rdeči ribez
Letos sem z ribezom nekaj poskusila in bom poročala, kako se je obneslo. In sicer si že dolgo želim nekaj namesto želatine na tiste lepe barvaste sadne torte. Babi je povedala za kutinov žele, še vedno se nisem spravila zraven. Smo pa posadili kutino, lani je imela en sadež, letos jih ima že več, počasi bo… No, saj vem, da bo treba prej še kakšno leto kupiti kutine.
Po istem principu sem torej poskusila ribezov žele. Predstavljam si, da bom recimo pol lončka želeja pogrela, prelila čez torto, da se bo lepo strdil in da ne bo prekislo. Bomo videli. Očiščen ribez sem torej zavrela, da se je ločil sok. Nisem pasirala, samo s kuhalnico kakšno jagodo stisnila. Na cedilu sem ločila dokaj bister sok od kaše. Iz 1 kg ribeza je prišlo okoli 3.5 dl soka in 1/2 kg kaše. Vsako posebej sem dala nazaj na štedilnik. K soku sem dodala sladkor (mislim, da 25 dag), enako k ribezovi kaši (25 dag) in kuhala dalje. Drugače dajem manj sladkorja v marmelade, vendar ribez je res kisel in če bo tisti žele čez torto prekisel, bo cela torta dobila črno piko… Kuhala sem ne dolgo, kakšnih 20 minut, lepo je želiralo, še preveč. Napolnila v kozarčke in zaprla.
V resnici sem delala iz 2 kg ribeza, tako da sem imela hkrati 4 kozice na štedilniku. Upoštevala sem nasvet Babi, da po pol kg v eni kozici. Vse skupaj je bilo res tako hitro, da sem komaj uspela na vseh štirih koncih mešati in prelivati. Iz vsega skupaj sem dobila 2,5 kozarčka želeja in 3 kozarčke marmelade (tisti manjši od gorčice in podobno, dva gresta v en litrski kozarec za kumarice). Gotovo je bilo prej kot v eni uri, če ne šteješ smukanja ribeza seveda.
Sedaj bomo videli. Če bo žele kot preliv neuporaben, ga bodo že otroci pojedli na kruhu ali šmornu, saj nima nobenih pešk. Marmelada bo gotovo dobra, če je ne bodo hoteli jesti zaradi lupinic in pešk, jo bom dajala v mafine in podobno pecivo namesto sadja. Držite pesti z mano. Neskončno sem ponosna nase, da sem izvedla, kar sem si že dolgo želela.
Lep pozdrav, Mimi N
Forum je zaprt za komentiranje.