Najdi forum

karamela

v eni reviji sem najdla recept za karamelne bombončke, in normalno sem sla hitro v akcijo….problem pa je v tem da se mi ta masa ne strdi, da potem ne mores narezat na koncke kot je v navodilih:(((((( masa je tekoča, sicer smo jo porabili za preliv pri sladoledu…

ali ima mogoče katerea kak recept za karamelne bombončke oz. kaj narediti da bi se ta masa strdila

lp

Hej!

Tvojega recepta ne poznam. Nona je otrokom redno delala te sladkorcke;
kolikor se spomnim, je v siroko posodo dala saldkor in g pustila brez mesanja, da je enakomerno porumenel. Potem je dolila malo vode, premesala in vlila na gladko plosco. Se ne cisto strjeno, je razrezala na kvadratke. Vcasih so bili malo grenki in je pojasnila, da se je karamel malo prezgal. Na Goriskem smo jim rekli ” cedele”.

Sama pa delam griljazne sladkorcke.

20 dag sladkorja v prahu, 20 dag olupljenih zmletih mandeljnov, malo surovega masla, cokoladna glazura in pistacije ( to ni nujno – je pa dobro).

Sladkor v prahu denemo v kozico in pristavimo. Ko se sladkor raztopi in postane svetlorjav, mu dodamo olupljene zmlete mandeljne. Vse to dobro premesamo, zlijemo se vroce na desko, pomazano z maslom, in hitro razvaljamo za nozev rob na debelo Jaz pokrijemz namazano prozorno folijo za lazje valjanje. Se toplo testo razrezemo na poljubno velike kvadratke ali rombke.
Ko se shlade, jih polijemo s cokoladno glazuro in potresemo s sesekljanimi
pistacijami.

Nikoli se nisem imela problemov s strditvijo.

Lep pozdrav Babi

Karamela mene ze dolgo muci… Najbolj mi je uspela po tej varianti: sladkor razpustis (da se rahlo rjavkasto obarva oz. da se raztopi), dodas kar nekaj mleka in precej masla (ne me za kolicine vprasat). Vse skupaj tako dolgo segrevas, da vecina mleka izpari in se preostanek lepo pomesa. In potem dobis eno samo dobro karamelo.

Sem si pa zadala, da naslednjic namesto mleka uporabim smetano (tekoco, sladko) – po moje bo se boljse. Masla pa nikakor ne izpustit.

Lp, mishika

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close