Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Babi – recept zate – feta sir

Babi – recept zate – feta sir

Draga Babi!

Dokler nisem zašla na ta forum in spoznala tebe, sploh nisem vedela za feta sir, res, se ne šalim. Človek je pač vse življenje nekako navajen domačih sirov, za novitete je sicer dostopen, ampak se zgodi, da kaj spregleda. Ker sem redna bralka tega foruma vem, da je tebi sir feta (ti ga ljubkovalno napišeš fetka)nadvse všeč, in imam to srečo, da sem našla dva prav krasna grška recepta, ob katerih sem takoj pomislila nate. Verjetno bi utegnili zanimati Babi, sem pomislila in se odločila, da ti jih posredujem. Evo jih:

Mariniran sir feta:

za 6 oseb potrebujemo:

350 g sira feta
pol žlice mešanega popra v zrnju
2 stroka česna
8 zrn koriandra
lovorov list
vejico origana ali timijana
oljčno olje
6 rezin kruha

Feto zrežemo na 1 cm velike kocke, česen sesekljamo na tanke rezine. V terilnici ai v čistem prtiču staremo poprova in kriandrova zrna. Kocke sira zložimo v kozarec za vlaganje, tako, da izmenično polagamo plast sira in plast mešanice začimb – popra, česna, korandra, origana ali timijana. Dodamo lovorov list in prelijemo z oljčnim oljem tako, da prelije ves sir. V hladilniku pustimo dva tedna in postrežemo z vročimi rezinami popečenega kruha, ki ga poškropimo z oljem iz kozarca. Zraven se odlično poda skodelica vloženih kaper ali oljk.

Zeliščne kroglice

Sestavine za 20 kroglic:

225 g smetanovega sita (lahko moskarpone)
85 g sira feta
1 strok česna
1 žlica sesekljanega svežega peteršilja
1 žlica sesekljane poprove mete

Za dekoracijo:

6 žličk sezamovih semen
3 žlice drobno sesekljanega peteršilja
3 žlice drobno sesekljane poprove mete
listi vinske trte

V skledi zmešamo smetanov sir in feto, da dobimo gladko maso. Nato vmešamo strt česen, peteršilj in poprovo meto. Iz mase oblikujemo 20 kroglic in jih damo v hladilnik vsaj za eno uro. Medtem v ponvi popražimo sezamova semena, dokler ne dobijo zlatorjave barve, vmes jih pogosto premešamo ter pustimo, da se ohladijo. Na koncu zmešamo drobno sesekljani peteršilj, poprovo meto in sezam ter v njih povaljamo sitove kroglice. Postrežemo jih na krožniku z listi vinske trte.

Če so ti recepti znani, se opravičujem. Morda bodo prišli prav kakšni drugi kuharici. Prav lepo pozdravljena!

Hej, Mitka!

Ze to, da si se oglasila, je prijetno. Res imamo fetko zelo radi.

Zet in njegiv prijatelj, Grk s Cipra delata vse mogoce in seveda sta tudi mene kaj hitro naucila. Podobni recepti. Vseeno hvala za lepo misel.

Ko sem prvic v Italiji videla to vlozeno fetko( kasneje tudi pri nas), smo ze zaradi cene zaceli marinirati sami.

Spodnji hlebci so res prima; jaz jih vcasih dam tudi susiti na desko, ce jih kdo prej ne ukrade. Naredi se malce trsa skorjica. Te povaljam pa v grobo mletem popru.

Za poletne in tudi zimske dni se vse zelo prileze in zraven paradiznik.

Lep poletni dan in recepta sta res dobra Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close