Najdi forum

Kupila sem piro, sedaj pa ne vem kaj naj iz nje skuham. Ali lahko naredim tudi pirino rižoto? Kakšnega okusa sploh je ta pira. Hvala za ideje.

Hej!
Mi jo veckrat jemo, se zlasti v minestricah. Tudi samo kuhano in zabeljeno z na olju poprazeno cebulo, rukolo in drugo zelenjavo; potem je to priloga.
Vcasih jo skuham in umesam na zaru peceno razno zelenjavo(bucke, jajcevce, paprike…) kot kuskus. Klasicne rizote pa se nisem naredila. Poskusiti ni greh!
Lp Babi

tudi jaz jo dam v zelenjavno juho. naredila sem tudi ze solato- podobno kot s kus-kusom.
nisem pa se pekla kruha….me prav zanima,ce ga je katera -kako je uspel!? lp petra

Petra, jaz sem ga že enkrat, in sicer sem piro čez noč namočila naseldnji an pa zmlela. Kruh je bil sicer zelo dobrega okusa, ampak malo preveč zbit – to pa samo zato, ker sploh nsme dodala bele moke, ampak le mleto piro in v celoti dodala le polnozrnato moko (to je bilo še čisto na začetku, ko sem začela tako ljubiteljsko kuhati in seveda nisem vedela, da bela moka naredi testo bolj fino in mehko:).

LP, zala

jaz sem ga pravzaprav mislila delati iz pirine moke. je bolje tako…mleti!??
pirin kruh sem ze kupila- je res bolj zbit. mene to ne moti. lp petra

ko pisem o pirinem kruhu, sem se spomnila na krompirjev kruh. zdi se mi,da smo enkrat ze o tem pisali….a recepta ne najdem !! lp petra

Petra, saj bi ga lahko delala tudi s pirino moko…jaz je nisme imela, zato sem uporabila mleto piro, pa tudi malo večja zrnca so mi bila všeč v kruhu 🙂

aja, za krompirjev kruh pa mislim da sem enkrat videla recept na Kulinariki.

LP

Hej, Petra! Recept za krompirjev kruh dobis zvecer(ce ga ne najdes).Zdaj
ne utegnem.

Zala, soseda je danes opravila metemetiko v 15 minutah. Izpit je imela ob
7,15. Lp Babi

hvala, se nic ne mudi. lp petra

Hoj Babi!

Jaz pa imam matematiko jutri – imam malo treme 😉 Vem, ja, da se zelo hitro konča….No, slovenščino sem pa že opravila včeraj in menda so bili profesorji zelo navdušeni (tako je rekla kolegica ki je bila na vrsti za mano). Hehehe :)) Upam., da bo tudi pri MA in AN tako . Uf, še dva dni – držite pesti :)))
Aja, zraven AN imam pa popoldne še izpit za teorijo za vozniški izpit….groza. 😉
LP, zala

Hej, Zala! Ze ves cas tiscim pesti za Saro in Zalo:)))

Ce pogledas malo na post soncek je… Tam rabijo pomoc! HELP!

Zdaj pa malo za dobro voljo in sprostitev.
Hcerka je v zadnjem letniku obiskovala siviljski tecaj (malo uspeha, ker je padla v skupino, ki so ze znale sivati- on pa nic) in vozniski.

Prvic je padla. Domov je prisla nasmejana in izjavila: Super sem vozila!
In?
Pri neprekinjeni crti je prehitevala voznika lazjega motornega kolesa.
Ko ji je clan komisije povedal, da je velika skoda, ker je krasno vozila…
je pa to hud prekrsek, mu je gladko rekla:

Saj nisem sla preko crte in moj oci tudi vedno tako dela!

Poduk: Glavno, da je nekdo drugi kriv!!! Ti pa le pazi, da cesa takega ne naredis! Lp Babi

Hej, Petra!

Napoved za tvoj podaljsan vikend je (razen petka) SUPER!
Uzivajte s hcerko. Moja nekoc najstnica se je tudi v glavnem sama potepala,
potem je pa le nekoc izjavila, da pride najceneje skozi,da je najbolje preskrbljena in brez skrbi, ce gre s starsi:)) Haha!

Zdaj pa se krompirjev kruh. Lahko je slana ali sladka varianta.

1 kg moke,sol,3/8 mleka, 3 dag kvasa, 35 dag kuhanega krompirja,2 jajci,
7 dag surovega masla in jajce za namaz( ali pa ne)

Za sladko varianto se 7 dag sladkorja, pest rozin

Iz moke, soli, mleka in vzhajanega kvasa napravimo gladko testo, ki ga dobro ugnetemo( multipraktik ali palcke za gnetenje).Nato umesamo se kuhan in pretlacen krompir, jaci in maslo.
Vse spet dobro pregnetemo, napravimo manjse hlebcke ali strucke in pustimo, da vzhaja. Premazemo lahko se z jajckom, preden damo v pecico.

Kruh je najboljsi svez.Je rahel;tudi sladka varianta ni slaba. Postan ni tako okusen. Sama naredim iz pol kg moke in kaksno strucko dam v zamrzovalnik. Strucke naredim majhne- za eno osebo. Lp Babi

hvala,babi,za lepo vremensko napoved !! vceraj sem prisla zepo pozno domov ,tako da sem zamudila vreme !! ja,res po zelo,zelo dolgem casu gremo skupaj na vikend. za popestritev bomo imeli se psicko…ce bo lepo vreme,bo res super! upam,da bo morje “zdrzalo” vsaj pri 21 !! komaj cakam,da se malo namocim! si ga ti ze “degustirala” ?

hvala tudi za recept. ob prvi priliki ga bom naredila. kar ze nekaj casa me “matra”.::) bom porocala. lep soncen dan….pri nas bo danes, izgleda, poletje !! 🙂 petra

Seveda lahko iz pire narediš tudi rižoto. Jaz jo imenujem “pirota”. Naredim jo podobno kot rižoto. Najprej prepražim čebulo, dodam meso (običajno dam piščanca), korenček in grah in nekaj minut dušim, nato pa dodam piro in zalijem z vodo. Seveda tudi solim. Pred serviranjem dodam še sesekljan peteršilj ali drobnjak. Podobno delam tudi “ajdoto”, pri kateri pa namesto pire uporabim ajdovo kašo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close