stročji fižol – vlaganje
Hej, Astra!
Sama tega se nisem delala. Je pa vse drugo, kar delam s pomocjo receptov iz te moje knjige, dobro. zato receptom zapam. Prepisem.
Fizolovo strocje, pikantno
2 kg mladega fizolovega strocja, 8 salotk ali prav drobnih cbulic, malo kopra, 2 feferona, 4 zlicke gorcicnrga semena, 8 klinckov, 2 zlicki pimente, 3/4 l vinskega kisa, 1/2 l hladne vode, 35 dag sladkorja, picla zlica soli
Mislim, da to, kar ni po tvojem okusu, lahko spustis.Ce ne zelis pikantnosti, ne das feferonov; vazen je nadaljni postopek.
Strocje otrebimo, operemo, dolgo zrezemo na polovice.Osusimo. Olupljeno
salotko ali cebulo razpolovimo ali zrezemo na cetrtine. Koper osmukamo od pecljev.
V ciste kozarce damo menjaje fizol, salotko, listke kopra, narezan feferon in se vse zgoraj nasteto.
V mesanico vode, kisa in soli damo se sladkor, vendar ga lahko vzamemo tudi manj kot 35 dag. mesamo, da se vse stopi; nalijemo v kozarce, malo cez vsebino zelenjave. Pokrijemo, oziroma pritrdimo pokrovcke in pasteriziramo 90 minut pri 98 stopinjah celzija( tik pred vretjem- voda sumi).
Cez dva dni pasterizacijo ponovimo za pol ure.
Moj dodatek
Pasteriziras lahko tudi v pecici. Tu nekje je post za temperature. Mislim, da je 150 stopinj. V posodi pa das na dno kaksne descice in veckrat zlozeno krpo, da kozarci niso na direktno na dnu.
Pri vlozeni zelenjavi, kot pri mesu moramo vsak pokvarjen pripravek zavreci;
pri sadju( marmelada) pa lahko plesen odstranimo in z dodatkom sladkorja ponovno prevremo in uporabimo. Zelenjave nikoli!!!
Lep pozdrav Babi
Astra, Jaz ga že vrsto let vlagam v kozarce. Je čisto preprosto, dobro in se fino drži. Je pa kisel, tako da je za solate.
Fižol v slani vodi skuham, posebej v drugem loncu si naredim kis, kar po okusu. Naredim mešanico vode, soli in kisa za vlaganje. Naredim pa tako kislega, da je malo bolj kisel, kot naredim kakšno solato preden jo postrežem. Nato kuhan fižol nadevam naravnost iz vrele slane vode v kozarce, čez prelijem vrelo kisovo mešanico, da je fižol pokrit. Jaz vedno uporabljam plastične mrežice. Vroče takoj zaprem, zložim na desko in pokrijem s prtom. To je to, simpl in the best. Ko kozarec odprem odlijem kis, in naredim solato zabeljeno po želji.
Če se odločiš za ta način in ti še kaj ni jasno, samo vprašaj. LP
Forum je zaprt za komentiranje.