posušeni paradižniki
Hej, se moj nasvet.
Ker jih imam vedno na zalogi, pozimi dam dva tudi v juho, dodam ga k na zaru pecenim buckam in jajcevcem.Naravno omako pri zrezku zboljsam z na koscke narezanimi, pa se kaksna oljka zraven.
Najizrazitejsi okus pa imajo tako, kot so ti zgoraj svetovale.
Samo namig: Sama kupim v Italiji kar suhe, potem jih pa doma prelijem z vroco vodo, odcedim; malo jih namocim v cisti prekuhani vodi(malo vode),da se napnejo in ohlajene vlozim v kozarec in olivno olje cez. Tudi mediteranske zacimbe dodam. Pustim en teden in pripravek je tu. Je precej cenejse. Mislim, da se suhi dobijo zdaj tudi pri nas.Nisem jih se videla;najboljsi so pa pelati. Lp babi
Moja dobrota – posneta po priljubljeni solati, ki sem jo rada jedla v prejšnji Ribici pod Tromostovjem v LJ:
narežem na rezine mlade bučke in papriko, na malo večje kocke jajčevce in jih na hitro popražim na nekaj olja v ponvi – toliko, da še hrusta vsa zelenjava, ker nam je tako všeč. Aja, pa stroček česna za odišavljenje se prilega zraven. Potem zelenjavo stresem v solatno skledo, dodam kakšno črno olivo, na rezine narezan tvoj posušeni paradižnik in po okusu balzamičnega kisa.
Solati naj se potem dobro godi na hladu čez noč, da se okusi prepojijo, naslednji dan pa jo pri nas na mizo najraje pospremi svež polnozrnat kruh z mocarelo in baziliko.
Naredim kot Babi, samo da jaz suhe paradižnike pokuham v pol vode-pol jabolčnega kisa.Dodam baziliko-origano-timijan -sol-por-pikec mletega lovorja.pokuham in pustim pokrite kakšnih 10 minut, odcedim, stresem na platneno servieto lepo razporedim, pokrijem čez z drugo platneno servieto,popivnam z njo paradižnike, potem pa dam v kozarec in zalijem z deviškim oljem.Vedno pa si naredim kozarec po mojem zelo NJAMMMII in sicer:
v kozarec dam plast paradižnikov-jih posujem s ščepcem prej navedenih začimb, zalijem z oljem (seveda deviškim) in nato plast na kocke narezanega FETA sira, pa plast paradižnika-začimbe-olje-feta……..dokler ni kozarec poln.Potem to pacam samo 2-3 dni in že papcam.
Babi, zraven pa spijem kozarček Toscanskega rdećega iz trte sangiovese-kjantija seveda.
Hej, Joze!
Midva bi se pri teh vlaganjih krasno dopolnjevala. Ze lani sem natancneje opisala ves postopek. Feto dam vcasih zraven, vedno jo pa posebej vlozim v olje in vse tiste krasne mediteranske zacimbe zraven.S kisom pa se nisem, bom poskusila tudi tvojo varianto.
Zet in njegov prijatelj – Grk s Cipra – sta bila dobra ucitelja. Naucila sta me tudi nekaj z oljkami:
V slanici vlozene trde zelene oljke( lahko tudi rdece) malo udaris les na les ali zarezes in das v kozarec z raznimi zelisci, cez pa devisko olje.
Na chianti se pa res spoznas.
Samo se pergola in pod njo lesena ali kamnita miza ti manjkata za to krasno malico!!
Saj ju verjetno tudi imas. Lep pozdrav Babi
Mi jih imamo najrajši v rdeči omaki. Posušene paradižnike zmelješ v multipraktiku skupaj z oljem, dodaš nariban parmezan, strok ali dva česna in pest mandljev, da ne bo presuho še malo oljčnega olja, pa malo soliš. Vse skupaj dobro zmelješ, da nastane gladka omaka in zapreš v majhne kozarčke. Ponudiš k mesu z žara, pečenemu krompirju, krasno se ujema tudi s testeninami. Namesto česna lahko dodaš tudi čemaž, ki nima tako močnega vonja in okusa.
LP Neja
Praktičnih izkušenj glede suhega paradižnika sicer nimam, sem pa naletela na zanimivo knjigo (če zopet odkrivam Ameriko, mi prosim oprostite…) in sicer je avtor Dario Cortese: Suho sadje, zelenjava, zelišča in gobe (sušenje in priprava jedi).
Mogoče se bo pa kateremu porodila kakšna ideja.
Lep pozdrav vsem na forumu
Forum je zaprt za komentiranje.