Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika marelična marmelada

marelična marmelada

Najprej vas lepo pozdravljam. Ponavadi vas berem, danes pa imam tudi jaz eno vprašanje. Sem že poskusila z iskalnikom, ampak na moje začudenje ni bilo “ustreznih” zadetkov.

Iščem recept za marelično marmelado, tako malo manj sladko, pa brez kakšnih umetnih dodatkov, pa z malo večjimi koščki sadja… saj veste, tako bolj “bio”.

Ker ste pravi mojstri in mojstrice na tem forumu, ne dvomim, da bom z vašimi odgovori več kot zadovoljna.

Lep dan vam želim in pozdravček s primorske.

Ena ideja:

Jaz ne bi nič komplicirala. Narezala bi marelice na majhne koščke. Posula z želirnim sladkorjem (vedno delam marmelado s tem sladkorjem – “vinercuker”) in pustila malo stati. Potem bi dala vse skupaj v posodo in počasi zavrela. Ker je želirni sladkor “pomagalo” za želiranje takšnega džema (ali pač marmelade) ni potrebno kuhati dolgo – cca 10, 15 minut. Večkrat premešaš, pobereš pene če se naredijo. Tudi koščki bodo ostali celi. Mislim da je takšna zadeva še kar “bio”, kljub želirnemu cukru. Količino sladkorja bi dodala po občutku – na 1 kg sadja cca 30 dag (ali še manj). In ker sem še bolj lene sorte, bi sama namesto klasične izdelave na štedilniku vso zadevo delala kar v kruhomatu ;-)). Zadnjič sem delala višnjev džem tako in je ratal superdober.

Aja, še pomembno – po moje dodatek limoninega soka ne bi škodil?!?

In če imate domače marelice – ti pa še posebej zavidam ;-)).

V starih časih so kuhali džeme in ne marmelade ker pač ni bilo koncentratov. In kako je to šlo. Npr. slivova, izkoščinje in kuhanje na manjhnem ognju ure in ure oziroma toliko časa, da ko daš žličko te zadeve na krožniček se mora na vrhu hitro narediti skorjica, če pa jo daš med prste se mora limati (dobesedno). Kljub bio zadevam bi ti priporočala vsaj nekaj sladkorja – lahko kar navadnega in dolgo nalahno kuhanje.
Uspešno.

Hvala za recept in link! Nekaj takega sem imela v mislih, ja. Upam, da mi bo uspelo.

Domače marelice pa so res privilegij. Če jih bo kaj viška, se javim! Čeprav dvomim, ker se za umret dobre in kar množično izginjajo, trebuhi pa rastejo.. :-))

Lp

Ja, poznam tole češpljevo zadevo, stara mama za piskrom ure in ure – še čez pet let je ponujala tisto marmelado pa je ni noben hotel jesti (ne ker ni bila dobra, ampak ker smo imeli vsega drugega polne ri….). In resnično je zdržala toliko časa. Bi rekla, da je bilo to v tistih časih tudi pametno početje. Ampak danes so menda minili časi dolgega (celo večurnega) kuhanja. Kuhamo manjše količine različnega sadja, shranki bodo hitro pošli, zato tudi ni potrebno da bi se gospodinja matrala cele ure za “šporhetom”. Pa še to – če kuhaš marmelado samo nekaj minut mogoče ostane vsaj malo vitaminov, pri dolgotrajnem kuhanju pa verjetno še to ne. Moje skromno mnenje.

Hej, sama sem posusila z iskalnikom(vpisala samo marmelada), ker smo lani o marmeladah ze tolko pisali.Jih je cel kup, ampak verjeli ali ne- marelicne nisem nasla.

