (Murphyev zakon)
Lep pozdrav
Jav
Moje izkušnje so dobre. In sicer s klasičnimi gumbi in senzorskimi. 10 let sem imela Gorenjevo ploščo z navadnimi gumbi in je delovala oz. še deluje brezhibno. Izgleda kot nova.Ob selitvi sem jo zamenjala za tako s senzorji in sem enako zadovoljna. Všeč mi je, da je še enostavnejša za čiščenje. Kot pravi jav, če slučajno živiš na območju, kjer pogosto zmanjka elektrike, potem je smiselno razmišljati o kombinaciji s plinom. Meni se je v 10 letih zgodilo natančno enkrat, da smo (skoraj) ostali brez kosila, ker ni bilo elektrike. Smo si pa pomagali s kamp plinskim kuhalnikom, pa je bilo. Skratka, jaz steklokeramične plošče ne zamenjam za nič.
Živjo.
Imam steklokeramično Blanco plošo, senzorske tipke. V petih letih ni bilo z njo narobe nič (stari mami se je Gorenjeva že po pol leta pokvarila – so zamnjali “vitalni del” in je zdaj ok – tvoj mož bi verjetno bil vesel tega podatka ;-)) ). Elektrika zmanjka redko (tako kot pravi Jav, če si na “rizičnih” območjih je mogoče vredno premisliti glede plina, sicer pa jaz ne bi komplicirala), voda zavre res malo počasneje, a nič zato, se tačas kaj drugega naredi (mene res ne moti). Čiščenje je tako enostavno, kar pri kombiniranem štedilniku gotovo ni. Kot je rekla Babi – zelo natančno lahko reguliraš jakost gretja – pri plinu ga nisem znala nikoli prav naštimati. Jaz jo lahko samo pohvalim.
Pa še to – če se je moja stara mama pri 80 navadila na nov štedilnik s senzorskimi tipkami se boš tudi ti ;-)). Je zelo zadovoljna tudi ona.
Dober nakup želim.
p.s. Smag-ovih ne poznam, samo gorenje in blanco.
Jaz sem pred mnogimi leti “4 plin” zamenjala s polno steklokeramiko. Prvih 14 dni sem mislila, da bom kar umrla, zdelo se mi je, da sem spet stara 15 let, kot da bi prvič stala pred štedilnikom. Sem bila kar nesrečna, vse mi je prekipelo, kave nisem znala kuhati, mleko sem obvezno prismodila. Danes ga ne zamenjam več za plin, tudi v trenutkih, ko včasih zmanjka elektrike. Imela sem Gorenje, ki sem jo lani (zaradi “stilske” preobrazbe kuhinje) zamenjala za senzorsko, tudi Gorenje. Se mi zdi da včasih po nepotrebnem vihamo nos nad domačimi proizvodi, ki pa marsikdaj po kakovosti celo presegajo tuje (jaz sem pa še tak lokal patriot, ko sem iz Koroške, he, he:)) SMAG je nižji kakovostni razred kot Gorenje, enako Nardi, pa še kakšen bi se našel. Senzorska je res je enostavnejša za čiščenje, mogoče pa ne najbolj primerna za starejše ljudi ali manjše otroke. Če imaš gumbe vgrajene na plošči, ne spredaj v elementu, pa včasih po nerodnosti butneš vanje. Indukcijska pa ne samo da je dražja, zanjo rabiš tudi posebno posodo.
Aja, mogoče še to, mi smo za segrevanje vode nabavili kotliček (kava, čaj), je mnogo hitreje (povzeto po kuharskih dvobojih na VOX). Vodo segrejem tudi za kuhanje krompirja, makaronov, zelenjave, je vse precej hitreje in bolj varčno.
Dobro izberi in pričakuj vsaj malo uvajalne jeze na začetku :))).
Dobro kuhanje.
Sonce rumeno, mislim, da je June govorila ravno o tem grelniku vodena na elektriko. Tudi jaz večkrat vodo zavrem kar v tem, če se mi mudi.
Drugače pa imam Electroluxovo steklokeramično ploščo (model EHS 6690X) in nimam nobenih slabih pripomb. Ima senzorske gumbe, ki zaenkrat delujejo brezhibno (no, saj je plošča stara šele 1,5 leta). Tudi čiščenje je zelo hitro opravljeno. Le 1x mi je prekipelo mleko (groza, to bi morali videti – kot izbruh vulkana, pa zraven sem stala, ampak se je vse zgodilo v delčku sekunde), pa je bilo malo več strganja.
Uspešen nakup!
