čebula
HOJLA!
Meni se vedno ustavi pri čebuli. Smo očitno ena čuudna familija in nam vsem zelo smrdi, ko se čebula praži. Ker pa večina mesnih jedi ni okusnih brez pražene čebule, si pomagam tako, da jo pražim velike količine hkrati. Nato jo s paličnim mešalnikom zdrobim, dam v zmzovalnik in jemljem po potrebi. To se mi zaenkrat kar dobro obnese.
Problem se pojavi, ko jo v zmrzovalniku počasi zmanjkuje in mene začne grabiti panika, ker vem, da bo spet smrdela vsa hiša in mi z njo.
Vem, da se mora čebula pražiti dolgo in počasi, če želimo tisti pravi okus. Mene pa zanima, če pozna kdo kakšen hitrejši način za pripravo okusne pražene čebule.
LP
Simis
Jaz drugega ne poznam, mogoče samo ideja. Pri naši hiši se v času praženja potegne na vrt električni podaljšek in prenosni električni štedilnik. Vsaj hiša ne smrdi, sosedje pa se zaenkrat še niso pritožili ;-)). V senčko pod jabolko pa kuhalnico v roke ;-))).
Upam da bo imel kdo še kakšno idejo.
Sončen pozdravčič.
Sem že pred dnevi napisala, da pri nas doma ne jemo čebule (skoraj ne) in tudi mesne omake delam brez čebule. Se noben ne pritožuje in vsi radi jejo.
Lp, Ela S
Lahko poizkusiš: mleto meso, narezan korenček, kolerabo in papriko prepražim, (tako da meso ni več krvavo). Dodam paradižnik (svež ali vložen – pelati), zalijem z vodo in kuham še pol ure. Omaka gotova:)
Hej!
Nedisec nacin priprave cebule, da ne cudno disi, ampak prijetno, je ta:
Narezano cebulo dam na mrzlo olivno olje in zlicko vode,takoj posolim.
Potem pokrito dusim na res blagem ognju, da se zmehca.Nastane kot nek namaz.
Ko je tekocina vsa izhlapela, se malo se pocvre, da rahlo zarumeni(po zelji).Malo popopram.
Prednosti postopka:
1. Bolj dieteticno – tudi za ljudi,ki imajo tezave z zelodcem,ker se olje ne pregreva.
2. Ni treba stalno mesati v bojazni, da se prezge.
3. Je okusno ze tako; vcasih si malo namazem tudi na rezino toasta.
Manjsi minus – postopek traja priblizno 20 minut.
Poskusi in upam, da bos zadovoljna. Lp Babi
hy -SIMIS , pri naši hiši je čebula -zakon (+ česen) , res da ima čuden vonj ,
ni mi jastno , zakaj bi moral ubogo zadevo pražiti 20 minut in to celo na
dvorišču , če je pa to gotovo v 5. minutah , na štedilniku ,s prižgano NAPO,
je pa odvisno , kar nisi omenila , pražiti in v skrinjo . Pojasni , za kaj jo
uporabljaš , namreč mi to opravimo -sproti , naj se ve da se kuha .
OGI
Nisem Simis, ampak ti bom povedala zakaj se to pri nas dela pod jabolko. Doma stara mama (ki jih ima 81) pridela še kar nekaj čebule. Malo ji pomaga moja teta. In ker je te čebule preveč, da bi jo porabil do takrat, ko je še lepa čvrsta (žal nimamo preveč primernega prostora za shranjevanje) jo kar nekaj kg teta zmiksa v multipraktiku in popraži ter shrani v skrinjo. Tako stari mami, ki še vedno vsak dan sama skuha kosilo, ni treba sproti rezati čebule. Recimo temu poenostavljanje zadev. Veš, težko bi staro mamo prepričala da naj to počne kar vsak dan, da ima časa dovolj, pa še vedelo se bo da kuha (verjemi da se ve vseeno). Moja stara mama ima hude težave z desno roko – ko bi jo videl, bi ji verjetno samo čestital da sploh še kaj naredi (že pred 25 leti so ji jo hoteli odrezati)… Evo to je en razlog. Drugi razlog je ta, da je stara mama grozno varčna – to gotovo izhaja iz časov pomanjkanja med in po vojni. Mislim da ji je žal vsake čebule ki bi zgnila. Ja, mogoče se meni to zdi trapasto, njej pa pač ne. Zato ne sprašuj neumnosti – vsak ima svoj razlog Ogi, ni nujno da so samo tvoji razlogi “pravi”. In za kaj jo uporablja? Čisto za VSE, za kar ti uporabljaš sveže prepraženo čebulo.
Mogoče še komentar na postopek Babi – ki res traja dlje časa, je pa učinek toliko boljši, probaj, potem komentiraj.
Aja, pa še to – ko se spraviš pražiti nekaj kg čebule verjemi da stvar ni gotova v 20 minuta, traja še malo dlje. Čudno, s čim vse nekateri zabijajo svoj čas a ne?!? In da se boš izognil komentarjem – naj ti povem še tole (pri svojih letih bi pa že lahko vedel ta stari rek) “vsako tele ima svoje vesele”, tudi tvojih dejanj, postopkov in ostalega ne kritiziramo vsepovprek.
SONČEK ZDRAVO , DELNO IMAŠ PRAV IN NE PRAV ,(NAPAK) , sem vprašal zakaj – sedaj skoraj razumem , namreč , vajen sem pražiti pol -do kilograma
čebule – za gulaž , ti pa se šopiriš kot pav , bog še daj ogromno let tvoji stari mami , ker to je neverjetna generacija , kaj vse so doživeli -preživeli ,
… Če pa jo “upaš” , vprašat , koliko jo vzame za -sprotno kuho , mi odgovori . Čeravno ji poberete vso čebulo z vrta , bo ostala pri svojem ,
kot iz navade ali – kuham kakor mi “paše”. Ne razumi napak , kot po navadi,
zgoraj omenjeno ,
zakaj miksat – ne narezano v kolobarje in potem pražit .OGI
Ko boš ločil šopirjenje pava od preproste utemeljitve (ali razlage) se bova pa spet pogovarjala. Vrzi 10 kg na kolobarje narezane čebule na ogenj, pa povej kako ti je šlo. Mislim človek na tvojo nesramnost res ne more reagirati drugače, kot da je nesramen še sam. Koliko čebule vzame stara mama točno vem, je ne rabim (če jo upam?!?!) spraševat, ker sem že dostikrat videla kako kuha. Bi rekla da jemlje po občutku, tega ima veliko v rokah, brez skrbi.
Navada je železna srajca, še naprej bomo miksali.
Forum je zaprt za komentiranje.