Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ogromen lonec in model za sir

Ogromen lonec in model za sir

Pozdravljeni!
Iščem ogromen lonec, ki drži vsaj 20 litrov in ima premer nekje 34-36 cm…..namreč, dedi dela domač sir in si želi nov lonec, pa me je prosil, če mu ga lahko kje priskrbim. Sem že spraševala tu po trgovinah v SG, pa ga ne najdem. Mogoče katera oz. kateri (iz malo večjih mest) ve, kje bi se ga dalo dobiti in po kakšni ceni (deda pač strogo poudarja, da “za vsak denar ga pa tudi ne kupi” :))…kolikor se mi zdi, si želi takšen lonec s ceno nekje okoli oziroma do 5000 SIT. Bi kdo vedel, kje bi se to dalo dobit?

Obenem bi še vprašala, kje bi se dalo dobiti modele za sir – plastične! Zdaj ima dedi kovinskega, pa bi ga rajši nadomestil s plastičnim….mislite, da bi se to dalo kupit pri kakšnih mlekarnah lai kje v kakšnih zadrugah? Bi mogoče tudi za izdelavo takšne mlečnih izdelkov obstajala trgovina, kot jo ima npr. Pekarna Vrhnika na Brnčičevi v LJ ki je specializirana samo za peko??

Če mi bo kdo vedel vsaj malo svetovati okrog teh zadev, bom zelo hvaležna…upam da bo srečanje na en pameten datum, in če bo šlo vse vredu, bom na srečanje prinesla hlebec ali dva domačega sira – res želim da bi ga poskusili, je odličen in se s kupljenim za moje pojme ne more meriti. Zdaj ga skoraj znam izdelovati tudi jaz, v naslednjih dneh pa se boma z dedijem lotila sirov z dodatki – kumina, orehi, mandlji, pinjole, sir s plemenito plesnijo od gorgonzole, s poprom…..komaj čakam! 🙂

Ogi, če sem enkrat prav prebrala, si napisal, da tudi sam izdeluješ lonce in modele?? Če sem se zmotila, se opravičujem.
LP, zala

Hej! Take aluminijaste lonce smo vcasih imele gospodinje za kuhanje perila, za pravo ” zehto”. Verjetno bi dedi rad emajliranega.
Zala, Ogi je res omenil izdelovanje posod. Pobaraj ga z novim postom, naslovljenim nanj. Se mi zdi, da zivi v Slovenski bistrici.

Joj, tale sir bi prav rada pokusila. Glej, srecanja so ob petkih in ti bos pac en vikend ostala v Ljubljani ali pa sla v soboto domov, ko bos ze ljubljanski student. Ali bos mogoce sla v Maribor, na novo med. fakulteto? Lp

Ne, ne, jaz pridem v ljubljano 🙂 Se mi zdi tam boljše, na tem faksu imam tudi “prijatelje” oz. bolj poznane dijake iz prejšnjih letnikov na naši gimnaziji, sestrično…itd. Pa še Trzin za srečanja je bilzu! Kaj bi v mariboru… 😉

LP

Mene bi pa zelo zanimal postopek izdelave sira (podroben), ker namreč imamo veliko domačega mleka, ki nam sedaj ostaja in bi si rada naredila domači sir. Nikjer na internetu nisem tega zasledila.

Zdravo!

Mislim, da bi tak lonec dobila v EMO Celje – imajo industrijsko prodajalno (upam, da še), kjer lonce prodajajo na KG – baje je zelo ugodno. Sama sem bila tam pred leti, če sem natančnejša bo v kratkem kmalu dvajset, ko sva si opremljala kuhinjo. Vem pa, da so še pred kratkim kolegi kupovali tam.

LP

tinkarca najlepša hvala z informacijo. Ne vem ali sem te prav razumela – lonce prodajajo na KG – a mogoče s tem misliš kilograme?! 🙂 Prav zanimivo. Na te reči se ne spoznam preveč, zato bi še vprašala kaj pomeni kratica EMO Celje?? Hvala ti!

