Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kako oblikovati buhteljne?

kako oblikovati buhteljne?

Rabim pomoč izkušenih slaščičark,

Ne vem, kako se zvijejo buhteljni. Testo mi uspe, potem ga zvaljam, narežem na kvadrate, na sredino dam žličko marmelade, potem se pa zatakne. Kako zviti, da bodo buhteljni res podobni buhteljnom in da marmelada ne bo tekla ven med pečenjem?

Hvala za vse nasvete.

Kvadratek testa vzamem v roko, dam nanj marmelado, stisnem skupaj
robove, pomočim v topljeno maslo in v pekač z njim S STISNJENO STRANJO NAVZDOL!
Nalagaš enega poleg drugega, lahko se dotikajo, se ne bodo sprekeli zaradi masla !!

Ni nujno, da marmelada teče ven ker niso pravilno zaviti, lahko tudi, da je marmelade preveč.

Veliko uspeha

Nisem izkušena slaščičarka, se pa buhteljnov večkrat lotim. Tako kot ti, testo razvaljam na približno 1 cm debelo. Pazim, da pri valjanju ne dodam preveč moke, ker se potem stranici ne sprimeta dobro. Narežem na kvadrate, položim na vsakega marmelado (izključno kupljeno, ki ostane lepo na mestu, poleg tega jo vzamem naravnost iz hladilnika; domača marmelada mi je bežala na vse strani), stisnem nasprotni stranici po robu skupaj, nato storim isto s preostalima stranicama in pomočim del, kjer sem testo stisnila skupaj, v raztopljeno maslo (da gredo buhteljni lažje narazen,ko so pečeni).

Bi pa tudi meni prišel še kakšnen nasvet in nov prijem…

Hej! Ne vem, ce sem odkrila Ameriko, toda ravnam se po navodilu iz knjige.

Kvadrat v mislih razdelim na tretjine; na drugo tretjino dam marmelado ali orehov nadev, cez prepognem prvo tretjino (da je marmelada pokrita), cez to se tretjo tretjino.Stranska robova stisnem skupaj in obrnem buhtelj tako, da sta dve plasti spodaj. Ob straneh vedno pomocim z maslom, da gre peceno lepo narazen. V pekacu naj bodo cim tesneje skupaj, potem lepo narastejo navzgor.
Ni pa popolnoma res, da domaca marmelada leze ven. Moja je lepo zelirana in nimam tega problema.
Upam, da sem dovolj razumljivo napisala.Poskusite s papirjem. Pokazati v zivo je lazje. Lep pozdrav Babi

Jaz delam še bolj enostavno. Testo oblikujem v valj in ga trgam na kose, primerne velikosti za buhtlje. Nato oblikujem kroglo, ki ji naredim s prstom luknjo, v katero dam marmelado. Odprtino stisnem skupaj, še malo povaljam med rokami, da pride lepše oblike in pomažem z malo masla. Dam na pekač in se lotim drugega…
Zelo hitro in enostavno!

Buhtelj -kvadratno obliko dobi ko zgoraj dobro omenjene nasvete , naložiš v pekač “protfan z visokim robom 4 -5 cm” , lepo z margarino mažeš samo
po vrhu in dobiš čudovito zadevo z temno streho in rumenimi stranicami ,
dno je lahko črno , če predhodno ne namažeš pekača , ohladi pa jih
enako kot potico -zavij v tkanino . OGI

Zanimiv mi je ta način, ki ga je opisala Babi. Bi bilo treba preizkusiti. Sama delam podobno kot Stanka. Testa ne valjam, ampak ga razrežem na enake koščke. Vsak košček v dlani sploščim, dam na sredino marmelado, robove pa dvignem v nekak mošnjiček, ki ga na sredini stisnem (kot npr. slivove cmoke) in polagam na pekač s stisnjeno stranjo (kjer je več testa) navzdol. Med buhtlji pustim nekaj razmika, ker itak narastejo. Ko dokončam eno vrsto, namažem s stopljenim maslom (s čopičem), potem pa nadaljujem z naslednjo vrsto. Radi imamo velike buhtlje, tako da iz 3/4 kg moke naredim 15 kosov. Enako delam tudi krofe, le da jih polnim šele, ko so pečeni. Hm, mogoče bi pa šlo to tudi pri buhtljih?