Kuham majhno kolicino (najvec 1 kg )naenkrat v siroki posodi(hitro izparevanje); zelina se nisem uporabljala. Delam z manj sladkorja in v 25 minutah je gotova- lepo zelirana. Dodam pa malo limoninega soka, za hitrejse zeliranje in lepso(ne porjavi) barvo. Sonce je dalo ostala navodila.
Kontrola s skorjico je tudi pri meni najbolj sigurna. Zraven imam papir in kapnem;ko se kapljica ne razleze in ne pusti vlaznega obrocka, je dovolj kuhana.
Danes sem nabrala prve marelice;jih ni prav veliko.Obrodilo je samo eno od petih dreves. Lani nic- susa. Leto pred tem so pa 4 druzine kuhale marmelado in zamrznile plodove. Narava je pac taka!!! Lep pozdrav Babi

Najlepša hvala vsem! Zdaj vem vse kar me je zanimalo. Grem veselo na delo.

lep dan!!

Zanimiva ideja (link za DoberTek) za marmelado s korenčkom.
Ali je že kdo delal marmelado s korenčkom?

Ob tem se mi je postavilo vprašanje, ali sploh katera zelenjava želira?
Buče?

Hej! Korenckova marmelada z dodatkom ribeza(kutin, marelic) je dobra. V ZDA so pa crnske suznje bile mojstrice v pripravi marmelade iz buc.
Sama nisem kuhala; ne ene, ne druge. Korenckovo sem pa ze jedla.

Verjetno je dodan tudi limonin sok- pomaga pri zeliranju. Lp Babi

Mama je naredila točno to marmelado (dolgo časa je bila naročena na revijo Dober tek) in je bila zelo dobra. Zanimivo, da je bila blazno všeč naši sorodnici iz ZDA, ki je bila ravno v tistem času pri nas na obisku. Jo je en lonček odnesla s seboj ;-)).

Mislim da so razni shranki iz buč lepo opisani v knjigi Ruth Podgornik Reš, mogoče bo Deka prebrala tole (vem da ima knjigo) in nam prepisala kakšen recept?

Še ena mala “goljufija” pri marmeladah… mogoče bo kateri prišla prav.

Sadje očistiš, narežeš ali celo na grobo zmelješ in naložiš v pekač (veliki, od pečice). Pečico segreješ na kakih 100°- 150° in sadje cmariš nekaj časa v pečici. Premešati je treba samo občasno, da se po vrhu ne posuši preveč. Na tak način izpari kar veliko vode in se čas kuhanja na štedilniku (in mešanja) občutno skrajša.

Sladkor se pa doda čisto proti koncu, pa naj bo navadni ali želirni. Če od začetka kuhaš sadje brez sladkorja, je manj možnosti, da se prime na dno.

Za boljše želiranje se pa uporablja ribez, kot je že Babi napisala. Malo pasiranega ribeza je mogoče skriti prav v vsako marmelado. Pri okusu se nič ne pozna, zelo pa pomaga pri želiranju.

Sonček, prebrala sem, kako pa drugače. Bom čez vikend kaj napisala oz. prepisala. Škoda le, ker je prav zdaj fuzbal, mi krade večerni čas. Ups, deka, kregana boš! Se ponižno oproščam prizadetim…
Ostanite še naprej tako fejst punce!
deka

Deka ;-)). Zadnje čase je vse več “navijačic” za fuzbal – saj se ne čudim. Če ne bi tako hitro tekali sem pa tja po igrišču, bi si lahko res fajn “učke počinla” na katerem od tačednih žogobrcačev ;-)). Tale čeh (nimam pojma kaj zaen) tud sploh ni slab ;-)). Aja, kdo pa je včeraj zmagal?

Rezultat po mojem okusu. V zadnji ali pa predzadnji sekundi so Grki zabili edini gol na tekmi. Sicer bi Colina lahko zrihtal še kakšnega, a … Grki takemu uspehu še blizu niso bili nikoli, pa verjetno kmalu tudi ne bodo, razen če bo njihov selektor še naprej ostal ta Nemec.
Sonček, mogoče ti je všeč Nedved, a včeraj kaj dosti ni igral, ker se je poškodoval.
Ti bi mogla fuzbal gledat preko PC-ja, tam je ena opcija za uravnavanje hitrosti predvajanega. Tako bi si lahko dobro ogledala mišičaste korenjake.
LP
deka

Ola !

