Recept za muffine
Kopiram ti zbrane recepte, ki sem si jih shranila. Sama sem poizkusila ze jabolčne muffine (polnozrnate) tako z jabolki kot z višnjami (pri jabolčnih sem dodala še rozine) in so mi oboji zelo zelo všeč. Preizkusila sem tudi bananine, nad katerimi smo navdušeni. Poleg teh pa smo poizkusili tudi jabolčne z ovsenimi kosmiči in so tudi super. Borovničevi pa nam niso bili všeč.
Helena
MUFFINS
Borovničevi muffini
Sestavine:
250 g moke
3 Žličke pecilnega praška
1 kozarec vloženih borovnic ( lahko tudi 200 g svežih ali zmrznjenih)- namesto borovnic lahko damo poljubno sadje oz. čokolado
1 veliko jajce
150 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
8 žlic sončničnega olja (jaz vzamem tistega, ki ga imam doma)
1,5 dl pinjenca (oz. navadnega mleka, jogurta, kisle smetane)
40 g masla
Priprava:
Pečico segrejemo na 180°C (ventilacija 160°C). Moko zmešamo s pecilnim. Vložene borovnice odcedimo.
V skledi stepemo jajce. Dodajamo sladkor, vanilijev sladkor, olje, surovo maslo, mleko. Po testu razprostremo moko, jo narahlo vmešamo, na koncu damo še borovnice.
Pečemo 20-25 minut. Izklopimo pečico in pustimo kolačke nekaj časa mirovati. (jaz jih pustim okrog 3 minute).
————
JABOLČNI MAFINI
mokre sestavine:
350 g naribanih jabolk
125 g rastlinskega olja
1 žlička vanilijevega sladkorja
2 jajci
120 g rjavega sladkorja
suhe sestavine: 130 g polnozrnate moke
130 g bele moke
1/4 žličke sode bikarbone
3 žličke pecilnega praška
2 žlički cimeta
za 12 mafinov, 25 min., 180 stopinj.
OBVEZNO VEDNO !!!!!
– najprej posebej dobro zmešaš mokre in posebej suhe sestavine
Suho mešanico vsuješ v mokro! NIKOLI OBRATNO!
Segrej pečico že prej, da ti lepo zrastejo.
Če imaš tako z ventilatorjem, raje daj 20 stopinj manj ali pa (BOLJE) izklopi ventilator in peci pri predpisani temp.
——————————
Še eden (za k čaju je mega)
BANANIN MAFIN
mokre:
125 g margarine
65 g sladkrja
3 srednje velike banane
1 jajce
suhe:
2 žlički pecilnega praška
220 g moke
1/4 žličke sode bikarbone
1+ 1/2 žličke muškatnega oreščka
25 min, 12 mafinov na 180 stopinj.
————–
ČOKOLADNO-MANDLJEVI MAFINI
Sestavine:
150 gr masla (zmehčaš)
125 gr sladkorja
2 vrečki vanilij sladkorja
ščepec soli
noževa konica cimeta
3 jajca
150 gr moke
10 dkg mletih mandljev (lahko tudi lešnike ali orehe)
1 zavitek čokoladnih kapljic (koščki čokolade)
V zmehčano maslo dodaš sol, sladkor, vanilij, cimet in vmešavaš jajca eno za drugo.
Moko in pecilni prašek preseješ in vmešaš v testo, prav tako tudi mandlje in čokolado.
Z žličko polniš v papirnate vrečkice in pečeš na 175 C. Pečene posuješ s sladkorjem v prahu.
———————
Muffini z orehi, lešniki in čokolado (12 kom.)
50g orehov
50g lešnikov
100g jedilne čokolade
175g moke
1 pecilni
1 vanilj sladkor
125g margarine ali masla
100g sladkorja
1/2 žličke sode bikarbone
1 ščepec soli
2 jajci
40ml mleka
Tudi pri tem receptu zmešamo najprej mokre sestavine in nato dodamo suhe (sesekljano čokolado, lešnike in orehe, moko, pecilnega…)
Pečemo na 180°C in 15-20min, jaz sem delala duplo maso in sem prvo rundo skoraj zažgala. Druga je super.
—————————————————————————————
Cottage Cheese Muffins
Recipe By : “Company’s Coming Light” by Jean Pare
Serving Size : 12 Preparation Time :0:00
Categories : Lf (<30%Cff) Quickbreads
Amount Measure Ingredient — Preparation Method
——– ———— ——————————–
1 1/2 cups flour
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp salt
1/4 cup margarine — softened
3/4 cup packed brown sugar
1 large egg
1 cup LF cottage cheese
1/4 cup skim milk
1. In med. bowl, combine flour through salt.
2. In large bowl, cream together margarine and sugar. Beat in egg. Add
cottage cheese and milk until smoth. Add dry ingredients and stir just
until moistened.