No, tehniko oblikovanja (celo več tehnik) sedaj poznamo, mene pa zanima še osnovni recept za izdelavo “buhtelnov”. Se priporočam…..
LP
d.

Uporabiš lahko katerikoli recept za testo za potico. Sama delam čisto približno. Odmerim 3/4 kg moke, ker je to ravno prav za moj pekač. Kvas nastavim na vodi iz 1 kocke (40 g) kvasa, moki pa dodam 2 žlici sladkorja, 1 – 2 jajci, zvrhano žlico margarine, ščepec soli, malo ruma, primešam kvas in po občutku dodajam mleko, dokler ni testo primerne gostote (mogoče kake 3 dl). Dobro stepem, pustim vzhajati in oblikujem buhtlje.

Hej!

Jozica, ne bodi huda, ce prepisem se recept iz moje knjige, po katerem jih delam. Pozimi oblikujem zelo majhne in jih nadevam z orehovim nadevom, kot za potico. Tako so za dvakrat ugriznit, pravijo moji. Marmeladne naredim vecje. Sem jih polnila tudi s pehtranom, kot pehtranovo potico.

1/2 kg moke, 1/4 l mleka, 2 rumenjaka, 1 jajce, 10 dag sladkorja , 2 dag kvasa, malo soli, limonina lupinica in rum.

Umesas kot vsako boljse kavseno testo. Lp Babi

Se to sem pozabila. Pozna ali kdo dela CEKINOVE BUHTE?

V bistvu so to buhteljni brez nadeva, narezani iz vzhajane klobase; pecene postrezemo s pticjim mlekom.

Pticje mleko: Najprej zmesamo 3 rumenjake,jim prilijemo 1/2 l vrocega mleka,dodamo 6 dag sladkorja , koscek vanilije ali zavitek v. sl.
Vse stepamo na pari, da se lepo zgosti in speni.
Jaz tega nimam rada, otroci in se kdo pa. Lp Babi

Babi, kaj maščobe pa ni nič ?

lp, Majuška

Majuska, hvala za opozorilo. Sem hotela takoj dodati, pa je PC strajkal.

Torej dopolnitev: 10 dag surovega masla + nekaj stopljenega masla za maznje buhteljnov. Lp

Babi, upam, da se hecaš? Imam kar slabo vest, če sem mogoče kdaj kaj takega napisala, kar bi lahko kdo razumel kot da se jezim. ? (Edino Ogija sem menda enkrat “nadrla”, ker se mi je zdelo, da je preveč nesramen)

Z recepti za kvašeno testo imam pa večne probleme, ker vse delam “od oka”, potem pa je težko nekomu razložiti, kako in koliko česa. Zato ponavadi napišem nekaj podobnega, kar je bolj splošno znano, npr. “kot za potico” ali “kot za kruh”… Vladka pa verejtno kar pozeleni, ko bere moje recepte na žlice in pesti. Oprosti, saj poskušam napisati čim bolj točno.

Hej, Jozica!
Ne boj se; nikoli nisi ” kaj takega napisala”!
Sem ena tistih, ki brez tehtnice in recepta skoraj ne morem, zato je moja osnovna kuharska knjiga tako zdelana, da ima platnice v krasnem usnjenem ovitku; drzi vse liste skupaj.Je pa v uporabi ze od 61 leta:))

Lep dan, pri nas je soncek Babi

Pozdravljene,

Hvala vsem za nasvete, mislim da bom najprej poskusila zvijati buhteljne na način, ki ga je opisala Babi.

Imam pa še eno vprašanje. Kako zamesite testo? Ročno ali z ročnim mešalnikom ali z multipraktikom? Morda jaz ne delam pravilno, ker vse sestavine v posodi premešam s kuhalnico, saj je testo preveč vlažno in lepljivo, da bi ga gnetla z rokami. Tudi tokrat nestrpno pričakujem vaše nasvete.

Lep pozdrav vsem,

Ivana

Testo delam ročno. Sestavine zmešam s kuhalnico, potem testo še malo “klofam” z njo, da pride vanj več zraka. Potem ga stresem na precej moke na veliko leseno delovno površino. Z rokama gnetem testo tako dolgo, dokler ni lepo gladko. Vmes po potrebi dodajam moko. Z ročnim mešalnikom po moje ne bi šlo, z multipraktikom pa še nisem poskusila.

Pa še popravek glede domače marmelade za polnjenje (kot je ugotovila že Babi)- če je želirana, je primerna. Jaz sem imela zelo tekočo, zato mi je uhajala iz testa. Potem sem jo rajši kupila.

