Najdi forum

sladoled

Hčerama bi jutri rada pripravila doma narejen sladoled, vendar nimam aparata. Kako naj ga naredim? Hvala.

Hej, Tasika!

Dolgo je ze tega, kar sem delala sladoled brez aparata.Zdaj ga imam.

Ravnala sem se po teh splosnih navodilih iz knjige in v glavnem je uspelo.
Potem sem sledila izbranemu receptu glede na sestavine. So sadni, s smetano, z jajcki…

Zdaj ti napisem splosna navodila, potem pa ti povej, kaksnega bi rada, ali takega bogatejsega na jajcni osnovi ali samo sadnega, ki je revnejsi.In na tvojo odlocitev ti napisem se recept. Za tvoji deklici se je ze treba potruditi.

Za dober uspeh

Med tem, ko delate sladoled, naj bo posoda, v katero boste dali maso v zamrzovalniku. Posoda naj bo po moznosti iz tanjsega nerjavecega jekla. naj bo bo polozena ob stranski steni, kjer je temperatura zamrzovalnika najnizja.
Sladoledno maso zlijemo v posodo in jo pokrijemo.
Naj ne bo popolnoma napolnjena, ker se med zamrzovanjem volumen zveca.Po dobri uri vzamemo iz zamrzovalnika in ugotovimo, da se ej ob stranicah posode ze zacelo strjevati- zamrzovati. Energicno mesajte maso z metlicko ali pa z el. strojckom na najnizji hitrosti, da s tem rzbijete ze nastale ledene kristalcke. Vrnete v zamrz. in po eni uri ponovite mesanje.
Potem gre spet v zamrzovalnik za kaksni dve uri. Potem je sladoled pripravljen za serviranje.

Vidis, v glavnem ne smejo nastati kristalcki, ampak polna homogena masa.
Uspeh je odvisen od kvalitete zamrzovalnika, posode in sestavin.
tudi cas zamznitve je lahko daljsi. Jaz imam za to delo krasno okroglo posodo, ki je bila dodana loncu na pritisk za kuhanje kipnikov na pari.

Ce mislis, da ti odgovarja, se javi. Lp Babi

Pardon ker se kar tukaj vmešavam, ampak ko je babi ravno omenila kipnike…..bo tudi že meni počasi prekipelo od njih :)) Namreč, niti podrazno mi ne uspejo, pa tako zelo si jih želim poskusit. BAbi, si jih že delala??! Predvidevam, da, saj česa vsega se ti ne lotiš…;) ALi pa če je katera druga malo bolje podkovana na tem področju, lepo prosim za recepte in predvsem !nasvete!..vedno mi padejo skupja in potem so takšni trdi, pa ne vem kaj delam narobe?! Bica mi je včeraj rekla, da so bili preveč vzhajani…je lahko to krivo?? Rekla mi je tudi, da se še dobro spomni časov, ko so jih delali odma, med njimi tudi ajdove, koruzne, sladke, polnjene, slane…na vse načine! In bili so mehki, kot nekakršni krofi….jaz jih lhako le sanjam…prosim, prosim pomagajte mi iz tega blodnjaka.

LP, zala

Hej, Zala!

Pudingi ali kipniki so zelo dobra stvar. Jaz jih delam v tisti (pri sladoledu omenjeni) posodi s prilegajoco se vdolbljeno pokrovko- da res skoraj hermeticno zapre. Bila je dopolnilni del lonca na pritisk- Lagostina. Hudo uporabna zadeva. V lonec dam vodo in trikotno stojalce(tudi ze zraven) in na to polozim posodo z maso. Potem se pa kuha na pari.
V bistvu so kipniki kuhani narastki.
Lahko se kuha tudi zaviti v culi: prtic pomocimo v vroco vodo, ozamemo, namazemo z maslom in potresemo z drobtinicami, nato damo kipnikovo zmes, zavezemo na rahlo culico in obesimo na rocaj kuhalnice in jo popoloma potopimo v vrelo vodo. Ko je kuhano, potopimo za trenutek v marzlo vodo in ga na cedilu odcedimo. Potem odvezemo in pazljivo na vrhu odlocimo; zvrnemo na kroznik in odlocimo se ostalo od prticka.

