Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika jagodna torta

jagodna torta

Zivjo!
Ker velikokrat najdem kaj okusnega na tem forumu vam moram sporočiti fantastičen recept za jagodno torto. Je nisem delala že par let, zdaj sem imela domače jagode in sem se spomnila nanjo.
4 rumenjake
14 dag masla
7 dag sladkorja
umešamo, dodamo 21 dag moke
Tako narejeno testo razvlečemo (je zelo pocasto) po pekaču, s tem da ob straneh uvihamo za 3 cm (približno)
testo pečemo na 180 stopinj, dokler ne porumeni (ne sme biti rjavo). Nato vzamemo iz pečice, nasujemo cele jagode, maline ali kakšno drugo sadje in pokrijemo z snegom 4 beljakov + 20 dag sladkorja in zapečemo da beljaki dobijo zlato barvo.
Torta je fantastična, taka, da je ne moraš nehat jesti
Dober tek!

Jutro 123.
Mene pa zanima kako je s pekačem. Uporabljaš navadni tortni model – tisti ki se mu sname obod? Daš vanj peki papir ali ga samo namažeš?
Hvala za info.
Sončen pozdravček.
d.

zivjo!
Uporabila sem že navaden pekač (okrogel) in tudi tistega ki se sname obod dol. Pekač sem namazala z maslom in posula z moko. Čeprav po mojem tudi to ni treba, ker je že testo precej masleno. Dober tek in sporoči mi kako ti je bila všeč!

Bom probala – blizu mojega doma imajo nasad jagod – bo treba kar hitro v akcijo – dokler jih sploh še imajo, ponavadi jih sproti prodajo. Se mi zdi da jih najraje kupujemo tako – brez posrednikov, vsaj veš kje in kdaj so bile odtrgane.
Sporočim kako bo uspelo ;-).

123, ti sporočam da sem spekla to torto včeraj – hitro je pripravljena. Testo pa pride tako bolj zbito a ne? Mene je spominjalo na podlago za pito. Jagode sem prerezala ker so bile zelo velike in so potem še te spustile malo soka, tako da je bila sočna podlaga. Precej manj sladkorja sem dala pa se mi je še zdelo presladko – drugič ga bom dala res minimalno. Po moje bi bilo fino tudi s kakšnim drugim sadjem – kot si napisala.
Sončen pozdrav.
D.

zIVJO!upam, da ti je bila dobra. ja, testo je bolj zbito, ampak itak se prepoji z sokom, tako da je sočno. za sladkor, pa stvar okusa, v originalnem receptu ga je 30 dag, jaz ga dam 20 ali pa še manj odvisno od kislosti sadja. delala sem jo tudi z malinami in je tudi njami.
Lep dan in dober tek!

Koliko pa si ti dala sladkorja? Bom jaz probala za vikend to narediti.

Urša

V testo sem ga dala cca 5 dag, v beljake pa samo 2x vanilijev, 1x rumov in 1x limonin cukrček – koliko to znese skupaj? tudi cca 5 dag.

Ampak kot rečeno – pri nas res ne maramo preveč sladkih stvari – tako da probaj malo po občutku.

Sončen pozdravček.

KOT SONČKU RUMENEMU , se tudi meni zdi da je to PITA , namreč , torta
je iz več slojev in med sloji je sadje – takšno torto sem dobil od hčera ,
za rojstni dan , ko sta bili še šolarki (6in 7razred) , zato ne dvomite v očkovo kulinariko , kajti mesec pred tem smo jo spekli za mamico .
.je pa tudi to za pobat , mi že tečejo sline .L.P. OGI

Ta tvoja torta je pa res mjam. Presenetili so me tisti beljaki zgoraj. Če mi bodo kdaj ostajali jih bom tudi same spekla, ne pa proč metala, kot sem to delala do sedaj.
LP Karolina

Karolina, ker pišeš, da so te presenetili tisti beljaki zgoraj, morda bi te zanimalo tudi tole… malo drugačen rižev narastek… jaz sem še rumenjake zamešala v riž…

Lahko noč!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hvala lepa Vladka, bom sigurno naredila.
LP v tople kraje
Karolina

Vladka si dala na riž marmelado (džem) ali sadje?
Zadnjič sem v narastek iz porosene kaše nadevala kar zmrznjeno mešano jagodičje in je bilo super (pol mase naložiš v pekač, posuješ z jagodičjem in povrhu daš še ostalo maso – meni je tudi takšen narastek dober – mogoče še boljši kot rižev ;-)) ). Po moje bi lahko džem zamenjala s sadjem?

Sončen pozdravček v daljne kraje.
d.

D., jaz sem namesto marmelade uporabila marinirane (sladkor, limona) jagode. Če se prav spomnim, sem jih celo preveč sladkala (sicer za naše sladkosnede ne), ampak za moj okus tu prija nekaj bolj kiselkastega.