3. Fill sprayed muffin tins 3/4 full, and bake at 375F for 20 mins.
————-
SKUTINI MUFFINI
Imam veliko receptov za mafine, vendar v nobenem ni izrecno skuta in sadje. Po mojih izkušnjah z mafini pa je tako, da vzameš osnovni recept, enostavno dodaš skuto (kakšen lonček), drugih sestavin zaradi tega ne zmanjšuj. Glede sadja: enostavno dodaj, kar ti je všeč, narezano sveže, iz kompota, zmrznjeno, po želji oreške, čokolado itd. Kakšen lonček ali dva. Sadje lahko na koncu dodaš v testo in previdno samo malo premešaš. Večkrat sem že delala tako, da sem dala v vsako posodico žlico testa, posula s sadjem (konkretno zmrznjenimi borovnicami), pokrila še z eno žlico testa. Pri mafinih vse gre, saj veš.
Imam en sam recept za mafine s skuto in drobnjakom. Za orientacijo ga prepišem.
? 2 lončka večnamenske moke
? 1 žlica kristalnega sladkorja
? 2,5 žlički pecilnega praška, 1 žličke soli
? 1,5 žlička suhega drobnjaka, malo popra
? 1 veliko jajce
? 1 lonček sveže skute
? 1 lončka mleka
? 4 velike žlice masla
? 1,5 žlice nasekljane čebule
Za 12 kosov, 1 lonček = 2 dl.
Zmešaj moko, sladkor, pecilni prašek, drobnjak, sol in poper. V drugi posodi zmešaj jajce, skuto, mleko, stopljeno maslo in čebulo. Prelij k suhim sestavinam in počasi mešaj, dokler se suhe sestavine ne namočijo.
Modelčke (tudi papirnate) namaži z maslom in peči 15-20 minut na 190°C oz. dokler niso prožni na dotik v sredini.
Pri teh mafinih je res najbolje, da uporabiš papirnate modelčke ali silikonski pekač, ker se zelo radi primejo.
Namesto drobnjaka lahko dodaš tudi druga zelišča. Ali pa sladko varianto – lahko poskusiš z rozinami ali pa kakšnim drugim sadjem, ne more biti slabo.
———————————————-
http://med.over.net/phorum/read.php?f=21&i=5219&t=5219
————————————————
Mufinsi s cimetom in rozinami
35.5 dag večnamenske moke
2 čajni žlički pecilnega praška
1,5 čajne žličke mletega cimeta
1/2 skodelice (120 ml) rozin
1/4 čajne žličke soli
1/2 skodelice (120 ml) rjavega sladkorja
1 veliko jajce (90 g)
1/4 skodelice (60 ml stopljene rastlinske maščobe
120 ml mleka
Pečico ogrej na 190 st. C (ventilatorska pečica: 160 st. C). Model za pečenje muffinsov namaži z maščobo ali pa v vdolbinice pekača vstavi papirnate lončke za peko muffinsov.
Zmešaj moko, pecilni prašek, cimet, rozine in sol.
Posebej stepaj jajca, maščobo, sladkor in mleko, dokler ne dobiš gladke mase.
Obe mešanici nato združi in mešaj samo tako dolgo, da se suhe sestavine navlažijo.
Dobljeno maso nanesi z žlico v pripravljene modelčke (vsakega napolni do 3/4). Peci 15-20 minut oz. tako dolgo, da bo zobotrebec, s katerim prebodeš
muffins, popolnoma čist, ko ga potegneš iz sredine le-tega.
Ohlajene muffinse shraniš
v dobro zaprti posodi.
Opomba: Jaz sem dodala malo več sladkorja in v rum namočene rozine. Poleg tega sem za test v polovico testa zamešala še grobo naribana jabolka. Po mojem mnenju so bili ti z jabolki boljši od tistih brez. Tudi sočni so ostali dlje časa. Sicer so pa full dobri in se skoraj da ne morejo ponesrečiti.
———————————-
Manj kalorični muffini
3 dcl navadnega tekočega jogurta
150 g kosmičev
2 jajci
1 jabolko
50 g orehov
3 čajne žličke sladila v tekočini
pol pecilnega praška
nekaj jagod
Polovico ovsenih kosmičev zmeljemo, dodamo pecilni prašek ter preostale kosmiče in vse prelijemo z jogurtom. Dodamo 2 rumenjaka, sladilo in naribano jabolko. Orehe narežemo z nožem ali grobo zmeljemo in dodamo masi. Iz beljakov naredimo sneg ter ga z žlico previdno vmešamo. Napolnimo pekač za muffinse (ali papirnate skodelice) ter na vsakega postavimo jagodo.
Pečemo cca. pol ure pri 180 stopinjah C.
————————————-
Čokoladno čokoladni muffini
Mokre sestavine:
120 g jogurta
125 g mehke margarine
125 g sladkorja
240 g mleka
160 g čokoladnih koščkov
2 jajci
1 vanilijev sladkor
Suhe sestavine:
380 g moke
3 žličke pecilnega praška
1 žlička sode bikarbone
4 žličke kakava
Zmešamo mokre sestavine posebej v eni posodi in suhe posebej v drugi. Nato suhe sestavine vmešamo v mokre. Pečemo 20-25 min na 180 stopinjah.
