Najdi forum

bezgov sok

oi

eno vprašanje?

kaj mogoče kdo dela bezgov sok??

čeprav ga prekuham in steklenice umijem v pomivalnem mi sok čez nekaj časa zmerom “zavre” in je za nič!!!

kako ga vi naredite da ne zavre???

Jaz ga ne prekuhavam, pa mi običajno ne zavre, zdrži celo do zime.Dam vedno manj sladkorja kot 1 kg na 1l, pa je v redu. Mogoče je odvisno tudi od sreče.
Lp!

Nisi napisala, tako, da ne vem, ampak steklenice morajo biti vroče, ko jih polniš.

Darja

Jaz ga delam že čez 20 let po sledečem receptu in se mi še ni pokvarila.

30 cvetov namočiš v 3 l vode za 24 ur.
To precediš, dodaš 3 kg sladkorja in zavreš.
V ohlajeno dodaš 6 dag citronske kisline, premešaš in naliješ v steklenice. Jaz uporabim kar stare plastenke od drugih pijač.
Ta bezga vedno zdrži do nove.
Naredim je pa po 20 l, ker jo vsi radi pijemo.

BEJBE- OGI ZOPET KARA (krega oz. se jezi) , zato kot sem že omenil ,
berete samo za nekaj dni nazaj , BABI mi je svetovala naj si zabeležim
napisano ali prebrano , jaz to shranim pod “lase” , priporočam pa dani nasvet . Recept je na spletu že 14 dni , še bolj svež pa je v NEDELJSKEM
DNEVNIKU -prejšni teden .Tudi recept DRAGICE – KAROLINE , je ta pravi
,samo ne v plastenke, ampak v steklenke .
L . P . O G I

Kaj res uporabiš plastenke? Jaz sem do sedaj vedno steklenke, kot pravi OGI. Recept imam pa enak. LP

Enak recept kot Karolina (saj je legendaren, ali ne). Vendar če se prav spomnim, sem lani namočila kar vse skupaj, tj. cvetove, sladkor, citronsko kislino. Vmes sem malo mešala, da se je sladkor na mrzlo stopil. Po cca. 30 urah sem precedila in kar mrzlo nalila v steklenice. Ni se pokvaril še po novem letu ne.

Sedaj se sprašujem, zakaj kuhati oz. ali ima ta reč kaj vitaminov, ki jih z nekuhanjem ohraniš. Ali se splača tvegati in ne kuhati? Dejstvo je seveda, da je prekuhan sok bolj “varen”, vendar so recepti tudi brez kuhanja.

Zanima me tudi, kaj je drugače, če namočim cvetove in sladkor skupaj. Ali še kdo tako dela? Večina receptov namreč res pravi, prvi dan namočeni cvetovi, naslednjih 24 ur odcejena voda in sladkor.

Hvala, Masa

Bezgo napolnim v prav navadne plastenke in zamašim z njihovimi zamaški na navoj. Se sigurno ne pokvari. Jaz denem sok na štedilnik do vretja, da se sladkor prej stopi. Se pa ne pokvari tudi, če ne zavreš. Preverjeno že 20 let.

oprosti draga – karolina , plastenk še pred 20 -imi leti nismo imeli , recept
pa že . Nisi nam povedala ,kako ti pri vrelem soku , ostane plastenka cela ?
Tudi ti nisi brala mojega linka , da za …… , povzamem , vse sokov in sirupe
odstaviš in stekleničiš , preden prične vreti -60 -70 stopinj , začepiš in
pokriješ – odeneš , z čimveč tkanine (rjuha , koca , serveta ) , da se počasi ohladi – to je bit konzerviranja , tako kot VČASIH , ko se je vse vlagalo v
“rekserje” – tako se reče pri nam , poseben kozarec za vlaganje -steklen ,
s steklenim pokrovom , gumo -za tesnilo in dve kovinski sponki….
L . P . O G I

Ogi, imaš prav. Res pred 20 leti ni bilo še plastenk, kar pa so, spravljam sok vanje. Mojega pisanja nisi prav prebral, ker sem napisala, da jaz v OHLAJEN sok denem citronsko koslino in potem to v plastenke. Tu ni potrebno hermetično zapiranje zaradi cintronske kisline in sladkorja. Ko vlagam sadje v kozarce pa kuham v vodi in potem pokrijem z deko kot ti.

Jaz prevrem vodo – 3 litre, ohladim in za 24 ur namočim 30 cvetov. Nato odcedim, dodam 3 kg sladkorja in 3 citronke. toliko časa mešam, da se sladkor stopi in postane sirup bister. Nalijem v plastenke ali steklenke in se mi še ni pokvarilo. Zdrži do naslednjega leta. Letos sem odkrila pozabljeno steklenico iz leta 2002, pa je še vedno dober sirup.