Veliko uspeha pri delu

Dobro jutro punce!

S temi buhtelji ste mi naredile take lušte,da sem se jih morala včeraj lotit.Naj povem,da jih nisem delala že zelooo dolgo…in rezultat rahli epi dobri…Kaj naj rečem,Babi tvoj recept je zakon:se pravi delala sem po tvojem receptu,tudi zavijala sem jih na način,ki si ga predlagala ti.Bili so lepi za pogledat,marmelada mi ni uhajala ven.Nikoli nič ne gnetem “na roke”,delala sem v multipraktiku.Ko sem prišla iz službe sem umesila testo,ga dala vzhajat in zvečer razvaljala in spekla.Super,le mojemu možu so bili:ali premalo sladki ali premalo napolnjeni z marmelado (to je njegova obrazložitev). No,ker sta starejša dva mulčka na morju imamo doma samo malega potrošnika-sicer zelo sladkosnedega-sem za pokušino dala polovico buhteljev v skrinjo (pečenih in ohlajenih).Iz pol kilograma moke je prišlo cca 25 buhteljev (večina velikosti cca 8×5 cm,nekaj pa manjših).No,sem dobro opravila domačo nalogo?

Hej, Hali!

Pa si res bila pridna. Mi se pogovajamo, ti – v akcijo.:)))

Lepo, da si jih dala tudi v skrinjo, da ne bosta starejsa kdaj rekla, da si pekla v njuni odsotnosti. Nikoli ne ves, kdaj ti lahko vrzeta naprej; ze doziveto:)))

Recepti v moji knjigi niso presladki. Po zelji lahko v testo dodas malo vec sladkorja. Je pa razlozeno, da vzhaja lepse in da se lepse pece, ce ni prevelikih kolicin sladkorja.

Se za Ivano: Sem ze vse preizkusila: s strojckom z gnetilnima palckama,
v multipraktiku in rocno. Za delo v multipraktiku se moras ravnati po navodilih stroja.Posoda, v kateri delas, mora ostati cista- testo se loci od sten. Testo potem se malo preklofas ( to je tako, da primes in meces ob desko), z rokama oblikujes hlebcek in stvar je tu.

Lep soncen dan in pravi poletni vikend Babi

Draga Babi,

hvala za tvoje buteljčne nasvete in recept, ki sem ga urno prepisala v moj zvezek. Na koncu sem naredila ? in kaj pa maščoba? Zdaj je recept kompleten zaradi pripisa: “Babi je dodatno pojasnila, da še 10 dkg masla spada zraven “

lp E.

Hej, ljubitelji buhtljev! Tudi mene ste premamile in sem jih pekla že 2x 🙂 Polovico sem naredila rogljičkov in polovico buhtljev, polneni so bili z višnjevo marmelado. Ravno včeraj sem jih pekla nazadnje, in to v domačem “šporhertu” 🙂 Njam, njam!

Meni ste tudi naredile lušte s temi buhtlji, tako da jih bom spekla jutri zjutraj. Danes so v hladilniku še skutine ledene kocke.

lp, Majuška

Sem se jih v petek res lotila, in sicer takšnih “mini” buhtelčkov. Niso nič spominjali na tiste od stare mame, ampak jih je pohvalila tudi ona. Naredila sem jih po receptu iz revije Dober tek – s skutnim nadevom. Testo je takšno kot od Babi, samo da sta zamenjana 2 rumenjaka z dvemi jajčki in eno jajce z še enim rumenjakom. Nadev pa je sestavljen iz skute, praška za vanilijev puding, sladkorja, ruma (originalno še iz rozin, jaz jih nisem imela doma).
Za spremembo od marmeladnih so bili kar v redu ;-))
LP
d.

Hej!

No, pa imamo se eno varianto.Pozimi, ko bo zunaj mraz, poskusite narediti take manjse z orehovim nadevom – kot za potico. Se splaca. Lp

Se še nisem oglasila, rada pa prebiram vaše izkušnje, pa bi dodala,
mogoče je enostavneje pri buhtljnih. Jaz v pekač vlijem olje (ne uporabljam raztopljenega masla) in ko buhtejn oblikujem, povaljam v tem olju, niso premastni, ker dolivam olje po potrebi – po kaplicah. poskusite in dober tek.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close