Sori, seveda nisi mogla vedeti, ker ni kotliček, tako mu mi rečemo, pravilno pa se imenuje kuhalnik vode (moj Philipsov, zelo dober, malček večji, ker je bil prvi premajhen, ko sem ugotovila za kaj vse ga lahko uporabljam). Ponavadi imajo ločen podstavek (priključen na elektriko), ki ga pač imaš nekje bolj fiksno postavljenega, pa se potem s “kotličkom” prosto sprehajaš po kuhinji, nalivaš vodo…. Voda se segreje praktično takoj, medtem ko vzameš ven lonec, ga postaviš na štedilnik in vanj vsuješ npr. zelenjavo, vklopiš štedilnik, preliješ z vrelo vodo iz “kotlička” in cak, zelenjava že praktično vre. Kot sem že rekla: pobrano iz PAPRIKA UND TOMATE na Vox ali RTL… pa zelo praktično. Uporabno za vsako vrsto priprave hrane, kjer je potrebno vodo zavreti. Problem turške kave seveda ostaja, ampak pri nas je ne pijemo več. Smo toliko bolj veseli, ko se kdaj “pregrešimo” pri prijateljih :)))
LP
še moje mnenje:
imam stekloker. ploščo od Gorenja. Moj dragi meni, da je še vedno bolje imeti domači proizvod in še servis je siguren (poleg tega pa moj obvlada takšna popravila).
Gumbi na senzorje naj ne bi bili praktični, ker moraš preveč “tipkat”, da povišaš na npr. najvišjo “moč”, navaden gumb pa samo obrneš. Poleg tega “moj štromar” – beri mož, pravi, da je vsa elektronika “alergična” na razne izpade elektrike in na strele (pri nas je tega veliko) in zato prihaja do pogostejših okvar. Torej čimmanj elektronike. Prav tako se nismo odločili za gumbe zgoraj na plošči, saj je težje brisat ploščo, kljub temu, da se gumbi snamejo (ampak od tistega snemanja se bodo enkrat tudi znucali). Torej klasična plošča s klasičnimi gumbi spodaj.
Hej!
Samo se dodatek.
Mene zelo privlacijo tudi tiste stekloker. plosce, ki imajo vdolbino za vok.
Krasna pogruntavscina. Videla sem jih v inozemstvu in Delo & Dom jo je tudi ze predstavilo. To je mogoce edino, kar jaz pogresam pri moji. Sicer pa delam redno tudi z vokom, malo pocasneje se stranice pregrejejo.
Sonce, tudi jaz imam elektricni ” vrc” za gretje vode. V Angliji ni druzine brez njega. Je kar zraven stedilnika in stalno v uporabi. Moj je Philips.
Imajo tudi take, da spodnji del z elektriko in zico ostane na pultu, tako da pod pipo odneses kar samo vrc. Tudi dizajni so lahko zelo duhoviti.
Moj je enostaven, ker ga imam ze zelo dooolgo.Je pa super naprava. Lp
Najlepša hvala za številne odgovore. Seveda bom vesela še vsakega novega mnenja, saj veste tisto zlajnano, da več glav vedno več ve.
Glede “kuhalnika vode” pa samo tole: pred leti, to je bilo res že kakih 15 let nazaj, ko sem bila se zeloooo mlada, so me v nekem podjetju prosili, naj jim prevedem nekaj navodil za male gospodinjske aparate. Med njimi je bil tudi “Wasserkocher” in jaz sem prav čukasto gledala, zakaj, za božjo voljo, bi človek potreboval kaj takega, če pa imaš doma štedilnik. Sem si mislila, da si tile Nemci res do onemoglosti zmišljujejo. No, zdaj ga pa imam tudi jaz:-))
Se pravi da je tale grelnik vode kar uporabna zadeva, še prišparaš lahko dolgoročno kaj (bo treba počasi gledati na energijo, da ne bomo čisto uničili narave). Vidiš, tudi za instant kavo bi bil uporaben… Bo treba malo po trgovinah “pošnofat” – sem pa enkrat že malo gledala in ugotovila, da so cene zeloooo različen. Me prav zanima ali na račun dizajna (kot pravi Babi, imajo res vsesorte), ali kvalitete (oz. moči…).
Hvala za pojasnila. He, pa smo obdelale dve teme v eni ;-).
LP
d.
glede steklokera. plošče – jaz sem 15 let kuhala na plin in bila sveto perpričana, da bom tudi v novi kuhinji, no pa sem imela preblsk – od plina je velko bolj zamaščena kuhinja, pa štedilnika se na da nikoli brezhibno sčistit, tako da…
imam sedaj 10 mesecev ste. ploščo ( Gorenje – senzorsko ) in sem izredno zadovoljne, je ne dam za nič na svetu, potrebno je dobro čistilo, edino kar me moti je voda za kavo, ki ne zavre tako hitro, ampak pač vmes narediš kaj drugega – kot so že omenile. Nisem pa se še poglobila v te grelce za vodo – morda je res dobra ideja, čeprav se je meni tudi zmeraj čudno zdelo, da bi imel zraven štedilnika še nekaj za kuhanje – sedaj pa vidim, da bo treba razmisliti…
Pa dober nakup ti želim!
Forum je zaprt za komentiranje.