Jasna***, glede postopka izdelave ti svetujem, da stopiš v najbližjo knjižnjico in povprašaš za kakšno knjižico, kjer je to opisano – sama sem se tudi tako znašla in jih nesla dediju na kmetijo. Postopek je opisan na dolgo, kajti pomembne so malenkosti, in tega je resnično več kot preveč za pisanje tu gor, tako prosim ne mi zamerit. Kolikor si napisala, želiš podroben opis izdelave sira, in v tem primeru bi ti lahko tu gor na novo spisala knjigo, kjer je to že opisano 😉

LP, zala

Zala, hej! EMO Celje je vsaj vcasih bila nasa najvecja tovarna emjlirane in druge posode. Kaj sama kratica tocno pomeni, ne vem. Na kg pomeni pa verjetno to, da prodajajo poceni- mogoce pa res tehtajo. V Trstu je trgovina, kjer tekstil tehtajo. Lp

Ja v Mb je tudi, vsaj mislim, da še je, takšna trgovina, kjer to emajlirano posodo res stehtajo.

lp, Majuška

Hoj, Majuška – bi morda lahko malo natančneje opisala, kje naj bi ta trgovina bila, kako se ji reče?!
LP, zala

hy to pišem inkognito
ker sem pregnanec s spleta – to se dobi po želji naročnika

Ola !

Zala, ta trgovina je bila včasih blizu Pekarne ( pa ne tiste, kjer pečejo kruh). Kako pa se ji reče pa žal ne vem.
Ker pa sem blizu doma, pa lahko grem jutri ali pa v torek pogledat, če še sploh je tam in če sploh imajo tako velike lonce. (če seveda želiš).

Takšne velike lonce, bi mogoče lahko imeli tudi pri Cach & Carry, to je na Tržaški zraven Obija. Najbolje je, da sem kar pokličeš in vprašaš.

Lep sončen pozdrav, Majuška

Bok!

Emo Celje je locirano pred Šparom. In, ja, tam so prodajali posodo tudi tako, da so jo stehtali. In te ” nadstandardne ” lonce vem, da so izdelovali prav tam.

In še link ( če bo uspel)
>http://www.emo-ett.si/

Majuška, res bi mi bilo v zelo veliko pomoč, če bi šla pogledta v tisto trgovino in vprašat. Res haval za prijaznost!

Tinkarca, tebi pa še hvala za link – samo obaka znaka na začetku in koncu si ravno obrtano postavila, zato ne deluje 😉
Takole:

LP, zala

Zala, žal tiste trgovine že dolgo ni več. Sem pa vprašala tudi domače, pa so rekli, da je najbolje, če vprašaš v kakšni zadrugi.

Res mi je žal, da ti ne morem bolj pomagati.

Lep pozdrav in veliko sreče pri iskanju velikega lonca.

Majuška

Majuška, vseeno hvala lepa za pomoč. Pomagala sem si s tinkarcinim linkom od EMO Celje, in sem našla pravi lonec, po mailu pa sem jim kar pisala za podrobnejše informacije in ceno.
LP, zala

Zala!
Mene pa zanima s čim se domači sir zaščiti oziroma pusti zoreti. Verjetno je to neke vrste vosek.

Zanima me kje se ga dobi

Hej lucille,
moj dedi sir zaščiti z voskom, kot si sama že ugotovila. To je navaden čebelji vosek, ne znam pa ti svetovati kej se ga dobi, ker ga dedi pridobiva sam (za hobi tudi čebelari)…..lahko samo rečem, da je povoskan sir prekrasen že na pogled, vosek preprečuje izsuševanje, plesnjenje sira in dostop drugih barkterij in mikroorganizmov. Je res super!
Ne vem no, mogoče bi lahko vosek dobila edino pri kakšnem domačem čebelarju…..verjetno ti ga bo rade volje malo odstopil 🙂
Glede tega, kako dedi “obleče” sir v vosek, pa se mi zdi, da ga kar “potunka” noter in potem vzame ven….zdi se mi, da je enkrat tako povedal, ne bom pa zgotovo trdila.
Kaj vi tudi delate domač sir??

LP, zala

Hej, Lucille!

Cebelji vosek lahko kupis v Medexovi trgovini. Vsaj pred leti je bilo tako.
Drugace ti ga bo verjetno rad odstopil kak domac cebelar. Lp

Zala in Babi – hvala za odgovor.
Bom najprej poskusila srečo pri kakšnem vaškem čebelarju (saj jih ne manjka).
Sem namreč bolj “amaterski” sirar, tako da moram poskusiti zadevo še z voskom.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close