eno lončnice
Ja zanalašč sem napisala ločeno.
Spodaj so že malo obdelane teme glede dopustniške hrane, ampak nič takega kar bi prišlo veliko v poštev zame. Kampiranje in en gorilec z enim ali dvema loncema je vsa oprema, zato …????
Kaj skuhati v enem loncu na dopustu?
Nekaj mojih predlogov, ki bodo morda prišli tudi drugim prav:
– rižota: prepražiš meso ali zelenjavo, dodaš riž in zaliješ z vodo
– testenine: skuhaš testenine, odcediš in dodaš tuno, pripravljene paradižnikove omake,…
– zelenjavna juha: skuhaš zmrznjeno (ali svežo zelenjavo), lahko tudi kak košček piščančjega mesa, na koncu zakuhaš rezance ali kašo
Lp, Ela S
ps: drugi recepti dobrodošli
Hej, ElaS!
Pa mi je tvoj post prisel prav za majhno anekdoto. Ne morem si kaj,da je ne napisem.
Poznate oddajo Male sive celice? Redno jo spremljam in seveda je s skupino tekmoval tudi 13 letni sine hcerkine prijateljice. Prvic je skupina zmagala,v ponovnem tekmovanju so pa izpadli za tocko. Fant se je tako presekiral, ker je bil napacen… prav njegov odgovor.
Vprasanje: Kako imenujemo jed, ki jo skuhamo iz vec sestavin v enem loncu? In Ziga je lepo povedal ENOLICNA JED!!!
Tolazila sem ga in mu pritrdila, da je za take gurmane, kot je on,
” pravi odgovor”. :)))
Sicer imam enoloncnice zelo rada. Lep pozdrav Babi
Jaz kuham v dveh loncih, zato je izbira že precej večja.
V prvem skuham omako. Oz. kaj podobnega – navadno nekaj v teflonki.
Potem to odstavim in v loncu skuham- testenine, riž, tudi polento itd…
Poglej pod post bučke moj recept: metuljčki z omako z bučk (original je še sir in šunka in gobe zraven) toda vse lahko spreminjaš po mili volji. Meni je najboljši.
Pa klasika: meso v omaki in testenine ali riž.
Ja, danes imam definitivno polentne ideje. Lahko skuhaš polento, dokler se hladi pa še kakšno omako.
Zavreš vodo, vsuješ kus- kus in odstaviš, potem pa prepražiš koščke piščanca in zelenjave (papriko, bučke) za preliv.
Jaz na dopustu pogoljufam tudi z juho iz vrečke, ki je hitra, pa da nekaj toplega damo v želodec, potem pa je lahko tudi kaj suhega zraven.
Mi smo v času kampiranja obvezno kuhali džuveč (po originalnem receptu se sicer peče v pečici, ker pa ta na kampiranju pečica običajno ni na razpolago, je bil pripravljen v loncu tudi super). Na olivnem olju prepražim čebulo, dodam riž, malo pomešam, nato pa dodam vso možno na kose narezano svežo zelenjavo (običajno smo jo kupovali kar od domačinov v vasi): paradižnik, papriko, stročji fižol, bučke, jajčevce, grah, krompir, nekaj kosov mesa (lahko tudi govedina iz juhe, vendar se ta doda malo pred koncem kuhanja), malo prepražim, začinim, zalijem z vodo, poprijem in na majhnem ognju kuham do mehkega. Moški tačas naredijo paradajzovo solato, nam nalijeje kako pivo in – kosilo je na mizi. In zelo slastno je, verjemite.
Forum je zaprt za komentiranje.