Jaz pa sem že mislila, da je z mano kaj narobe, ker gledam fuzbal. Na morju so me vsi malo čudno gledali, ko sem se zvečer spravla gledat nogomet, namesto, da bi šla na teraso poslušat enega, ki misli, da zna pet.

lp, Majuška

Se pravi je bil sirtaki ;-)). Fajn, fajn.

Ne, mislim da ni Nedved, nekaj drgega je bilo. Nimam pojma, včeraj so pri 24 kur govorili nekaj o tem, da so mu ponujali manekenske posle al kaj (sej res ne vem, noooo, samo z enim ušesom poslušala, pa malo bolj sem pogledala, ko ga je pokazalo fanta – je rekel da bo zaenkrat samo brcal, nič po manekenskih pistah hodil – mislim da so malo hoteli očrniti Backama – saj veš – lep, postaven, od fuzbala pa bolj mal zadje cajte – važn da so ga cajtngi polni ;-)) ).

Zdaj kroži en vic naokrog:
Kdo je že David Beckham? Aja, Rooneyev kapetan.
Ja, Beckham je na tem euru preveč manekena špilal. Ste vidle njegovo ženo na tribunah? Valjda so jo nonstop kazali. Ona pa puder v roke, drugič šminko, pa ogledalce… Mislim, avša.
Ajde, bog.
deka

Mislim, da naj bi bil ta lepotec Milan Baroš (še ena privrženka fuzbala), ki je prvi na lestvici glede zadetkov (5 golov). Škoda Čehov, ampak jaz sem tudi navijala za Grke (čeprav mi je pivo bolj povšeči kot sirtaki:)
Tukaj link za preverit Baroša, sam škoda je mal premlad:))) (leta niso ovira kajne?)
http://www.euro2004.com/tournament/players/player=43545/Statistics.html

Lp,
Maja

ps. obilo uspeha pri marmeladi, recepti so bili itak ze podani!

Ja, Maja, točno tale ;-)). Hja, ne zgleda slabo sploh. Sam…. madona je še “mladiček” ;-))).
Leta pa definitivno niso ovira ;-)).

Sirtaki je fajn na pristni Grški žurki (preverjeno na Kreti) – smo ga znali na koncu vsi plesat, čeprav brez piva – je pa vino teklo v potokih (na žalost mimo mene)….. Ah, kje je že to……

Ojej, le kaj bo rekla Micy, smo se tako grdo “obesile” na njeno temo ;-)). Menda ne bo prehuda, saj ve, kako zgleda če so babe na kupu ;-)).

Sončen pozdravčič, čeprav pri nas že cel dan pada dež.

p.s.: Deka – se pa vidi da sem hud privrženec fuzbala, če Backhamovega priimka nisem prav napisala. Se pardoniram ;-)).

Hej! Tudi jaz spremljam in z zetom po telefonu kaj pokomentirava.

Milan pa je res fant in pol. Zet (ki ima slovaske korenine) je pokazal kar malo ljubosumja, ko sem ga malo prevec hvalila. Lp Babi

Micy ni nič huda! Sem tudi jaz ena izmed tistih strastnih nogometnih privrženk!

Hura za Grke, čeprav se pa tudi strinjam – Baroš – njami!!

ja, tale mesec je bil kar naporen, čeprav mi je kar žal, da bo že v nedeljo vsega konec.

Lp

Tudi jaz iščem recept za marelično marmelado. Točno vem, da jih je bilo lani cel kup objavljenih, pa sedaj nič ne najdem. Ali je morda katera shranila recept za kraljevi džem ali pa je morda kraljevska marmelada. Vem, da je narejena iz marelic, dodane so pa še banane. Res je super, pa bi jo rada tudi letos naredila. Se priporočam za recept.

Lep dan!

Hej! Ne vem ce je to kraljevski dzem, ker je v moji knjigi Dr. Oetker napisano samo Marelcni dzem z bananami.Nisem nikoli naredila.
Delam iz samih marelic in z manj sladkorja, oziroma sem letos naredila marelicni dzem z mandeljni( tudi iz iste knjige).