Vračam vroooč pozdravček, še malo moker z bazena :o)

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

No, saj se mi je zdelo da bi šlo ;-)). Tudi jaz imam raje takšne sladice precej manj sladke kot so ponavadi recepti…

O, zavidanja vredno tole z bazenom – pri nas danes še ni niti sonček posijal, pa tudi prav toplo ni.

Jaz delam tak narastek + dušena jabolka = NJAM! – sine pa ima najrajši “skorjico”

Včeraj sem jo spekla in je res super, hvala!

Koliko sladkorja pa si dala?

Hej!
tudi jaz sem včeraj v kuhinji “packala” z jagodami, ampak ne te torte, ampak takšno s temnim biskvitom in smetanovo-skutino kremo s kokosom. NJAM! 🙂

LP, zala

tudi jaz sem spekla to torto, vendar-
ko je bilo ohlajeno, je vse stalo v “vodi od jagod”. Vam nobeni?
Morda zato, ker sem jagode prerezala na polovice, zelo velike celo na četrtine?

Sem se kar recepta držala, saj mož ima rad sladko. Je pa res, da bi ga za moj okus lahko bilo tudi pol manj 🙂

Čudno, nekaj večjih jagod sem tudi jaz prerezala. Nekaj soka je res bilo, a daleč od tega, da bi kaj “stalo v vodi”. Pa saj je bilo pa bolj sočno :))

Razmišljam, kakšna bi bila ta zadeva z drugačno podlago – običajen biskvit npr. Morda bi bila to rešitev za prerezane jagode, saj bi tak biskvit bolj vpil zadevo in bi bilo mogoče prav super.

Veš kaj Zala, da nam takole sline cediš, recepta pa ne napišeš….ccc :)))

SEM tudi jaz razmišljala, da bi to naredila z biskvitom: en biskvit spekla, potem dodala šele jagode in sneg…
Bila sem zelo v zadregi: prijateljici sem obljubila, da ji naredim eno ful dobro stvar za njeno praznovanje. Potem pa ni bilo za postrežt.
Dala sem notri ogromno jagod- morda je tudi to eden od razlogov. Pa še prerezane.
lp.

Pipika, sem že nazaj in seveda bom napisala recept 🙂 Tako bolj na hitro, saj je res čisto osnoven…

Speči biskvit iz 3 jajc, 8 žlic sladkorja, 9 žlic moke, pol pecilnega, 4 žlice kakava. Spečeš kot klasičen biskvit, jaz sem umešala kar cela jajca, česar sicer ponavadi ne delam, ampak izpadlo je super. Dala sem pečt v tortni model, lahko bi pa tudi v kakšnega navadnega kvadratnega.

Krema:

2x500g skuta (mercatorjeva pasirana skuta)
20-30 dag mletega sladkorja (prilagajaj okusu, kolikor imate radi sladkano)
1 jogurt jogobella jagoda
250 g navadnega jogurta
4 liste želatine
0,33 L ratsl.smetane (jaz sem dala od pomurskih mlekarn)
150 g kokosa

okoli 300 g jagod

70 mL ruma
80 mL vode
3 žlice sladkorja

Želatino namoči v hladni vodi.
Kokos popraži v ponvi brez maščobe, da rahlo porjavi in zadiši, ter ohladi.
Stepi skuto da postane bolj mazava, dodajaj sladkor postopoma in prilagajaj sladkost svojemu okusu. Dodaj še jogurte in 3/4 vsega popraženega kokosa. Razpusti želatino na blagi vročini, vanjo vmešaj 5 žlic skutino jogurtove zmesi in nato vse skupaj zlij nazaj v celotno skutino maso ter dobro premešaj. Postavi na hladno za 4 ure.

Speci biskvit in ga prereži na polovico. Ohladi.

Po tem času stepi smetano in jo rahlo s kovinsko šibo umešaj med skutino zmes. Postavi še malo v hladilnik.

Pripravi si tortni model in na no položi en oblat ter ga navlaži z rumovo sladko vodo. Namaži z malo manj kot polovico kreme, čez enakomerno porazdeli razpolovljene jagode, premaži z večino kreme, ki ti je še ostala – malo je še pusti, da boš lahko premezala vrh torte (oboda ni treba). Čez daj še drugi oblat in ga napšoji z rumovo mešanico. Torej , premaži še zgornji oblat in ga s pomočjo žlice enakomerno posuj s preostalim prepraženim kokosom. Postavi še malo v hladilnik, …..ni pa nujno 🙂

In to je to. Malo sem priredila recept in del smatne zamenjala s skuto v kremi…se mi zdi tako boljše, nasploh je boljšega okusa. Poskusi, res je božansko!

LP, zala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close