So slani in sladki. Slane oblozimo z razno zelenjavo, petersiljem, limoninimi reezinami in podobnim. Sladke pa kot razne sladke narastke.

Joj, je toliko receptov ( kavni, lesnikov, jabolcni,visnjev, zdrobov, kostanjev, makov…..)

Ce imas kaksno dobro kuharsko knjigo, mora to biti notri.
Saj ti bom kasneje napisala kaksen recept

Glej Zala, vse kar velja za narastke, velja tudi za kipnike, samo da je rahlejse.

Ves, tudi tisti angleski bozicni puding je nekaj takega, samo malo bolj kompliciranega. Ce mi po mailu posljes naslov, ti tiste liste koncno posljem;
morajo priti v tvoje roke:))).

Povej, kaksen recept bi rada in ti ga zvecer napisem. Zdaj grem plavat.

Uzivaj v zasluzenem brezskrbnem razpolozenju Babi

Uf, zdaj sem pa jaz mlao zamešala…..kipniki….pri nas an koroškem imamo podoben izraz – kipjenki, kar pomeni kuhano kvašeno testo, ki med kuhanjem močno kipne oziroma naraste, in iz tega ime “kipjenki” 🙂 Babi, res se opravičujem, ker sem površno napisala in ti si tako lepo odgovorila…ampak enostavno sem se zmedla in milsila da pomeni eno in isto stvar. Kaj na primorskem poznate kipjenke??
danes je tudi pri nas lepo vreme…ampak ozračje okoli naše hiše je bolj žalostno (danes grem na pogreb sosede, tako da sem bolj klavrne volje in žalostna…Lep pozdrav na obalo,
zala

Hej, Zala! Nic hudega, bo mogoce komu prislo prav. In vem, kako se pocutis.

Tisti vasi “kipjenki” so mi neznani. Jaz delam gluhe struklje. To je kvaseno testo, ki ba dam v majhnih struckah kuhat in lahko recem, da so kar rahli, ne pa kot krofi. Sicer je to moje cisto navadno kvaseno testo, kot za kruh.
Ce bi bila v njih mascoba in jajcka, bi bilo verjetno rahlejse.
Najprej jih kuham pokrite, nato obrnem in se na drugi strani nepokrite. Zraven je imenitno sladko prisiljeno zelje( duseno).
Imamo jih za prilogo mesnim jedem. Moz jih ima zelo rad, se posebno z vilicami nafrkane in zabeljene z na panceti poprazeno cebulo ali porom.

Da ti je upadlo, je mogoce res krivo prevec vzahajano testo, kot pravi bica.

Mogoce se bo kdo oglasil. Lep pozdrav

Ja, ja, babi to je to! Gluhi štruklji, le da nredimo bolj fino testo z eno jajčko in malo masla in žlico sladkorja! Pa mi vedno skupaj padejo! Tudi sem brala da naj bi se nacefrali z vilicami…in vse mogoče, pa mi še vedno ne uspejo. Vem, da so neke finte z odkrivanjem in kuhanjem in to, samo….ah, kaj čmo!
Kako dolgo jih pa kuhaš na eni in potem na drugi strani, ter koliko časa jih vzhajaš? Jih vzhajaš 2x ali 1x?? (oprosti, ker tako težim in sprašujem, ampak določenih stvari sem res še nevešča)

LP, zala

Hej!

Najprej nardim navadno kvaseno testo;ti napravi po kaksnem boljsem receptu za sladko testo (mogoce kot za buhteljne). Pustim enkrat vzhajati, pregnetem, napravim manjse stucke( 10 x 5 cm). Dam jih v vrel osoljen krop in pustim pokrite,da vre 3 minute, obrnem in odkrite se 2 minuti. Poberem jih s penovko.

To je vsa “kunst”. Slani navadni so dobri. Upam, da ti bo uspelo tudi s sladkimi. :)) Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close