Prepis

750 g ociscenih marelic, 250 g olupljenih banan, lupina 1/2 limone, 2 nageljnovi zbici, za nozevo konico zmletega kardamoma in za nozevo konico zmletega muskatnega cveta, vrecka zelina in… 1 in 1/2 kg sladkorja
Sladkorja je zame absolutno prevec. Marelice rabijo za spoznanje vec sladkorja kot drugo sadje, ker razvijejo pri kuhanju kislino, toda to se mi zdi pretirano.
Pri kuhanju marmelade iz samih marelic z dodatkom limoninega soka porabim maksimalno 40 dag na en kg sladkorja. Pri drugem sadju pa 250 g.

Kuhamo kot ostale marmelade.Vse sadje in dodatke damo v posodo in kuhamo do zeliranja. Sladkor dodamo sele proti koncu kuhanja.

Jaz kuham maksimalno 25 minut. Z dodatkom limoninega soka in kratkim casom kuhanja lepo zelira in ohrani lepo svetlo barvo. Pri daljsem kuhanju potemni, ker sladkor karamelizira.Do popolne zgostitve pride sele potem v kozarcu.
Lani sem nekje prebrala, da sladkor zavremo z majhno kolicino vode, preden ga dodamo sadju. Bil je objavljen recept prav za marelicno marmelado.

Lp Babi

Babi, hvala za tvoj recept. Žilica mi ni dala miru in sem iskala in iskala in končno našla recept. Tu je, če bi se še kateri “zaluštalo” kraljevski džem jesti.

KRALJEVSKI DŽEM IZ MARELIC IN BANAN

600 g marelic – očiščenih
400 g banan – olupljenih
800 g sladkorja

Marelice operemo in obrišemo. Prerežemo jih na polovico, odstranimo koščico in vsako polovičko še enkrat prerežemo. Četrtino sladkorja vsujemo v skledo, ga pokrijemo z marelicami in tako nalagamo plasti, dokler vse ne porabimo. Na vrhu mora biti sladkor. Sadje s sladkorjem pustimo, da največ 12 ur počiva. Sladkor se mora stopiti. Nato vse skupaj damo v široko kozico, pristavimo, da zavre in nad močnim ognjem kuhamo 7 minut. S penovko večkrat nežno premešamo. Zdaj dodamo na kolesca narezane banane. Olupimo jih tik preden jih uporabimo.
Ko sadna mešanica ponovno zavre, jo spet nad močnim ognjem kuhamo 7 minut in stalno mešamo.
Ko je džem kuhan, ga damo v ogrete kozarce in jih zapremo.
Njami …

Če vamje preveč sladkorja, pa ga prilagodite po svoje.

Lep dan

Še en majhen predlog- mareličen džem z mangom in vanilijo. Sem ga skuhala v četrtek in sta dva kozarčka od petih že izginila. Sicer pa sem jo naredila po hitrem postopku. En velik dobro zrel mango (olupljen in brez koščice je imel skoraj 0.5kg) sem narezala na zelo majhne kocke, dodala 60 dag razpolovljenih marelic in 40 dag sladkorja in skuhala z želinom po navodilih, s tem da sem na koncu s sladkorjem pustila vreti približno 10 min in ne 3 kot je v navodilih. Vanilijo sem dodala že na začetku kuhanja in sicer tako da sem strok prerezala na pol, izpraskala semena in jih dala v džem in nato še obe prerezani polovici stroka (tako da so bili na koncu 4 koščki). Koščke stroka sem nato kar pustila v džemu. Rezultat je bil silno dober in dišeč džem.

Ker sem bila eksperimentalno razpoložena in sem imela doma še melono, sem skuhala še marelični džem z melono. Je nekoliko bolj svež in tudi zelo dišeč.
Sicer pa vsako leto naredim tudio marelični džem s cimetom in vanilijo, ki je moj najljubši. Postopek je kot zgoraj, sa tem da vzamem samo marelice in malo pred koncem kuhanja dodam konkretno mero cimeta.

Lep pozdrav
Andreja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close