babi- pehtr.potica
Tule se ne oglašam (saj sem tudi komaj dobro našla ta forum), a rada preberem kaj od takih mojstric kot ste tukaj.
Vam, Babi , bi pa sporočila:
našla sem recept tukaj za pehtranovo potico. Za oboje: nadev in testo.
In zdaj moram povedati, da sem res hvaležna za ta recept, ker še nikdar mi ni uspela taka potička kot zdaj že parkrat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zadnjič sem res le malce poprašila s kokosovo moko nadev in dodala ful rozin, namočenih v rumu.
To potico zares obožujem, a priznam, da je mnogokrat moja peka končala v kanti. Jaz pa razočarana. Večinoma sem delala s skuto.
Poleg tega sem vedno že v osnovi naredila testo z več moke.
Rada bi vprašala, če delate isto orehovo potico (mislim testo)? Dodaste še dosti moke ko razvaljate? Ko stresem testo vedno še kar nekaj pomokam, da lahko zvaljam. Prej pa ni bilo potrebno, ker sem že v testo dala več moke in ni bilo nikoli tako zelo rahlo.
Lep pozdravček, pa hvala za odličen recept!nnat
Hvala, prijazno dekle!
Sem vedno vesela, ce vam gre od rok in uspe. Saj je moja zalsuga le v tem,
da posredujem recept. Res pa je, da zaupam tej svoji zdelani knjigi.
Recepte so pisali preizkuseni praktiki in jaz se je ze od takrat,ko sem bila se zacetnik, drzim kot pijanec plota.:))) V njej najdem skoraj vse.
Tudi v redu, da si dodala v nadev se kokos in rozine; saj to je osnovni recept, ki prenese tudi dodatke, ki jih ima kdo rad. Testo po tem receptu izpade res rahlo, saj se tista smetana med pecenjem vpija. Ocetu je bila vedno zelo vsec.
Za orehovo potico je samo nekoliko sprmenjen recept. Ce pogledas recept za osja gnezda, tudi malce drugacen. So ze vedeli, cemu te majhne razlike in jaz jih upostevam.
Za orehovo potico, so te kolicine: 1/2 kg moke, 1/4 l mleka, 2 dag kvasa, zravnana zlicica soli, limonina in pomarancna lupinica, zlica ruma, dag sladkorja, 3 rumenjaki, 10 dag surovega masla ali 1/2 dl olja.
Se odgovor na vprasanje o dodajanju moke.
Ko je testo dobro vzhajano, dodam na prt samo toliko moke,oziroma poprasim, da lahko razvaljam in da se ne prijema valjarja.Valjam pa bolj na rahlo, v bistvu iztiskujem zrak.
Poglej: prijateljica dela potico iz 1 kg moke.Jaz pa vedno po tem iz 1/2 kg. Ce rabim dve potici, bom dvakrat mesila. Vem, da je neumno, toda z mano je tako. Nikoli nisem prepricana, ce bi potem ujela prave kolicine.
Obstojajo pa seveda recepti tudi za kilogram moke.
Ampak vse imem nekako za to kolicino, od posode za mesenje do modelov.
Pa, prosim, ni me treba vikati- se pocutim bolj vasa( in mlajsa), ce me tikate:)))
Lep dan Babi
No, hvala Babi še za tole.
Bom sprobala tudi za orehovo potico, sigurno!!!!!
Sploh se ne bi oglasila, a sem res bila tako vesela, ker sem si vedno želela točno tako pehtranovo potico. In pehtrana dam res veliko, obtrgan direkt z vrta vmes ko vzhaja testo, pa mi ga nikoli ni preveč. Prvi dan imaš po ustih okus kot bi si pral ravno zobe….hehe…toda meni je ful dobro.
Nisem prej vse pisala: vedno sem delala kvaš.testo kar tako, brez recepta. Pa mi je kar uspelo. Potem vsaj 10 let nisem uporabljala jajc, …. (alergija) in sem se nekako odvadila delati navadno potico in podobno. In mi kar ni več ratalo kot je treba- četudi kdaj po receptu. Zato sem res zdaj zadovoljna. Odgovorila si glih tisto kar sem premišljevala: da imam pol kg malo premalo za kakšno fešto in sem se odločila, da je predobro da bi mi šlo kaj narobe in da bom raje 2x zamesila. Čeprav sem včasih delala tudi s kg in pol moke naenkrat (za “večje” obiske, ko sem rabila vsega veliko več).
