za kresnico-narastek iz bučk in krompirja
Hej, Vesna!
Kresnica se potepa po nasi obali;tako bos morala se malo pocakati in s tabo tudi jaz.Saj malce sumim, kako bi to naredila, ampak recept je recept…
Z rizem sem ze, s krompirjem pa ne.
Meni pa je ze dvakrat prijateljica prinesla same izbrane bucke; 10 cm dolzina in za palec debele. Takim majhnim mladim plodovom recejo Italijani Le primizie, che delizie!!
So enkratne kuhane in zbeljene z oljem in kisom, v rizoti, ali pa kar popecene kot prikuha. Tudi fizolu v strocju ne dovoli, da bi kaj dosti zrastel.
Cesa takega na trgu sploh ne vidis. Sicer bi kmetje propadli, ce bi tako nabirali in prodajali. Dobro pa je. Lep pozdrav Babi
Juhu, jaz sem že spet doma. Dopust na morju je bil res enkraten…vendar ga je bilo kot vsako leto prezgodaj konec.
No, sedaj pa k receptu. Ta narastek je res zelo dobro uspel, zato sem ga naredila še na morju. Količin ne morem navesti, ker sem jaz delala po občutku, odvisno pa je od velikosti pekača.
Torej:
Krompir skuhaš napol, ga olušiš in narežeš na kolobarčke.
Bučke (približno 3 srednje velike) opereš in tudi narežrš na kolobarčke. V slani vodi (lahko z dodatkom kocke, ali pa tudi ne) jih malo pokuhaš, da se zmehčajo.
Potem pekač (jaz sem delala v steklenem za narastke) malce namažeš z maslom potem pa najprej naložiš eno plast krompirjevih kolobarčkov in čez eno plast bučk, zopet krompir in bučke, na koncu je na vrhu plast bučk. Vse skupaj potem preliješ z mešanico 2 jajčk, sladke in kisle smetane, narezanega petršilja in ostalih začimb (po okusu) in seveda soliš. Tega preliva naj bo kar precej, tako da narastek malce “plava” v njem.
Pečico nastaviš nekje na 200° C in pečeš 30 do 45 minut. Nekje 10 minut pred koncem peke po vrhu potreseš na kocke narezan sir (to je po želji; jaz sem dala gaudo, ker nama je ostala od polnjenja lignjev), da se zlatorumeno zapeče.
Meni je to res dobra jed, naredila sem jo, ko sva na morju dobila obiske in tudi ostali so rekli, da je super.
Forum je zaprt za komentiranje.