Lep dan!

rečem vam da nimam pojma kaj delam narobe!!!
dolgo časa ga tuddi jaz nisem prekuhavala in je ostal zdaj pa več ne in ga kuham ter toplega nalijem v tople steklenice umite v pomivalnem!!
ni haska!!! sok v tednu zavre!!!! pa tudi zamaški so čist OK!!

kje ga pa hranite mogoče je na tem! jaz ga imam v kuhinji v temnem prostoru pri sobni temperaturi!!

Hranim ga v shrambi na hladnem in mi je neprekuhan ostal celo leto. Mogoče je res kaj na tem.

100 % se pokvari, ker ni na hladnem.

nina 2 – imaš prav , z ene strani , pri nam se reče da se pokvari ko
zmanjka , z druge strani pa se mi zdi , da ne znaš narediti dobrega
bezgovega soka – poznaš moj moto :vaja dela mojstra ,ne bi več
dodajl . OGI

pozdrav!
ko prebiram taksne in drugacne odgovore, nikjer ne zasledim, da bi kdo znal narediti bezgov sok brez dodajanja sladkorja, brez umetnih dodatkov ali aditivov?
sam sem zagovornik pasterizacije, ker se zavedam, tudi po moji stroki, kaj pomenijo mikroorganizmi, da bi pa konzerviral sok s sladkorjem, mi pa na misel ne pride, pa ne boleham za kakrsnokoli “dietetno boleznijo”…sladkor je telesu , vsaj v taksni obliki odvec, da ne bo kdo napak razumel, sladkorji (beri- razl. oblike ogljik. hidratov) so nujno potrebni za normalno funkcioniranje telesa…uporabe plastike ne priporocam, vsaj ne ze rabljene, ker se pri postopku izdelave plastenk uporabljajo doloceni aditivi (npr. ftaleini), ki pocasi migrirajo v zivilo, so pa zelo, poudarjam, zelo skodljivi za clov. organizem,
lep pozdrav in obilo zdrave, kakovostne hrane zelim,
Peter

HY PETER – OGI NA UDARU – me veseli da si se nam je pridružil , nekdo ki nekaj ve o (e)migraciji , podpiram te pri pasterilizaciji ,kajti to je osnova
proti mikro vojni (če redno prebiraš – vedno poudarim – 60 -70 stopinj ) ,
ne moram se pa strinjati – delati sok ,brez sladkorja , ki se redči z vodo in rokom trajnosti . Oprosti , preberi ša kaj in nam javi . Za tolažbo , tudi sam sem proti – aditivom , umetnim dodatkom , vendar sladkor je naravna
substanca in je sokovom -nujna .Si že jedel -pršut ,brez soli……
NE OBUPAJ -VRNI SE NAZAJ , s čim uporabnim ( dobro opravi izpite ) . OGI

Oprostite, no, ampak me je res pogrel način pogovarjanja. To je bil vedno najprijaznejši forum na med over netu, sedaj pa že tu eni pametujejo. Pustite tudi druge dihati in naj imajo svoje mnenje. Odločil se bo tako ali tako vsak sam. Način, kako pa nekaj poveste, pa je ključen. Vsi bi se komunikacije lahko učili od Babi. Pa dober sok želim vsem, naš je dober in se ne pokvari.

Ne eni…eden pametuje in je nesramen 🙂 Saj vsi vemo kdo. Pa saj ni važno; glavno, da se ostali razumemo 🙂

tana 2, kresnica , lep pozdrav , se ve čigav ,
nesramno bom odgovoril , na vajine ….. linke , ne razumem , zakaj si ne
sprostile gneva nad svojim bližnjim , kot pa preko spleta , raje bi svetovale
kot obrekovale , BABI vama bo verjetno razložila , ko sem se vklopil na
linijo , sem poudarjal – gremo za lonce , ker sem mislil , da še lahko izvem
kaj novega , verjetno pa imam pravico , do ugovora , če se mi kaj ne strinja
z logiko .P eter objasni jim pasterilizacijo . L . P . O . G . I

dela ga moja mama in pravi, da ga imam lahko kjerkoli samo naj steklenica nekaj casa ne bo cisto zaprta! kaksen mesec se mi zdi. potem zapres in tako zdrzi celo leto. se po dolocenem casu pod zamaskom zacne nabirati nekaj zelenega ampak baje ni nic taksnega. zlijes stran pa je

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close