Saj bom poiskala še za osja gnezda. Nisem vedela, da je tudi drug recept.
Veš kaj: včeraj sem snedla še un štrukelj na koncu (ker nisem prej obrezala testa), ki je bil že brez nadeva. Mi je bil podoben kot tisti masleni rogljički ki jih včasih pakirane kupim na Petrolu kadar smo na kakšni daljši poti. Tko da sem pomislila, da bi dodala malce več masla in kakšno jajce več in jih naredila.
Babi- še to: posredovati recept ni glih “nič takega”…. mislim da marsikatera misli, da bo s tem kaj izgubila- ker potem ne bo “najboljša”. Le kdor je zares dober pusti, da dobrote krožijo…. ker je dober in poišče (in najde) pot do novih “dorot”.
lp,nnat (hm tole dekle je tud že tudi….čez 30 … ;=))) )
Sem se kar “namučila” da sem spet našla- doma imam itak sprintano, a da ne prepisujem: Re: Pehtran
Avtor: Babi
Datum: 10-03-04 15:39
Hej,Oli!
Tu je recpt za kvaseno testo za prvi nadev brez masla.Je pa maslo v kvasenen testu(lahko alternativno olje)
1/2 kg presejane bele moke
1/4 l mleka
8 dag sladkorja
1 zravnana zlicka soli
2 rumenjaka,1 jajce
10 dag surovega masla
3 dag kvasa
Pripravimo kvaseno testo.Ko dobro vzhaja,ga razvaljamo za 1/2 cm na debelo,namazemo z nadevom,zvijemo in damo v poticnik.Naj ponovno vzhaja in v pecico.Lahko premazemo se z jajckom.
Vcasih pa zvito narezem na primerno velike struklje,vzhajam in v pec.
Ves,otroci so neucakani in struklji se prej ohladijo in vsak dobi svoj strukeljcek,ki ga ni treba rezati.
Potico pa je treba le nekaj casa pocakati in ce rezes pretoplo,se malo potlaci.
To je recept iz knjige.
V testo za orehovo potico damo tudi malo ruma in limonino lupinico.Prvic sem se sprasevala,zakaj tu ni. In ugotovila,da bi verjetno potlacilo aromo pehtrana,ki je tako enkratna.
Jaz delam po osnovnem receptu. Lp Babi
Re: Pehtran
Avtor: Babi
Datum: 09-03-04 15:56
Hej! Sem spekla tudi s suhim,pa je v aromi razlika. Zdaj redno svezega zamrznem;nekaj ze zmesam s sladkorjem,nekaj pa brez,ker ga uporabljam tudi k ribam in mesu.
Nadev delam po navodilih iz moje kuharske knjige.
Lepo se vpije v testo in ni take locnice med testom in nadevom,kot jo dobimo,ce preprazimo drobtine na maslu.Sicer je to stvar okusa.
V tem primeru se masla izogibam,ker je ze v smetani mascobe veliko.
Tak nadev je zelo primeren tudi za tiste,ki jim preprazene drobtinice povzrocajo kislino. Komur so pa preprazene drobtinice vsec,naj kar.
2 jajci
1/4 l smetane(od tega dam malo kisle,ceprav v receptu ni )
5 dag sladkorja
5 do 8 dag drobtin
pest nasekljanega pehtrana(Jaz naribam se malo lim. lupinice.)
Postopek: Dobro umesam sladkor z rumenjaki,da se zgosti in naraste,potem dodam smetano,drobtine in pehtran. Malo pustim pocivati,da se drobtine dobro napnejo in zgostijo smetanovo jajcno maso,na koncu dodam se sneg iz beljakov in namazem.
Pogledala sem se v Hafnerjevo knjigo o dobri stari kuhi.
On pa tako:
15 dag surovega masla
3 jajca
1/4 l smetane
pehtran
15 dag sladkorja ( precej vec kot jaz) in nic drobtinic
V razpusceno maslo umesamo rumenjake,sladkor,smetano in sneg iz beljakov. Nadev namazemo po razvaljanem testu in potresemo z nasekljanim pehtranom.
Lep pozdrav in naredite najboljso pehtranovo poticko. Lp Babi
Skopirala sem 2 sporočila- za nadeva in testo.
naslov:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=21&i=29506&t=29324#reply_29506
Forum je zaprt za komentiranje.