———————————–
Čokoladno bananini muffini
1 1/2 skodelice moke
1 skodelica sladkorja
1/4 skodelice kakava v prahu
1/2 čajne žličke soli
1 čajna žlička jedilne sode
1/4 čajne žličke pecilnega praška
1 1/3 skodelice zmečkanih zrelih banan
1/3 skodelice rastlinskega olja
1 jajce
1 skodelica nasekljane mlečne čokolade
V skledi zmešamo moko, sladkor, kakav v prahu, jedilno sodo, sol in pecilni prašek. V drugi skledi zmešamo banane z oljem in jajcem. Mokre sestavine vmešamo k suhim. Čisto na koncu dodamo še čokoladne koščke.
Z maso napolnimo namaščen pekač za mafine. Odprtine napolnimo nekako do 3/4. Pečico segrejemo na 180 stopinj in mafine pečemo od 20 do 25 minut.
Hej!
Vecje izbire receptov kot je na poslanem niku bos tezko nasla. Tudi tu so lani krozili najrazlicnejsi recepti; dietni, manj dietni,s polnozrnato moko, sadjem….
Jaz imam najraje ta recpt, ki se mi zdi tudi socen in imam jabolka, cimet zelo rada. lahko preizkusis.S svezimi marelicami je tudi dobro.
Jablka in cimet
1/2skodelice zmehcanega masla ali margarine, 3/4 skodelice sladkorj, 1 rahlo stepeno jajce, 1 skodelico mleka, 1 zlicka soli, 1 in 1/2 skodelice narezanih(na majhne tanke koscke- ali celo naribanih) jabolk,1 1 skodelicmoke, 3/4 skodelice polnozrnate moke, 1 zlicka sode bikarbone, 1 zlicka cimeta za testo, za glazuro pa se malo cimeta in sladkorja pomesanega skupaj
1.V prvi posodi zmesamo ali z mikserjem stepamo skupaj maslo, sladkor in jajce, da masa postane gladka. Pocasi dodamo mleko, sol, jabolka in dobro premesamo.
2. V drugi skledi zmesamo moko, sodo, cimet. Med rahlim mesanjem vsipamo suhe sestavine v prvo skledo. mesamo s kuhalnico ali z rocno metlicko, samo toliko, da se sestavine spojijo.
3. V namazane vdolbinice polagamo testo do zelene visine in ga na koncu posujemo s pripravljeno mesanico sladkorja in cimeta.
Pecemo pri tep. od 180 do 190 stopinj priblizno 20 minut.
Svetujem: Ce zelis kolacke s kupckom, polni modelcke skoraj do vrha, sicer pa do 2/3. Ce imas premajhno kolicino testa in bi vseeno rada kolacke s kupckom, napolni manj vdolbinic, v ostale pa nalij do polovice vode, da zascitis model pred deformacijami.
Uporabljam 2 dl skodelico.
Dobri so tudi z ovsenimi kosmici in suhim sadjem.
Lp Babi
Ni šlo čez vikend. No ja, bolje pozno kot nikoli.
Ta dva recepta sta iz knjige Marvellous muffins (ki sem si jo prinesla z Nove Zelandije, kjer sem se zaljubila v muffine)
Muffini z marelicami in orehi: (moji najljubši)
2 skodelici moke
1 žličko sode bikarbone
1 skodelico rjavega sladkorja
1 čajno žličko cimeta
1/2 skodelice nasekljanih suhih marecil
1/4 skodelice vode ali pomarančnega soka
100 g masla
2 jajci
1 skodelica jogurta
1 velika pomaranča (sok in luppina)
1/2 skodelice nasekljanih orehov
(op.: 1 skodelica = 1/4 litra)
Suhe sestavine zmešaš skupaj v veliki skledi.
Marelice v soku daš v mikrovalovko in segrevaš, doker marelice ne popijejo tekočine. Dodaš maslo, po potrebi še malo segreješ, da se maslo stopi. Vmešđaš še jajca, jogurt in pomarančno lupinico. Preostali sok pomaranče “doštukaš” do 1/2 skodelice, dodaš mešanici. Dodaš še orehe. Zmešaš suhe in mokre sestavine.
Pečeš na 190 stopinj 12-15 minut oz. tako dolgo, da muffini “skočijo nazaj”, če rahlo pritisneš.
Pa še eni slani:
1,5 skodelice moke
2 veliki žlici naribanega parmezana
1/2 čajne žličke soli
sveže mlet poper
pločevinka koruze (v receptu je 440 gramska pločevinka)
cca 1/2 skodelice mleka
2 jajci
2 mladi čebuli.
Zmešaš suhe sestzzavine.
Koruzo odcediš, tekočino iz pločevinke z mlekom raztegneš do 1 skodelice. Stepeš jajca, dodaš koruzo, mleko in čebulo.
Zmešaš suhe in mokre sestavine. Razdeliš v pekaš, na vrhu malo potreseš z mleto papriko. Pečeš pri 200 stopinjah 14-16 minut.
Forum je zaprt za komentiranje.